Голубачке бедеме угрозили неимари

Golubačke bedeme ugrozili neimari

5 aprila 2015

rep-golubac-(2)_620x0Jedna od najlepših građevina na Dunavu – Golubačka tvrđava preživela je vekove, a stručna javnost je zabrinuta kako će preživeti najnoviju obnovu. Nije im jasno da li radovi na zaštiti tvrđave predstavljaju obnovu ili improvizaciju obnavljanja. Pitaju se i da li je moguće da Evropska unija, koja je dala 6,6 miliona evra za očuvanje i uređenje golubačkog kompleksa, više od nas želi da sačuva naš spomenik kulture!

Rekonstrukcija same tvrđave poverena je firmi „Ornament – investinženjering“, koja ima sve potrebne licence za rad na spomenicima kulture od izuzetnog značaja. Posao je dobila putem tendera, a glavna preporuka joj je bila prilično niža cena u odnosu na druge izvođače, čak 500.000 evra manje od one koju je projektant predvideo. Projektant je predvideo da će obnova same tvrđave koštati 2.200.000, a „Ornament“ da će isti posao završiti za 1.700.000 evra! Kako su prišli poslu, tako i rade – pomoću štapa i kanapa, a ne po uputstvima i projektu. Po svemu sudeći, ono što su do sada uradili moraće da sruše i krenu iz početka, jer su zidali pogrešnim kamenom. Umesto sivim, kakav se upotrebljavao u srednjem veku, zidove popravljaju žutim kamenom. Tako da bedemi koji spajaju tvrđavu sa Turskom kulom deluju neprirodno.

– Radovi se izvode bez prisustva stručnog lica. Na gradilištu je građevinski inženjer bez iskustva u radu na spomeniku kulture, majstori nisu vični radu sa kamenom, ne prave kvalitetan malter, ne peru pesak i kamen od mulja – kaže arhitekta Marija Jovin, koja je uradila kompletan projekat rekonstrukcije i uređenja Golubačke tvrđave, na osnovu koga je Evropska unija dala 6,6 miliona evra.

– Ne poštuje se način srednjovekovnog zidanja i majstori neuko ređaju prljavo kamenje, spajajući ih lošim malterom. Pritom, najstariji delovi tvrđave zidani su žutim kamenom, dok su popravke i dogradnje u tursko vreme rađene sivim, tako da izvedeni zupci predstavljaju konzervatorsku dezinformaciju i neistinu. Sva moja uputstva izvođač ignoriše.

Naša sagovornica otkriva da je slučajno sprečeno da izvođač sruši zupce na Palati, koji su jedinstveni dokaz da je utvrđenje građeno kada je Golubac bio u sastavu Rimskog carstva.

– Niko od izvođača ne oseća finoću tih kula, tog gradiva, reljefa, kao da im je jedini cilj da uzmu novac i odu.

Aleksandar Petrović, direktor „Ornamenta“, rekao nam je da niko iz ovog preduzeća nema pravo da daje izjave o radovima na Golupcu i uputio nas na nadležne iz austrijske agencije „Ada“, preko koje Evropska unija uplaćuje sredstva za realizaciju projekta.

– Gradilištem na samoj tvrđavi rukovodi odgovorni izvođač radova – arhitekta – tvrdi Klaus Kaper, direktor kancelarije „Ada“ u Beogradu.

– Njegovo prisustvo na samom gradilištu uslovljeno je obimom radova. Za zidanje kula i bedema koriste se kamen i malter koji su odobreni od strane konzervatorskog nadzora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i projektanta, o čemu postoje i pisani dokazi sa njihovim potpisima.

Projektant Marija Jovin, međutim, kaže da je reč o ozbiljnom nesporazumu. Naime, dozvolili su da se samo sa unutrašnje strane radi sa žutim kamenom, jer je sivi, kakav se upotrebljavao u srednjem veku, teško naći. Ona tvrdi da nikada ne bi dala saglasnost da se na spomeniku kulture izvode konzervatorske dezinformacije.

– Postoji više razloga koji ovaj projekat čine teškim za sprovođenje – objašnjava Kaper.

– Objekat je star sedam vekova, pojedini delovi su teško dostupni i nalaze se na arheološkom nalazištu. Projektom je bilo predviđeno zidanje zidova i izrada konstrukcija nad već ranije rekonstruisanim zidovima, a da nije provereno njihovo pravo stanje, što se pokazalo pogrešnim, pogotovu u slučaju palate u okviru tvrđave.

Radove su usporile i vremenske prilike. Konzervacija trvđave radi se isključivo krečnim malterom, koji može da se koristi samo kada je spoljna temperatura iznad pet stepeni, pa je zidanje u zimskom periodu bilo moguće u ograničenom broju dana.

– Planirano je, i zasada nema naznaka da će biti menjano, da se rekonstruišu sve kule, palata, bedemi. Očekujemo da se najveći deo radova završi do kraja juna 2016. godine, kako je i bilo predviđeno. U slučaju da se ukaže potreba biće pokrenuta procedura za produženje roka.

Otežavajuća okolnost je i da se radovi na tvrđavi obavljaju uz protok saobraćaja. Svakodnevno zidove tvrđave trese nekoliko stotina automobila koji prolaze kroz nju. Izmeštanje saobraćaja može se očekivati tokom decembra ove godine. Tada je planiran završetak radova na tunelu u putnoj obilaznici oko tvrđave.

– Urađeno je prvih devet metara tunela sa golubačke strane – kaže Kaper.

– Radovi su počeli kasnije od planiranog zbog usklađivanja tehničke dokumentacije sa stvarnom situacijom na terenu. Originalni projekat je urađen sa takvim geodetskim podlogama koje su predviđale ulaz u tunel na pogrešnom mestu. Izvođač, preduzeće „Planum“, morao je ponovo da snimi podloge i izmeni tehničko rešenje ulaza u tunel.

Dinamika radova uslovljena je i arheološkim istraživanjima, koja još nisu završena. A, problem predstavljaju zgrada benzinske pumpe i napušteni restoran, za čije uklanjanje su zaduženi NIS i Republika Srbija.

– Sa izgradnjom obilaznice i uklanjanjem ovih objekata biće otvoren front za brzi završetak radova na infrastrukturi – tvrdi Kaper.

Inače, celokupan posao uređenja golubačkog kompleksa radi pet izvođača. Beogradska firma „Koto“ završava Vizitorski centar, koji se nalazi u neposrednoj blizini tvrđave.

SVRŠEN ČIN

Pored preduzeća „Safež“ (Safege), u nadgledanje radova je kroz tzv. konzervatorski nadzor uključen i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Direktorka Zavoda Mirjana Andrić nedavno je sa ekipom stručnjaka obišla gradilište. A šta je tamo zatekla, za „Novosti“, kaže:

– Konzervacija bedema je loše urađena, upotrebljen je pogrešan, žuti kamen. Taj zid će morati da se ruši. Greške se događaju, ali važno je da se spomenik sačuva. Pojačaćemo stručni nadzor, a izvođač radova – „Ornament“ moraće da sarađuje sa projektantom Marijom Jovin. Doveli su nas pred svršen čin, niko nas nije pitao prilikom izbora projektanta, a ni izvođača.

SPORAZUM

Projekat revitalizacije Golubačke tvrđave realizuje se na osnovu sporazuma o saradnji koji su potpisali Ministarstvo privrede, Ministarstvo za evropske integracije, Opština Golubac, preduzeće „Tvrđava Golubački grad“ i Austrijska razvojna agencija. Javno preduzeće „Tvrđava Golubački grad“ koje su osnovali Republika Srbija i Opština Golubac je investitor i jedan od potpisnika ugovora sa svim izvođačima i nadzorom.

BAŠTINA PRVE KATEGORIJE

Golubačka tvrđava je spomenička baština naše države prve kategorije, u okviru Nacionalnog parka „Đerdap“. Samim tim što je na Dunavu i na međunarodnoj granici prema Rumuniji, tvrđava Golubac je jedan od najvidljivijih spomenika naše zemlje. Sazidana od kamena na strmoj i nepristupačnoj steni, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava sa deset kula živi već vekovima.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *