Godine mrmota na Mrkonjićevom Koridoru 10

Godine mrmota na Mrkonjićevom Koridoru 10

16 avgusta 2013

rajko-nedicPiše: Rajko Nedić

Odlazeći ministar saobraćaja u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić poručio je beogradskim novinarima, posebno onima iz „kruga dvojke“, da dođu na jug zemlje i uvere se kako napreduju radovi na Koridoru 10 umesto da kritikuju. Uverio sam se u nekoliko navrata kako napreduje izgradnja. Ovde se, naime, ne radi o danima, već o godinama mrmota.

Tog 7. jula 2009. godine tadašnji premijer Mirko Cvetković svečano je otvorio deonicu autoputa od Preševa do granice sa Makedonijom. Čudo neviđeno, 22 kilometra autoputa do graničnog prelaza. Taman da pomislimo da će obećanje Mrkonjića o završetku Koridora 10 do 2011. biti ispunjeno.

Leta 2010. krenuo sam iz „kruga dvojke“ sa porodicom na odmor u Grčku. Očekivao sam da se makar do granice provozam autoputem. Kad ono… Slika ista kao i prethodne godine. Saobraćaj u oba smera odvija se na novom delu, i dalje se radi na starom putu i pristupnim saobraćajnicama. Inače, te 2010. Mrka je obećao završetak Koridora 10 do 2012.

Leta 2011. krenuo sam sa porodicom na odmor u Grčku. Očekivao sam da se makar do granice provozam autoputem. Kad ono… Slika ista kao i prethodne godine. Saobraćaj u oba smera odvija se na novom delu, i dalje se radi na starom putu i pristupnim saobraćajnicama. Inače, te 2011. Mrka je obećao završetak Koridora 10 do 2013.

Leta 2012. krenuo sam sa porodicom na odmor u Grčku. Očekivao sam da se makar do granice provozam autoputem. Kad ono… Slika ista kao i prethodne godine. Saobraćaj u oba smera odvija se na novom delu puta, i dalje se radi na starom putu i pristupnim saobraćajnicama. Inače, te 2012. Mrka je obećao završetak Koridora 10 do 2014. U međuvremenu, Makedonci su u kratkom roku završili desetak kilometara autoputa i spojili granicu sa autoputem kod Kumanova.

Leta 2013. krenuo sam sa porodicom na odmor u Grčku. Očekivao sam da se makar do granice konačno provozam autoputem. Kad ono… Slika ista kao i prethodne godine. Saobraćaj u oba smera odvija se na novom delu puta, i dalje se radi na starom putu i pristupnim saobraćajnicama. Mrka je ove godine obećao završetak Koridora 10 do 2015. U međuvremenu, traka koja bi trebalo da bude brza traka u pravcu ka Preševu već se „ulubila“ jer njom već pet godina (!) danonoćno voze kamioni i automobili u smeru ka granici! Poslednji put prošao sam ovom deonicom u subotu, 3. avgusta 2013. Ali, ova deonica još uvek nije bila puštena u rad.

Dakle, punih pet godina ne može da se završi 22 kilometra puta kroz Preševsku dolinu. Možda je za bivšeg premijera, ministre i ostalu svitu ova „potemkinovsko-mrkinovska“ deonica završena još 2009, ali za nas vozače i građane Srbije – nije. I ne znam ko ovde nije izašao iz „kruga dvojke“…

Leta 2014. krenuo sam sa porodicom na odmor u Grčku…

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *