Godišnjica krvavog Ustaškog pira

Godišnjica krvavog Ustaškog pira

15 avgusta 2014

314883_1Dana 15. avgusta prije 73 godine ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić podsjetio je da je na Pagu pobijeno najmanje 791, a na Velebitu 1.500 žrtava.

„Zgrožene monstruoznošću zločina, brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti“, kaže Bastašić za Srnu.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

„Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce žene i djecu“, podsjeća Bastašić.

On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

„Gotovo u isto vrijeme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima strijeljale oko 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru“, navodi Bastašić.

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mjestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabilježili, „svježe zakopani leš“. Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. NJihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Danas na ostrvu Pagu, na mjestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsjećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava – Srba i Jevreja, pobijenih u ljeto 1941. godine.

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena prije tri godine, razbijena je nakon dva dana, a ona obnovljena prošle godine uništena je nakon desetak dana i do danas nije obnovljena.

Na mjestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je Spomen-obilježje, a tijela žrtava i dalje leže neekshumirana. Prije dvije godine, potomci žrtava su na mjestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst.

„Danas, 73 godine kasnije, gotovo niko se neće sjetiti klanice koja se dogodila 15. avgusta 1941. na Velebitu i na Pagu. A trebalo bi, radi naših predaka, našeg dostojanstva i naših potomaka. Među mnogobrojnim potomcima žrtava, uspomenu na njih čuva tek nekoliko njih“, poručuje Bastašić.

(rtvbn.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. zuba zubic says:

    Da su Srbi Jevreji, ceo svet bi znao o nasem stradanju, koje je najkrvavije u istoriji covestvanstva, ali.................

  2. Dusan Rmus says:

    SLUSAO U TO VREME PRICE O SVERSTVIMA TE USTASKE ZLE KRVI.PROUCIO SAM KNJIGU EDMOND PARIS-a, PROFESORA SORBONE "GENICIDE IN SATELITE CROATIA 1941-1945". SREO SAM SE SA DR.SRBOLJUBOM ZIVANOVICEM KOJI ISTRAZUJE ISTINU TOG ZLA I JASENOVAC...DOZIVEO SAM EXODUS IZ METOHIJE KROZ RUGOSKU KLISURU KAO DETE I ZAPAMTIO ZVERSTVA BALISTA I FASISTA....ZVERSTVA NA SVE STRANE(IPAK DA NAVEDEM 482ELJANINA U SELU VELIKA POD CAKOROM, SPALJENI ZIVI SA SVOJIM KUCAMA)... OVDE JE JADNO DA PORED SVIH TIH DOKAZA O ZLOCINIMA NAD SRBIMA VLAST IZ BEOGRADA SE IZVINJAVA.... MALO JE PROSTORA DA IZRAZIM CEO GNJEV KAD VIDIM DA NIKOLIC, VUCIC, DACIC I OSTALI VELEIZDAJNICI UPORNO ZAMAGLJUJU OCI NARODU, PLJCKAJU SRBIJU, I TEZE DA UVLACE NAROD POD ISTIM FASISTICKIM EU NOZEM...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *