Godišnjica zločina nad vojnicima JNA u „Tuzlanskoj kolini“

Godišnjica zločina nad vojnicima JNA u „Tuzlanskoj kolini“

15 maja 2013

Tuzlanska_kolonaDanas se u Banjaluci obeležava 21. godišnjica od ratnog zločina u Tuzli, u kojem je na današnji dan 1992. godine iz zasede ubijeno najmanje 59 vojnika JNA, ranjeno 44, a veliki broj zarobljen.

Trideset pripadnika 92. motorizovane brigade JNA ubijeni su prilikom dogovorenog povlačenja iz Tuzle, a sahranjeni maja 2002. godine, na 10. godišnjicu zločina, u spomen-kosturnicu na groblju Pučile u Bijelijini.

Taj ratni zločin je izvršen 12 dana posle zločina u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, kada su „zelene beretke“, „Patriotska liga“ i TO BiH ubile 42 vojnika JNA.

Starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić je za ratni zločin u Tuzli prvostepenom odlukom Okružnog suda u Beogradu, septembra 2009. osuđen na 12 godina zatvora, a 2010. je tu odluku poništio Apelacioni sud, pa je zakazano novo suđenje u prvostepenom veću Specijalnog suda u Beogradu.

Ponovljeno suđenje Jurišiću počelo je u julu 2011. i trajalo do pred kraj 2012. godine, kada je privremeno odloženo zbog bolesti optuženog, a nastavljeno je i prekinuto februara ove godine. Jurišiću je odobreno da se brani sa slobode i do sada se odazivao pozivima na ročišta.

Jurišić je prvostepenom presudom bio proglašen krivim zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe. On se tereti je da je kao starešina MUP-a, po naredbi nadređenog oficira, bošnjačko-hrvatskim jedinicama naredio napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz tog grada.

(Srbel.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *