Гојазност деце у Србији поприма одлике и размере епидемије

Gojaznost dece u Srbiji poprima odlike i razmere epidemije

18 oktobra 2017

U NIŠU i u celoj Srbiji vlada gotovo epidemija gojaznosti među decom, upozorili su danas lekari niškog Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš, povodom obeležavanja Svetskog dana hrane.

Prema rečima Olivere Radulović iz Instituta za javno zdravlje, najviše dece s viškom kilograma, oko 30 odsto, u četvrtom je i petom razredu osnovne škole, a u ostalim razredima ih je oko 25 odsto.

„Situacija se pogoršava iz godine u godinu jer se deca nedovoljno bave fizičkom aktivnošću i nezdravo se hrane“, izjavila je Radulovićeva na konferenciji za medije.

Ona je kazala da je istraživanje sprovedeno među beogradskim srednjoškolcima pokazalo da se svega polovina dečaka i devojčica svakodnevno bavi nekom fizičkom aktivnošću.

„To istraživanje je takođe pokazalo da je samo jedan odsto devojčica i dva odsto dečaka prihvatilo zdrave životne stilove, odnosno zdravo se hrane, bave se sportom, ne piju i ne puše“, kazala je Olivera Radulović.

Pedijatar niškog Doma zdravlja Jadranka Bonić kazala je da uzroke gotovo epidemije gojaznosti među decom treba tražiti u tome što najmlađi sve više vremena provode ispred računara, a sve manje u igri na svežem vazduhu i u tome što veći broj obroka jedu van kuće, a to nije kuvana hrana i sveže voće i povrće, već su to sendviči, slatkiši i grickalice.

„Gojaznost je stanje hroničnog zapaljenja. U tom stanju ni jedan organ deteta ne funkcioniše kao kod deteta koje je zdravo“, izjavila je Bonićeva.

Učesnici konferencije su podsetili da je ovogodišnji Svetski dan hrane posvećen problemima oko ishrane migranata.

Povodom Svetskog dana hrane i sutrašnjeg Svetskog dana siromaštva Crveni krst u Nišu je korisnicima Narodne kuhinje pored kuvanih obroka podelio i pakete mesnih konzervi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *