ГОДФРИ: Вршимо снажан притисак на Приштину

GODFRI: Vršimo snažan pritisak na Prištinu

14 oktobra 2021

Srbija i SAD postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da se veoma pažljivo prati situacija u Severnoj Mitrovici, kao i da vrše snažan pritisak na Prištinu.„Veoma pažljivo pratimo situaciju u Severnoj Mitrovici. Video sam izjave predsednika Vučića, premijerke Brnabić, Petra Petkovića, u kontaktu sam sa kolegama u Prištini, ambasadorima Kvinte ovde u Beogradu. Budite sigurni da vršimo snažan pritisak na Prištinu i da očekujemo da ljudi preuzmu odgovornost za svoje akcije”, rekao je Godfri preneose beogradski mediji.

Na pitanje da li ih je iznenadila akcija kosovske policije i da li misli da ovakvi potezi sprečavaju bilo kakav napredak u procesu normalizacije odnosa, Godfri je rekao da u ovom trenutku nema dovoljno informacija o poslednjem incidentu.

„Postoje šanse koje treba da se iskoriste da se napreduje. Što se duže odlaže da se tretiraju nerešena pitanja, to će stvari biti gore”, rekao je Godfri, preneo je Tanjug.

Srbija i SAD postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim izazovima

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da su Srbija i SAD postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Na skupu povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Godfri je rekao da „učestalost i sve veća sadržajnost saradnje” govore o snazi odnosa dve zemlje.

Godfri je kazao da duh sporazuma o američkoj vojnoj pomoći Jugoslaviji iz 1951. godine živi i danas, i dodao da se ogleda u raznim vidovima pomoći.

Naveo je da je među zajedničkim ciljevima dve zemlje najvažniji put Srbije do članstva u EU.

„Od 2001. godine dostavili smo Srbiji pomoć od 1,16 milijardi dolara. Američke firme su uložile četiri milijarde dolara i zaposlile oko 20.000 radnika u Srbiji. Nedavno otvoreni tehnološki park kompanije En-Si-Ar (NCR) doprineće otvaranju 5.000 radnih mesta”, rekao je Godfri, a prenosi Beta.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je 14. oktobar 1881. godine, kada su tadašnja Kneževina Srbija i SAD uspostavile diplomatske odnose, „važan datum” u srpskoj nacionalnoj i diplomatskoj istoriji.

Dačić je kazao da su „veliki ljudi” radili na približavanju dve zemlje, poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina i Vudroa Vilsona, „znajući da vredi ulagati u srpsko-američko prijateljstvo”.

„U Prvom svetskom ratu zajedno smo stali na stranu slobode, demokratije i pravde. U Drugom svetskom ratu smo ponovo zajedno bili u borbi za slobodu i mir i zajedno smo pobedili. Imali smo i teških trenutaka, nećemo ih zaboraviti, ali ni dozvoliti da prekriju čitav vek savezništva”, naveo je Dačić.

On je rekao da Srbija i SAD nastavljaju saradnju „kao partneri” i dodao da je mnogo oblasti u kojima dve zemlje mogu da sarađuju.

Dačić je kazao da Srbija nijedan državni cilj ne može da ostvari bez saradnje sa Amerikom, kao što ni SAD ne mogu da ostvare nijedan interes u regionu bez Srbije.

Šef Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragan Šormaz rekao je da kosovsko pitanje neće moći da bude rešeno bez SAD i dodao da, za razliku od mnogih, on „nema straha” po pitanju američkog angažmana u tom procesu.

Šormaz je kazao da nedavna kriza na severu Kosova, započeta slanjem specijalnih jedinica kosovske policije radi sprovođenja odluke o zameni registarskih tablica, nije rešena dok izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nije došao u Brisel, na pregovore Beograda i Prištine.

On je ocenio da činjenica da je u Poslaničkoj grupi prijateljstva sa SAD 121 član Skupštine Srbije, koja ima 250 poslanika, „govori o želji za unapređenjem odnosa” sa tom zemljom.

Poslanik Skupštine Srbije Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, rekao je da se Srbija uvek, kada joj je bilo teško, obraćala SAD i tamo uvek „dobijala ruku prijateljstva”.

On je ukazao na veliki značaj vojne pomoći SAD socijalističkoj Jugoslaviji 1951. godine, kada je pretila mogućnost sukoba Jugoslavije sa Sovjetskim Savezom.

„SAD su 1951. uputile najveću vojnu pomoć koju je neka država ikada uputila drugoj. SAD su tada poslale 800 miliona dolara, 600 borbenih aviona, 20.000 različitih vozila”, naveo je Dragišić.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Ova izjava mi liči na ono, traži posao, moli boga daga ne nađe!

  2. Srbija cveta says:

    Za sada su im od tog "pritiska" dali samo zdušnu podršku da nastave da rade svoj posao, jedini koji su zaista naučili.

  3. Čist je ko Suza says:

    Hvala, ali nemojte nam više pomagati. Pomoći ćete nam tako što nam nećete odmoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *