Глобално загревање оживљава вирусе и бактерије замрзнуте милионима година

Globalno zagrevanje oživljava viruse i bakterije zamrznute milionima godina

27 februara 2015

led_620x0 556Zbog globalnog zagrevanja, velike ledene ploče Sibira i Grenlanda postaju poprišta evolucijskih uskrsnuća – prastari virusi, bakterije, biljke i životinje koje su bile zamrzunute, otapaju se i bude.

Radi se o sve češćem fenomenu da se izgubljene vrste vraćaju u ekosistem. Iako kriogenika zvuči kao termin iz filmova naučne fantastike, veliki broj vrsta u stanju je da preživi duge periode smrzavanja.

U 2012. godini, naučnici su posadili i dobili cveće iz semena starog 32.000 godina. Prošle godine, izlegli su jaja stara 700 godina, pronađena na dnu jezera u Minesoti, a drugi tim naučnika oživeo je antarktičku mahovinu, koja je bila zamrznuta još od doba kralja Artura, prenosi “Jutarnji list“.

Pravi šampioni preživljavanja su virusi i bakterije – najmanje jedna vrsta preživela je osam miliona godina u hibernaciji.

Srećom, nije verovatan mračni scenario u kojem bi čovečanstvo mogla da pokosi davno zaboravljena bakterija ili virus, a prirodne riznice antičkih gena danas mogu da nam pomognu u spasavanju brojnih ugroženih vrsta.

Mnoge životinjske i biljne vrste koje se danas nalaze na ivici istrebljenja ugrožene su nedostatkom raznolikosti u genima. Za uspešno dugoročno preživljavanje vrste bez ljudskog uplitanja potrebno je oko 5.000 jedinki, a brojne današnje vrste pale su ispod tog broja.

Među kriogeno očuvanim primercima starim stotinama ili hiljadama godina naučnici se nadaju da će da pronađu komplementarni genetski materijal, koji bi omogućio „osvežavanje“ genske zalihe te vrste.

Pre tri godine, naučnici su uskrsnuli pradavnu jedinku biljke “Silene stenophylla“ – malu cvetajuću biljku sibirske arktike. Istraživači su u genetskom kodu kod ovih biljaka, koje potiču iz ledenog doba, pronašli osobine koje se više ne mogu pronaći u modernim verzijama iste biljke – od različitih cvetova do različitih polnih karakteristika.

Stručnjaci se nadaju da se radi tek o prvom primeru u kojem će prirodna ledena riznica omogućiti širenje biodiverzitet i u današnje vreme.

(Jutarnji, Prva)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *