ГОДИШЊИЦА АМЕРИЧKЕ ИНВАЗИЈЕ НА ИРАK: Џорџ Буш је овако говорио док су бомбе падале на главу људима

GODIŠNJICA AMERIČKE INVAZIJE NA IRAK: Džordž Buš je ovako govorio dok su bombe padale na glavu ljudima

20 marta 2021

Eksplozije su ođekivale Bagdadom, glavnim gradom Iraka 19. i 20. marta 2003. godine, dok su američke snage bombardovale prestonicu.

– Trenutno su američke i koalicione snage u ranoj fazi vojnih operacija za razoružavanje Iraka, oslobađanje ljudi i odbranu sveta od velike opasnosti – rekao je tada Džordž Buš, tadašnji američki predsednik.Tako je započela invazija na Irak koju su vodile SAD, što je dovelo do svrgavanja režima Sadama Huseina i dugogodišnjih sukoba koji su odneli stotine hiljada života (precizan broj i dalje je u velikoj meri osporavan).

Buš je naveo da SAD veruju da će kampanja „šoka i strave“ irački rat brzo dovesti do završetka. Ali nakon osam godina borbe, hiljade izgubljenih života pripadnika vojne službe i nepoznatog broja civilnih žrtava, ogromna većina američkih građana rat u Iraku shvatila je kao tešku spoljnopolitičku grešku.

Koalicija država (Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju i Poljsku) poslala je 177.194 vojnika, uglavnom američkih.

Početna faza sukoba završila se 1. maja. Tada je Buš održao još jedno televizijsko obraćanje, dok je iznad njegove glave stajao transparent „Misija ostvarena“ iznad njegove glave.

– Velike borbene operacije u Iraku su završene – rekao je on.

Pravdanje sukoba rečima da Sadim Husein skriva ili pravi oružje za masovno uništavanje naišlo je na podelu mišljenja, jer takve tvrdnje predsednika Buša i tadašnjeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonija Blera nikada nisu bile potkrepljene.

Iako je američki predsednik Buš izjavio da je rat u Iraku „deo rata protiv terorizma“, mnogi stručnjaci smatraju da je invazija bila motivisana drugim razlozima, pogotovo zato što oružje za masovno uništenje nikada nije pronađeno.

Neki smatraju da je glavni razlog bio kontrola bogatog izvora nafte u Iraku.

Američke snage svrgnule su Sadamov režim ubrzo nakon invazije 2003. godine, a sam Sadam mrtav je već 2006.godine.

Obamina administracija proglasila je zvanični kraj Iračkom ratu u oktobru 2011. godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Najveće zlo čovečanstva. Masovne ubice. Sve će im se vratiti. Ubijaju nedužno stanovništvo u svojim kućama. Koreja, Vijetnam, Alžir, Irak, Srbija, Libija Sirija.... šta sam im Ja skrivio a bombardovali su moju zemlju, ubijali moj narod, ubijali naše gradjane. Danas uživaju u penzijama kao veterani zato što su ubijali po drugim državama. Šta da im poželim, osim da im se desi ono što su činili celom svetu.

    • ANA says:

      Zaboravio si na ubijanje Srba iz Hrvatske i BiH. Ne mogu da shvatim, da svi zaboravljaju na bombardovanje i raketiranje srpskih položaja i civilnih mjesta, intervencije NATO-vih snaga, svesrdna pomoć muslimanima i Hrvatima i ostala zlodjela u Hrvatskoj i BiH. A to je bilo 1994-1995, nekoliko godina prije bombardovanja Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *