GOLF – Za 39 godina proizvedeno 30 miliona

GOLF – Za 39 godina proizvedeno 30 miliona

17 juna 2013

VW-Golf-History-Carscoop140Folksvagen je u petak 14. juna proslavio veliki jubilej – sa proizvodnih traka fabrike u Volfsburgu sišao je tridesetomilioniti primerak modela Golf.

Do ovog značajnog broja nemački proizvođač stigao je nakon 39 godina proizvodnje i sedam generacija Golfova. Jubilarni primerak je verzija TDI Blu moušn, koja je ujedno i najekonomičniji Golf u istoriji tog modela sa prosečnom potrošnjom od 3,2 l/100 km.Prema rečima predsednika Folksvagena, Martina Vinterkorna, istorija Golfa predstavlja na neki načini i istoriju progresa automobilske industrije:

“Počevši od prve generacije, koja je debitovala 1974, preko pojave TDI motora u trećoj generaciji, ESC sistema (elektronske kontrole stabilnosti) i menjača sa duplim kvačilom u Golfu 4, pa do poslednje, sedme generacije i Automatik Post-koližn kočionim sistema koji zaustavlja automobil nakon početnog sudara sprečavajući dalje nekontrolisano kretanje vozila.”

U Folksvagenu su izračunali da je od početka proizvodnje modela Golf, kompanija svakog dana prodavala u proseku preko 2.000 primeraka ovog automobila.

Sedma generacija, koja je imala premijeru na auto-salonu u Parizu, u septembru 2012, nastavila je uspeh svojih prethodnika – Golf 7 proglašen je za evropski i svetski automobil godine 2013.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *