Гора и горња

Gora i gornja

4 marta 2018

Piše: Čedomir Antić

Mnogo mi je krivo kada vidim očiglednu nepravdu. Kleveta i teška reč me baš oneraspolože. Čudno je zato da ništa posebno nisam osetio kada sam pročitao izjavu direktora NLB Montenegrobanke u kojoj je rekao da je Crna Gora po nekim stvarima gora od Burkine Faso. Na nesrećnog slovenačkog bankara se odmah sručila lavina kritika. Njegovi pretpostavljeni su se po starom deželijskom običaju od njega ogradili. A ponosite crnogorske finansijske vlasti su mu oduzele dozvolu za rad. Javnost međutim treba da zna da uvaženi bankar možda nije bio u Burkini Faso, toj siromašnoj zapadnofričkoj državi, ali da svakako nije mogao čuti da su tamo nekog njegovog kolegu u skorije vreme premlatili gvozdenim šipkama na parkingu usred glavnog grada koji se zove Ougadogu… Njemu se to, kako pišu novine, dogodilo u Podgorici pa je možda ljut… Eto čak i u divljoj i varvarskoj Srbiji, koja ima potraživanje prema Sloveniji od 100 miliona evra samo za penzije i gde je preteča njegove banke ostavila hiljade prezadovoljnih štediša, nema takvih situacija…

Burkina Faso je zaista mnogo gora od Crne Gore. Eto, na primer, tamo je rođen delovao i, uz pomoć jedne velike države današnje EU pre tridesetak godina, ubijen jedan od najvećih levičara saveremenog sveta Tomas Sankara. Bio je to pravi levičar, koji je stradao za svoje ideje, nije to bio prebogati tiranin koji služi NATO-u, obespravljuje čitave narode i pravi nekanonsku crkvu u 21. veku. Sankarea je nasledio jedan talenat sličan crnogorskim DPS-ovcima, ali je zamislite, nedavno IZGUBIO IZBORE ! Kakav afrički debakl… Da je nekadašnja Gornja Volta zaista bila država koja bi mogla da se meri sa Crnom Gorom, trebao je da ovaj predsednik bude ozbiljniji i održi se makar koliko i njegov jugoistočni sused nedavno sa vlasti oterani Robert Mugabe…

Eto, možda nije reč o korektnim poređenjima. Slovenački bankar se i ogradio rekavši da je Crna Gora „po nekim stvarima“ gora od Burkine Faso. Dakle Crna Gora je gora po nekim pitanjima a, što bi u Republici Srpskoj rekli, Gornja Volta je po nečemu „gornja“ u odnosu na zvaničnu Podgoricu… To je uopšte rečeno naša evropska oholost. Kada porede Crnu Goru sa Repuljik Kosova ili Ščipnijom, onda režimskim pesnicima suze milosrđa pođu na oči. Kako i ne bi kada su Rama i Tači dva najbolja imitatora predsednika Đukanovića. A Enver Hodža mu je – da se ogradim na slovenački način – „po nekim pitanjima“ istinski uzor.

Crna Gora je mnogo naklonjena ideji tolerancije i evropskih vrednosti. Zato vidimo da je sve svoje skromne snage usmerila ka zatiranju srpskog imena, tradicije i crkve, pa je logično da bude u poptunosti tolerantna i solidarna prema svim drugim državama i narodnima sveta. Ne vidim zato razlog da uprošatavaju karijeru slovenačkom bankaru (dovoljno je valjda što ga je neko nepoznat i neuhvaćen već tukao štanglama), mogu Burkini Faso da oproste poređenja, ako već mogu da „Kosovu“ poklanjaju hektare suverene srpske, ovaj crnogorske, zemlje.

Zemlja oko koje se digla čitava javnost siromašne i od šovinizma izbezumljene albanske republjike je u oba slučaja srpska. Oni usporavaju svoje evropske integracije, koje samo što nisu (Kris Paten je rekao Mlađanu Dinkiću davne 2002 da Kosovo ne vidi u EU ni 2052 godine), zbog par stotina hektara zemlje na kojoj žive Srbi! Kosovo i Metohija su za UN još uvek pokrajina Republike Srbije, prema tome u svakom sučaju govorimo o srpskoj zemlji. Šta je Filip Vujaović, lažni predsednik koji je 2013. izgubio izbore ali je ustoličen zahvaljujući sili i kolaboraciji DPS-a, potpisao sa Hašimom Tačijem, niko ne zna, ali meštani sela Velika i njihovi susedi protestuju. Traže objašnjenje, dok Vujanović ćuti kao da je nešto kriv.

Zločinac se vraća na mesto zlodela, pa tako verovatno i Tači. Poznato je da je jako važno da mlada republjika otme deo atara sela Velika. Tamo su albanski nacisti, esesovci – voluntari, oni koji su Hitlera svrstali u svet fisa i zvali ga setno „teča“ (iako ga nikada nisu upoznali), poubijali veliki broj meštana. Takođe, kada je NATO vodio onaj rat za koji je Đukanovićev režim tvrdio da nije njegov, u selu Velika ubijeno je šest civila, među njima i četvoro dece. Dakle, sve se uklapa. Trebalo je, ipak, da crnogorske vlasti malo požure. Ugrozile su mladu kosovarsku demokratiju čiji su stuboviekstremisti koji se bore protiv osnivanja međunarodnog suda za ratne zločine u organizaciji onih koji su im stvorili i priznali etnički očišćenu državu. Bolje bi bilo da je Vujanović svoju tajnu diplomatiju, ako je tajna, ako je uopšte diplomatija i ako se išta i dogodilo, primenio pre pola godine. Tada je na talasu opšteg oduševljenja što je zemlja tesnom parlamentarnom većinom uvedena u društvo zločinaca koji su ubili veličansku decu, mogla da na štetu Crne Gore bude ispravljena granica sa otetim delom Srbije.

Nazdravlje. Niste vi Đukanovićevi satrapi za poređenje sa Burkinom Faso. Živela Burkina Faso!

(Napredni Klub)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *