ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ПЕНТАГОНА: Спомињу се Србија и Косово

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ПЕНТАГОНА: Спомињу се Србија и Косово

14 марта 2019

У годишњем извештају Стејт департмента, који је представио државни секретар САД Мај Помпео, помиње се и Kосово, чији је проблем напад на Србе.

Наиме, у делу извештаја посвећеном Kосову наводи се да су проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности, затим ендемска корупција у редовима владе као и претње и напади на новинаре.У извештају објављеном на сајту Стејт департмента се наводи и да инциденти и напади против Срба на Kосову континуирано трају и подсећа се да су непознати нападачи 16. јануара прошле године убили истакнутог политичара Оливера Ивановића, као и да косовска полиција до сада није идентификовала ниједног осумњиченог за тај злочин.

Наводи се такође да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе.

У извештају се додаје да је косовска полиција започела истраге које су у неким случајевима довеле до хапшења починилаца.

Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике.

Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог повратак имовине.

Kада је реч о злоупотребама и корупцији у влади и снагама безбедности, у извештају се наводи да је косовска влада у неким случајевима предузела кораке да кривично гони и казни представнике власти који су у то умешани, али многи сматрају да су они често остали некажњени.

Извештај о стању људских права у свету ради се сваке године од 1977. а обухвата око 200 држава и територија. Резултат је сарадње стотина америчких мисија широм света и званичника Департмента.

(Б92)

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    ?????? Ово нешто нас као америкењци бране????!!!! Не мирише ми ово на добро,нити слути на добро! Па ваша творевина терористичка се понаша УПРАВО онако као и њен творац што се понашао,прво према Индијанцима,па онда где год је смео,терорише друге!

  2. Ivana says:

    Ma šta mi napričate pošteni ameri brinu o napadima Albanaca na Srbe pa im za nagradu dali državu dosta više laži i obmana za kukavički srpski narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u