Глуми и жива змија

Glumi i živa zmija

13 maja 2017

DRUGI beogradski festival savremene ruske drame, koji se u naredna tri dana organizuje u UK „Vuk“, ove godine posvećen je jednom od najboljih savremenih ruskih pisaca Nikolaju Koljadi. Prvi na programu je Šekspirov „Ričard Treći“ (u režiji pisca) u izvođenju Koljada teatra iz Jekaterinburga. Ovo pozorište sledeće večeri odigraće predstavu „Violina, daire i pegla“ (po Koljadinom tekstu i u njegovoj režiji), dok će se poslednje večeri na sceni naći komad istog autora – „Ključevi od Leraha“ (režija Nataša Radulović) u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Gosti iz Rusije stigli su u Srbiju posle uspešne turneje u Francuskoj, a o predstavi koja će prva biti izvedena pred našom publikom, Koljada kaže:

– U „Ričardu Trećem“ napravili smo svoj zamišljeni umetnički svet sa Olegom Jagodinom u glavnoj ulozi, a na sceni će se naći i živa zmija – otkriva sa zagonetnim osmehom poznati pisac, dodajući da u njihovom teatru žive i kornjače, zečevi i pacovi.

Na pitanje „Novosti“ da li se savremena ruska dramaturgija i dalje bavi temama tranzicije, raslojavanja društva i njegovim posledicama (po kojima su se autori proslavili u celom svetu), Koljada ističe:

– Postoji uvreženo mišljenje da su to uglavnom priče o narkomaniji, alkoholizmu, ljudima s margine. Ali, mladi ljudi će uvek pisati o ljubavi. Radim sa studentima i čitam njihove tekstove. Pišu oštre drame, oštrim jezikom, ispod kojih se krije nešto zaista dobro. Za sve direktore pozorišta koji kažu da nema dobrog savremenog teksta, kažem da su lenji i neradoznali ljudi…

Na Festival je stigla i poznata dramska spisateljica Ksenija Dragunska, čiji se komad „Osećaj brade“ (u režiji Mie Knežević) upravo priprema u Ateljeu 212. Istim povodom, Dragunska kaže:

– Mnogo savremenih drama govori o porodici. Ona je mesto radnje ili bolna tačka koju osećaju mladi ljudi. Često ne mogu da shvate da li im je potrebna ili ne, a u svojim tridesetim godinama imaju potrebu da se oslobode tog „pakla“, razmišljajući da li da izgrade svoj sopstveni.

 

Za razliku od starijih kolega koje su u Beogradu više puta boravile, u prvoj poseti je Marija Ognjeva. Na javnom čitanju publika će se upoznati s njenom dramom „Spojleri“, koja se bavi novim tehnologijama (četovanjem i tviterima), što nailazi na veoma dobar prijem kod mlade publike:

– Reč je uglavnom o dokumentarnom materijalu, snimcima mojih razgovora sa psihoterapeutom i prijateljima. Komad sam napisala sa osećajem da sa mnom i mojim životom nešto nije u redu, kao i pitanjem kako da nastavim da živim. Novica Antić je uradio i prvi prevod na jedan strani jezik. Radujem se da čujem kako zvuči na srpskom…

JAVNA ČITANJA

ZAHVALJUJUĆI prevodiocu Novici Antiću, naši čitaoci i pozorišna publika prate nova izdanja ruske dramske književnosti, a trenutno se očekuje izlazak iz štampe i trećeg toma Savremene ruske dramaturgije:

– Ti pisci uglavnom pripadaju uralskoj školi dramaturgije (čiji je Koljada predstavnik), ali ima i onih iz Moskve i Sankt Peterburga. Pokušao sam da predstavim bogatstvo tamošnje nove književnosti, relevantno u evropskim i svetskim okvirima – ističe Antić.

Tokom Festivala, uz „Spojlere“, na javnom čitanju čuće se i drame „Ruska smrt“ Irine Vaskovske, „Jezero“ Mihaila Durnjekova i „Ptica u džepu“ Žanar Kusajnove.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *