Gojaznost u SAD zvanično postala bolest

Gojaznost u SAD zvanično postala bolest

27 juna 2013

skinfoldcaliper-70714294Udruženje američkih lekara (AMA) odlučilo je da se ubuduće gojaznost (latinski – obesitas) ima smatrati za bolest. Na taj način, kako očekuje ovo Udruženje, pojačaće se informaciona kampanja, namenjena kako pacijentima tako i zdravstvenim radnicima, koja je preduslov uspešnog lečenja ove novoklasisfkovane bolesti, stare, verovatno koliko i čovečanstvo.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je gojaznost na spisak bolesti još pre dve decenije. U nekim, istina dosta retkim zemljama,  priznata je kao bolest i zdravstveno osiguranje tamo pokriva troškove lečenja. Na primer, u Češkoj se plaća hirurško lečenje, uglavnom smanjenje želuca, priznata je i lekarska discplina odnosno specijalizacija obezitologija…

Glavni troškovi u lečenju jesu vezani za posledice ove bolesti kao što su visoki pritisak, infarkt, holesterol, šećerna bolest… Odlukom AMA oko trećina građana SAD, koliko ima gojaznih u ovoj zemlji, proglašeno je za bolesnike. Praktične posledice ove odluke nisu,, međutim, još sasvim jasne. Osiguranje će svakako biti spremnije da finansira prevenciju, a verovatno i neke vidove lečenja. U prvim reagovanjima predstavnika zdravstvenog osiguranja ističe se upravo orijentacija na pojačavanje prevencije i propagande brige o svom telu. A, kako smatra i AMA, treba što pre pokrenuti opštu informacionu kampanju, namenjenu i pacijentima i zdravstvenim radnicima koja treba da učini da se gojaznost sasvim ozbiljno mora shvatiti za bolest i njoj tako i pristupati…

No, ima i otpora ovakvom pristupu. Novinarka-urednica veba www.XOJane.com, autorka knjige koja Amerikance savetuje da se pomire sa gojaznošću i prestanu da se muče raznim dijetama, Lesli Kincel (Lesely Kinzel), tvrdi da se običnim ljudima neće svideti ova nova klasifikacija. A i mnogi gojazni ljudi, kad se nađu u zdravstvenim problemima, naiđu kod lekara na nespremnost, pa i odbijanje da ih leče, jedni te teškoće umanjuju a drugi ih pripisuju isključivo gojaznosti i stavljaju to na dušu pacijenta… Kada dođete kod doktora, bilo sa uganutim skočnim zglobom, ili kijavicom, on će vam obavezno preporučiti da se više krećete što vam neće nimalo pomoći“, tvrdi ona.

Ti koji su protiv stava AMA boje se da će gojazni prestati da primaju odgovonost za stanje u kome se nalaze.„Da li će odustvovati s posla i ići na bolovanje zbog toga što su gojazni? Znači li to da će se pokretati procesi protiv restorana koji nude previše kalorična jela? Ukoliko iz jednačine oduzmete ličnu odgovornost otvarate vrata mnogo čemu drugom nepoželjnom“, ukazuje zdravstvena savetnica Džudi (Judy) Gaman.

AMA je donela ovu odluku, pripremanu već oko dve godine, u vreme kada je američki Institut za kontrolu hrane i lekova (FDA) odobrio dva nova sredstva za mršavljenje. Šef AMA Ardis Houven (Hoven) je tim povodom primetio da je lekarsko udruženje podstaklo veće investicije u lečenje gojaznosti.Direktor istraživačkog centra za zdravstvenu prevenciju na Univezitetu u Jelu (Jale) Dejvid Kac (David Katz) je, međutim, upozorio da će na „ovaj način početi da se rešenja za problem gojaznosti više traže u farmakologiji i hirurgiji iako je mnogo bolje rešenje da se to čini preko nogu i viljušaka“. S tim mišljenjem složiće se, verovatno, najviše ljudi.

(Balkanmagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *