ГЛИЦ позвао Владу Србије да легализује геј бракове

GLIC pozvao Vladu Srbije da legalizuje gej brakove

27 juna 2015

100_4214-SWGej lezbejski info centar (GLIC) pozvao je juče Vladu Srbije da promenama ustavnih i zakonskih odredbi, legalizuje brak osoba istog pola.

Reagujući na jučerašnju odluku Vrhovnog suda SAD, kojom je legalizovan brak osoba istog pola u svim američkim saveznim državama, Gej lezbejski info centar ocenio je da je u Srbiji gej brak „faktički zabranjen“ Ustavom, koji definiše brak samo kao uniju muškarca i žene.

„Legalizacija gej brakova u Srbiji podrazumevala bi pre svega promenu Ustava, koja zahteva većinu u Skupštini i većinu na referendumu. Takođe, vanbračna zajednica osoba istog pola je zabranjena Porodičnim zakonom, koji vanbračnu zajednicu definiše samo kao uniju muškarca i žene. To znači da unije dve osobe istog pola nisu prepoznate domaćim zakonima, niti uživaju bilo kakvu zakonsku zaštitu“, navodi se u saopštenju.

Američki Vrhovni sud odlučio je danas, sa pet glasova za i četiri protiv, da je legalno za sve Amerikance, bez obzira na njihov rodni ili seksualni identitet, da sklope brak sa osobom koju vole.

Do sada je gej brak bio legalan u 37 država, a ovom odlukom on je ozakonjen i u ostalih 13 saveznih država u kojima je do danas istopolni brak bio zabranjen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *