ГОДФРИ ЖЕЛИ ДА БУДЕ ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ!? Меша се у унутрашње ствари, дели лекције…

GODFRI ŽELI DA BUDE PREMIJER SRBIJE!? Meša se u unutrašnje stvari, deli lekcije…

27 avgusta 2021

DEBATU oko poslednjeg poteza „Tvitera“, koji je najuticajnije srpske medije označio kao one koji „sarađuju sa vladom“, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri iskoristio je da – napadne Rusiju i da nediplomatski svojim domaćinima deli lekcije.Tako za američkog predstavnika nije sporna odluka pomenute društvene mreže da bez jasnih kriterijuma etiketira medije, jer je, kako je rekao, to privatna kompanija, koja je „suspendovala i Trampov nalog zato što nije poštovao njena pravila“. Ali ga je strašno „uznemirilo opasno obeležavanje novinara kao stranih agenata ili medija da su pod kontrolom Stejt departmenta“

– Video sam to i ranije. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti dalje od strateškog prioriteta – članstva u EU – rekao je Godfri u maniru brojnih zvaničnika iz SAD koji prethodnih meseci nisu propuštali priliku da kritikuju rusku politiku u regionu, optužujući je za „maligni uticaj“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za „Novosti“, da je Amerika prva zemlja koja je donela zakon o tome da se mediji koji dobijaju novac iz inostranstva tretiraju kao agenti stranog uticaja:

– Sad im smeta kada neko drugi to radi. Rusija je samo prekopirala američki zakon, ne vidim zašto bi se zbog toga bunili. Zapravo je ovde reč o dvojnim standardima, da sebi dopuštaju tako nešto, a drugima ne. Sprečavaju strani uticaj u svojoj zemlji, ali su maksimalno radi da utiču na tuđe političke scene. Američki zvaničnici koriste svaku priliku da napadnu Rusiju za sve, a u ovom slučaju Godfri bi trebalo da se priseti da je Amerika prva koja je donela takav zakon.

Anđelković dodaje i da je ambasador Godfri do sada bio vrlo odmeren u izjavama i nastupima, da to nastoji i sada, ali da su se promenile okolnosti u Vašingtonu i odnos prema Srbiji.

Na sličnu pojavu ukazuje i Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, koji ukazuje da je Godfri do sada uradio dosta pozitivnih stvari na približavanju dveju zemalja, ali da sada očigledno duvaju nešto drugačiji vetrovi iz SAD:

– Nakon dolaska Bajdenove administracije vidljiv je određeni pritisak iz Stejt departmenta da američki ambasadori u regionu oštrije reaguju. U tom smislu, izjave Godfrija mogu da se razumeju, ali teško mogu da se do kraja opravdaju. Mešati u naše odnose i treće zemlje, optuživati ih bez konkretnih dokaza, nije dobro. Međutim, ipak je on ambasador, administracija određuje okvir njegovog delovanja, i njegove poslednje reakcije su još jedan dokaz toga.

NAMERNO PRESKOČIO ODGOVOR

NAŠI sagovornici ukazuju da je zanimljivo da ambasador Godfri nije odgovorio na to da li je tačno ili ne da Sjedinjene Američke Države finansijski pomažu pojedine medije u Srbiji. Umesto toga, on je bez ikakvih konkretnih i proverljivih dokaza i argumenata upro prstom u Moskvu.

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Premijer je Toni Bler, neka se malo raspita.

 2. petrovgrad says:

  Stvarno Ameri preteruju, nataerace samo sebe da im TALIBANI dolete u Vasintkton. Gde ce onda da se evakuisu. Jedino im ostaje Aljaska, mada je to u bliskoj buducnosti Ruska zemlja. Prosto neznam gde da im preporucim destinaciju.

  • Kosovac says:

   @ petrovgrad, …..Preporuči im da idu u Izrael, u svoju rodnu grudu.

 3. Čist je ko Suza says:

  Može da bude premijer samo ako je gej (gay). Mi volimo samo gejše i gejeve. Kada bi amerika prestala da finansira srpske medije budžet bi nam bio napola prazan a Vuči ne bi mogao da daje po hiljadu, dve i tri nekih nagrada i premija. Nama u stvari ne trebaju domaći mediji kada već imamo te strane.

 4. Strsljen says:

  Kauboju ne njajk3 suvise. Bufi ko Bajdencic i idite sa milim bogom na svoj kontinent. Niko te nista nenpita....ne pametuj. Sto te briga ge ce i kko ce Srbija.

 5. Mime Nikolic says:

  Americki ambasador se za svog mandata, pokazao boljim u degustaciji i pripremi srpskih specijaliteta i taj uspeshan posao bi mu bilo mudrije da nastavi , jer SRBE NIKADA NECE OKRENUTI PROTIV BRATSKE RUSIJE !!! Bice, kao i svuda u svetu, onih, medju Srbima, koji su rad licnog, pre svega finansijskog dobitka, spremni na kolaboraciju sa prljavom politilom WEST-a, ali njihov broj je skroman i kad tad, ti moralni nitkovi ce biti pozvani na odgovornost !!! Dakle, vecinski narod u Srbiji, NIKADA NECE OKRENUTI LEDJA BRATSKOM RUSKOM NARODU !!!

 6. padre says:

  Pa znate šta, on gde god da se okrene, sve mu je na engleskom, pa je pomislio, da je to sve nijhovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *