Globalni Marš protiv GMO giganta – korporacije Monsanto

Globalni Marš protiv GMO giganta – korporacije Monsanto

12 oktobra 2013

march_against_monsanto_skull_flyerZahvaljujući najpre neumornim aktivistima širom sveta, američki biotehnički gigant, korporacija Monsanto, postao je jedan od najomraženijih „brendova“. Ove subote (12.10.2013.) održava se još jedan protestni „Marš Protiv Monsantoa“ – organizatori ističu kako će se demonstracije protiv američke kompanije održati na „6 kontinenata, u 52 države, u preko 500 gradova“. Monsanto je jedan od najvećih svetskih proizvođača genetski modifikovane hrane i proizvoda, no mnogi izveštaji otkrivaju kako je kompanija direktno upletena i u političke manipulacije, pa čak i u orkestriranje državnih udara.

„Subota je veliki dan akcije protiv Monsantoa. Monsanto je loš za našu hranu i za našu planetu“, istakli su iz pokreta „March against Monsanto“ na svojim službenim stranicama. Demonstracije će se održati 4 dana pre Svetskog Dana Hrane koji se obeležava 16. oktobra. Na ulice se pozivaju milioni demonstranata.

Citirajući naučnike, aktivisti ističu kako konzumiranje GMO hrane ima niz zdravstvenih rizika, uključujući oštećenje organa, sterilnost, smrtnost beba, urođene mane, alergije, povećanje rizika od raka itd.

Monsanto i smrtonosni Agent Orange

Skup ove subote će biti poseban po tome što će u nekoliko gradova zajedno s demonstrantima marširati i žrtve Agenta Orange i dioksina (članovi Zdravstvene Alijanse Veterana Rata u Vijetnamu). Naime, Monsanto je jedna od 7 kompanija koja je proizvodila otrovni herbicid Agent Orange, kojeg je američka vojska masovno koristila za vreme Rata u Vijetnamu. Procenjuje se kako je zbog korištenja ovog otrova ubijeno ili osakaćeno oko 400,000 ljudi, a oko 500,000 dece se rodilo s defektima zahvaljujući korištenju ovog otrova od strane američke vojske.

Osim stotine hiljada Vijetnamaca, žrtve su bili i američki vojnici. „Čim su se veterani počeli vraćati iz Vijetnamskog rata i počeli osnivati porodice, počele su stizati informacije o brojnim pobačajima i deci koja su se rađala s manama“, ističe organizacija koja poziva na proteste protiv Monsantoa.

40 godina nakon, izveštaji potvrđuju kako i dalje u Vijetnamu ljudi obolevaju od raka i drugih bolesti direktno uzrokovanih upotrebom ovog strašnog otrova. Uprkos činjenici da Monsanto nije bio jedini proizvođač Agent Orange herbicida, Monsanto je danas vodeća globalna korporacija u proizvodnji GM proizvoda. Ali, Monsanto nije sam – iza njega čvrsto stoji i američka vlada.

(Advance.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *