GOMILANJE VOJNIH SNAGA U UKRAJINI: Rusi dopremili nove vojnike i opremu, NATO šalje avione

GOMILANJE VOJNIH SNAGA U UKRAJINI: Rusi dopremili nove vojnike i opremu, NATO šalje avione

10 marta 2014

simferopol-afp-S1_645975S1U ponedeljak je brod koji blokira ulaz u zaliv napustio svoju poziciju i zamenila su ga dva remorkera.

Tokom noći vratio se i ponovno usidrio. Niko ne zna o čemu se radilo, ali spekulše se da su tokom noći došli jedan ili više brodova koji su dopremili nove vojnike i opremu.

Rusija pojačava vojnu prisutnost na Krimu koji kontrolišu proruske paravojske i milicije, rekao je vođa Centra za vojna i politička istraživanja Dmitro Timčuk. Prema njegovim informacijama, jedinice 18. samostalne pešačko-motorizovane brigade s trajnim sedištem u Čečeniji nalaze se u bazi Crnomorske flote u Novorosijsku.

Pripreme za premeštanje na Krimu su u zadnjoj fazi. Roman Butko, krimski aktivista, izjavio je da je ruski vojni vrh počeo rotacije vojnika i časnika koji su bili stacionirani na Krimu.

Ruske snage poslepodne upale u ukrajinsku pomorsku vojnu bazu blizu krimskog grada Bakčisaraja pri čemu su otvorile paljbu iz automatskog oružja. Prema prvim informacijama, ranjenih nije bilo, a ubrzo nakon pucnjave ukrajinski zapovednik je sa Rusima stupio u pregovore.

NATO ŠALjE AVAKSE U IZVIĐANjE ZBOG KRIZE U UKRAJINI

NATO je danas saopštio da će poslati izviđačke avione „Avakse“ preko Poljske i Rumunije da bi nadgledali krizu u Ukrajini.
Ambasadori NATO su odobrili ove letove na osnovu preporuke glavnokomandujućeg Alijanse, američkog generala Filipa Bridlava, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na izjavu portparola Alijanse.
ukraine-afp2-S1_645977S1SAD OČEKUJU OD RUSIJE ODGOVOR NA PREDLOGE
Sjedinjene Američke Države očekuju da vide konkretne dokaze da je Rusija spremna da se angažuje povodom američkih diplomatskih predloga za okončanje krize u Ukrajini, saopštio je danas Stejt dipartment.

Te brojne ideje je, kako navodi AFP, izložio američki drzavni sekretar Džon Keri svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu i spreman je da učestvuje u daljim razgovorima s njim „ukoliko i kada vidi konkretan dokaz da je Rusija spremna da se angažuje po pitanju tih predloga“, rekla je predstavnica Stejt dipartmenta Džin Psaki.
DEŠČICIJA: UKRAJINA PRAKTIČNO U STANjU RATA

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Deščicja izjavio je danas da se njegova država praktično nalazi u stanju rata sa Rusijom, posle dodatnog pritiska Moskve na Kijev, koja tvrdi da na istoku Ukrajine vlada bezakonje.

„Moramo da priznamo da je naš život sada prilično nalik…ratu“, rekao je šef ukrajinske diplomatije pre sastanka sa svojim kolegama iz Belgije, Holandije i Luksemburga, preneo je AP.

„Moramo da se suočimo sa agresijom koju ne razumemo“, kazao je Deščicija i dodao da Ukrajina računa na pomoć Zapada.

KOMENTARI3 komentara

  1. P.švaba says:

    Nadam se da će "svetski policajac" shvatiti da su preterali sa "izvozom lažne demokratije" Naprave požar a onda izigravaju vatrogasca. Izgleda u Siriji nisu ništa naučili, pa nastavljaju po svome.Znali su oni vrlo dobro da im Ukrajinu Rusija neće prepustiti. ZAŠTO SU ONDA ČAČKALI MEČKU ? Šta se krije iza ovog "čačkanja" ?

  2. Dragan Markovic says:

    Zapad tj. Amerika i EU srusili legitimnu vlast u suverenoj drzavi, doveli ekstremiste i neofasiste, ljude sa ulice na vlast i to podrzavaju a traze od Rusije resenje tako sto ce da preda svoje stanovnistvo na milost i nemiolost ubica sa zapada...

  3. drmagu says:

    RUJO RADI SVOJ ZAPOČET POSAO A USPUT PREGOVRAJ AKO TI SE DOPADA TEMA. STARA IZREKA KAŽE "NESOJU NE VERUJ I KADA OBRAZ NA VRELU PLOTNU (šporet)STAVI".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *