ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА У ОЛУЈИ: Нека Хрвати знају кад буду славили уз химну да је њу написао – Србин

GODIŠNJICA STRADANJA SRBA U OLUJI: Neka Hrvati znaju kad budu slavili uz himnu da je nju napisao – Srbin

5 avgusta 2018

U BAČKOJ Palanci, gradu na granici sa Hrvatskom, koji je pre 23 godine primio više od 15.000 prognanih Krajišnika, jučerašnji dan obeležilo je bolno sećanje na gotovo 2.000 ubijenih i oko 250.000 prognanih Srba iz Hrvatske. Za više od 20.000 prisutnih bilo je to istovremeno i podsećanje na oteti zavičaj i bolnu činjenicu da ni 23 godine posle pogroma, ne mogu da ostvare svoja prava i pronađu pravdu.

Godišnjica stradanja Srba u zločinačkoj operaciji „Oluja“ obeležena je sinoć na stadionu Sportsko-rekreativnog centra „Tikvara“ u Bačkoj Palanci. Uz Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, ceremoniji su prisustvovali i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Željka Cvijanović, premijerka RS, Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz RS, ministri u vladama Srbije i RS, predstavnici Vojske Srbije, SPC.

Manifestacija kojom se Srbija i Republika Srpska, već petu godinu zaredom, sećaju stradalih i prognanih Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, počela je parastosom žrtvama, koji je služio patrijarh srpski Irinej. Obraćajući se prisutnima, patrijarh je rekao da zločine „Oluje“ Srbi ne smeju da zaborave, ali da kao hrišćani imaju i dužnost da oproste i da se nadaju da se takvo zlo više neće ponoviti.

– I danas, danas posle dve decenije, pitamo se šta je hrvatski narod motivisalo da digne svoju ruku na braću sa kojom je delio podneblje dugi niz godina. Kakva ih je sila na to navela i da li je bilo neke druge sile koja je to mogla da zadrži? Postojala je. To je bila institucija crkve koja je jedino mogla da zaustavi taj ponor, to zlo koje je iznenadilo, ne samo naš narod već čitav narod sveta – rekao je patrijarh.

Prema rečima Njegove svetosti, „Oluja“ je bila velika tragedija, ali podjednako je tegobna i opasna i mržnja koja traje i danas. Poglavar SPC podsetio je i na reči patrijarha Pavla, koji je rekao da nijedno zlo nikada nije donelo dobro nijednom narodu.

– Ostaje nam da se Bogu molimo da zavlada ljubav i da ne napuštamo otadžbinu koja je prebogata u dobrima svojim i gde nećemo naći sličnu u dalekom svetu. Našim majkama preostaje da budu „carice Milice“ i „majke Jugovića“, koje su rađale, ne jedno i dvoje dece, već više, što je omogućilo da preživimo strašan period pod Turcima. Nadamo se da će naš narod odoleti i ovoj poslednjoj demografskoj krizi – naveo je patrijarh Irinej.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podsetio je na stradanja srpskog naroda u Krajini, Bosni, Hercegovini, Potkozarju u vreme NDH, ali i ratova devedesetih.

– Davno sam znao i naučio da je Jasenovac bio deo državne politike tadašnje NDH i ne vidim razliku između njega i onoga što se desilo 1995. godine. Etničko čišćenje u Krajini bilo je moguće samo uz podršku Zapada i mašinerije NATO, koji je dao zeleno svetlo za hrvatsku akciju. Do danas nisu našli za shodno da komandante koji su vodili ovaj zločinački poduhvat osude.

Dodik je podsetio da je „Oluja“ do danas ostala zločin bez kazne, ali i opomenuo da je ovakvih strašnih akcija bilo mnogo devedesetih godina. Srpsko stradanje, kako je rekao, bilo je ogromno, porodice su nestale, ubijana su deca i civili…

– Pravde za nas nema. Hvala samo Srbiji što je uvek bila utočište svakom Srbinu. Srbija je naš identitet, garancija sigurnosti. I danas samo u nju gledamo. Srbija i Republika Srpska ovaploćuju našu slobodu. Svesni smo ogromne zablude zvane Jugoslavija i svih drugih iluzija. Okrenuti smo našoj republici, nismo Bosanci, i ne govorimo bosanski. Mi smo Srbi, koji hoće mir, slobodu i želimo da živimo sa drugima. Spremni smo i da branimo i očuvamo i Republiku Srpsku i Srbiju.

Dodik je pozvao i na okupljanje i preoblikovanje srpske nacionalne i državne politike.

– Neka to bude politika ujedinjenja i jačanja – poručio je Dodik.

Dirljivim govorom prisutnima se, potom, obratila i Jelena Knežević, koja je avgusta 1995. godine bila u koloni stradalnika koji su bežali pred zločinačkom akcijom hrvatske vojske i policije. Ona se, sa suzama u očima, prisetila turobnih dana progona i izbeglištva, ali i oca nestalog u vihoru borbe za kućni prag i slobodu.

– Ja sam Jelena sa pola srca. Polovina je otkinuta u „Oluji“. Rođena sam u Drvaru, a utočište i novi početak našla sam ovde u Bačkoj Palanci. Tu smo prihvaćeni raširenih ruku, tu smo prigrljeni i voljeni. Moja majka, sestra, brat i ja. Pola srca ostalo je u „Oluji“, ali mi je drugu polovinu sačuvala Srbija. Hvala joj na tome – rekla je Jelena i izmamila suze većine okupljenih.

SRBIN AUTOR „LIJEPE NAŠE“

NEKA u Hrvatskoj sutra znaju da kada sutra budu tamo slavili stajaće mirno uz himnu koju je napisao – Srbin – rekao je juče predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Neka mi bude dopuštena i doza cinizma koju u sebi nosim pa podsećam i na ovu činjenicu. Autor himne „Lijepa naša“ pripadao je srpskom narodu i grob mu je nedaleko odavde – podsetio je Dodik na srpskog kompozitora Josifa Runjanina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *