Godina prođe, izbori nikad

Godina prođe, izbori nikad

10 januara 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Prošla je i ta godina sa nesrećnim brojem, obeležen je i 22. rođendan RS i ušli smo u još jedno izborno „leto gospodnje“! Prema prvim javnim nastupima političkih prvaka, kristalno je jasno da će malo koji dan do prve oktobarske nedelje proći bez verbalnih rafala vlasti i opozicije. Predsednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik već u prvom ovogodišnjem intervjuu osuo je paljbu po najljućim političkim protivnicima iz SDS-a, nazivajući ih licemerima i izdajnicima, na što su mu „bosićevci“ uzvratili istom merom, optužujući njega i njegov SNSD da su privatizovali RS.

Ni ostale političke partije i njihovi funkcioneri ne propuštaju priliku da ponove zašto baš oni zaslužuju poverenje osiromašenih građana i zašto ne treba glasati za one druge. Drugim rečima, ni novogodišnja atmosfera, ni radost božićnih praznika i Dana Republike nisu omeli političare da kroz kurtoazne čestitke građanima obavezno popljuju svoje protivnike.

Ako se tako ponašaju u ove praznične dane, čemu onda da se nadamo u narednih deset meseci, a pogotovo u septembru, kada i zvanično počinje predizborna kampanja?! Zar da se nadamo da će da vode uljudnu i civilizovanu kampanju i sučeljavaju argumente?! Da li treba da očekujemo da će odgovorno da se ponašaju prema građanima i da neće da vređaju njihovu inteligenciju?! Ili da se uzdamo da neće davati lažna obećanja i ponavljati hiljadu puta izrečene neistine?!

Sudeći prema dosadašnjoj praksi, treba da očekujemo sasvim suprotno. Dakle, divljačko pljuvanje i vulgarne i neosnovane optužbe, neodgovorno ponašanje prema građanima i još jedno „masiranje mozga“, a lažna obećanja i neistine su nešto što se podrazumeva i predstavlja svojevrstan sinonim za svaku kampanju. Ipak, ne treba sve posmatrati kao totalno crnilo, jer svaka kampanja donese i poneko radno mesto, poneki kilometar ili bar nekoliko stotina metara asfalta, a negde čak i ambulantu ili školsku dvoranu.

Ne treba sumnjati da će i ove godine biti tako, samo sa mnogo više pljuvanja, a znatno manje asfalta, uz mnogo više obećanja, a osetno manje posla i mnogo više „masiranja mozga“, a gotovo nijednom dvoranom. Uprkos svemu tome, i pored toga što nas više od dve decenije unazad vode političari takvi kakvi su, najveći broj građana juče je sa ponosom obeležio Dan Republike i 22 godine od njenog rođenja. Takođe, oko šezdeset procenata birača na jesen će ponovo na birališta, zato što se tog dana osećaju kao da o nečemu odlučuju i kao da je njihov glas bitan.

A oni čija imena će se nalaziti na glasačkim listićima, međusobnim blaćenjem u ovoj prazničnoj atmosferi najbolje su pokazali koliko zaslužuju poverenje. Upravo zbog njihovog ponašanja, obični građani su, parafrazirajući naslov prve knjige našeg velikog glumca Žarka Lauševića, počeli međusobno da se šale rečima „godina prođe, izbori nikad“!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *