GODINU DANA POSLE ULASKA U EU: Kako žive Hrvati

GODINU DANA POSLE ULASKA U EU: Kako žive Hrvati

28 juna 2014

hrvatska-eu-croazia-ue-1-1114233086Prošlo je godinu dana otkako je Hrvatska članica Evropske unije, u minuloj godini standard hrvatskih građana nije se popravio.

Iza Hrvatske je gotovo godina dana članstva u EU, novčanici su i dalje većinom prazni, prenose regionalni mediji.

Međutim, za to vreme, povrće je jeftinije za 16, voće za 8, ulje za 15, a odeća za 5 odsto. Ipak, sa druge strane, režije su poskupele za dva odsto.

Cene hrane su nešto niže otkako je Hrvatska članica Evropske unije; blago se to oseti na hlebu, mesu, šećeru, voću, povrću. Ipak, ono što i dalje „guši“ porodični budžet su stanarine i računi za režije, koji su čak i rasli. I kad se podvuče crta, hrvatski građani od ulaska u EU ne žive bolje. Naprotiv, među evropskim članicama imamo najveći nesrazmjer između kupovne moći i cena hrane.

U protekloj godini povrće je pojeftinilo za 16, voće za 8 , ulje za 15, a odeća za pet odsto. Međutim, režije su zato veće za dva odsto.

„Stanarina prosečnog hrvatskog građanina, struja, voda, komunalije mesečno iznose između 2.000 i 4.000 kuna. Ako znamo da je prosečna plata u Hrvatskoj negde oko 5.000 kuna, onda se pitamo kako hrvatski građanin može uopšte da preživi“, pita se Vedran Uranija, pravni zastupnik SSS.

Ako ništa drugo, od 1. jula građani Hrvatske će moći jeftinije da telefoniraju unutar Evropske unije, zahvaljujući sniženom romingu. Odlazne pozive će plaćati manje za 21, dolazne za 27, SMS poruke za 25, a data saobraćaj čak 55 odsto. Osim za Hrvate, to je dobra vest i za turiste koji dolaze u Hrvatsku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *