ГОРАН БРЕГОВИЋ: Сви се враћају у Сарајево, осим Кустурице!

GORAN BREGOVIĆ: Svi se vraćaju u Sarajevo, osim Kusturice!

14 novembra 2015

bregovic- 5646Poznati muzičar Goran Bregović bio je gost emisije HRT-a “Nedjeljom u 2″ u kojoj je s voditeljem Aleksandrom Stankovićem razgovarao o brojnim temama, između ostalog o Bijelom dugmetu, Džoniju Štuliću, Severini, ratu, kao i otkrio nove muzičke projekte.

Bregović je Stankoviću ispričao kako je karijeru započeo u striptiz baru sa 17 godina, te kako je u to vreme video više golih žena nego njegovi vršnjaci.

Na pitanje novinara o korištenju droga, Bregović je kazao kako je sa drogom počeo i završio sa 18 godina, priznavši kako mu je diskografska kuća Jugoton plaćala da se “drži budnim”.

”Kad sam pisao tekstove, imao sam problema s rokovima, morao sam biti pod jednom vrstom pritiska da dovršim tekst. Ne bih rekao da sam se drogirao, nego, tako sam se držao budnim sedam dana… Pisao sam, uz malo kokaina”, rekao je Bregović.

U intervjuu koji je dao za HRT, Bregović je govorio i o ratu u BiH.

”Nisam mogao učestvovati u ratu zato što mi je žena muslimanka, otac Srbin, majka Hrvatica. Imao sam komotnu poziciju, bio sam u Parizu, nisam morao zauzeti stranu. Četiri godine sam se bavio premeštanjem rodbine, s ocem sam se nalazio na mađarskoj granici. Niko ne bi imao koristi da sam se ja uključio u rat. Iza mene su ostale ljubavne, a ne angažovane pesme. Sada plaćam porez u Sarajevu, jer biti Sarajlija je dijagnoza, svi se vraćaju u Sarajevo, osim Kusturice”.

Bregović je komentarisao i hrvatsku pevačicu Severinu, s kojom je sarađivao u nekoliko navrata, nazvavši je “slatkoćom”.

”Svi kao da smo na Prozacu kad ona uđe u prostoriju. Čujem da je imala problema s onim. Žao mi je što joj nisam brat da mu odem na vrata”, kazao je Bregović.

Džonija Štulića je u razgovoru opisao kao amatera koji nikada nije uspeo postati profesionalac, te je objavljivao sve što mu padne na pamet.

Muziku Bijelog Dugmeta Bregović je nazvao “pastirskim rokom”, te je otkrio kako trenutno radi na novom albumu koji će nositi naziv “Tri pisma iz Sarajeva”.

“Sarajevo danas više ne doživljavam kao grad, nego kao metaforu. Mislim da je to dobra adresa za odaslati pisma”, rekao je Bregović.

KOMENTARI22 komentara

 1. miroslav says:

  Ti nisi sa kokainom zavrsio.Sto se muzike tice si plagijator.A ko ide,a ko ne ide u Sarajevo od vas bas me briga.

 2. Aleksandar says:

  Bregović je tipičan, valjda i najveći proizvod „baklava-kulture“ (da upotrebim Tirnanićev izraz). Nikada nisam cenio ni voleo to što je radio. Danas više nema sumnje da su „veseli Bosanci što pjevaju ljubavne pjesme“ favorizovani iz političkih razloga, da se suzbije beogradski rok, i autentični srpski brend, a to je R.M. Točak i grupa „Smak“ – jedini autohtoni, samonikli genije rokenrola i bluza. Zašto ne možemo da prekinemo s nečim, zašto kod nas sve dugo, predugo traje? Kome treba njegov intervju (Zagrepčanima, u redu, ali zašto se to kod nas prenosi?!) Jugoslavije više nema, neko oseća nostalgiju, neko ne, ali s tim se treba pomiriti, život ide dalje, uostalom mnogo je vremena prošlo. Tipičan Jugosloven bosanske vrste, mešavina ko zna koga i čega, tip je oduvek bio trećerazredni muzičar na glasu zbog svoje ljubavi prema parama. Neka ga u njegovom dosadnom Sarajevu, koga to zanima...

 3. teletabis says:

  Pa u Sarajevo se ne vraćaju pravi ljudi, oni tamo nisu poželjni.

 4. teletabis says:

  Pa u Sarajevo se ne vraćaju pravi ljudi, oni tamo nisu poželjni. PS. Alo veb administratoe, nisam ovo do sada pisao, kakvi bre uočeni isti komentar?

 5. Apis says:

  Goran Bregović je hostapler koji bezi od poreznika. Zato je u Sarajevu a ne zbog bilo kakve ljubavi. Kao takav nebi smeo da proziva jednog Kusturicu. A srpske vlasti neka se stide sto uzimaju od penzionera a pustaju neoporezovane milione od nekih estradnih zvezda. Ne mogu jer su druzeći se sa hostaplerima razmenjivali iskustva pa se jedni o drugima previse znaju.

 6. Dusan says:

  bolesnik

 7. vLADA says:

  Seljacino,ti ne mozes da pridjes Stulicu!

 8. Vide Daničić says:

  Bregović je običan plagijator i denuncijant. Kusturica je istinski umetnik i kreator sa vokacijom i graditelj gradova spomenika i zaštitnik izvornih Božjih teritorija zemlje Srbije Mokra Gora). Svojevremeno je Kusturica pomogao Bregoviću da se promoviše i u međunarodnoj sferi, ali on je pašče nezahvalno...

 9. Ranko-Banja Luka says:

  Svojevremeno, na novinarsko pitanje, da opiše kakav je odnos između njih dvojice, Kusta je rekao da je Bregović tip čovjeka koji je u stanju da vam ukrade novčanik, i onda da parama iz tog istog novčanika, plati vam večeru.. Prava ,,moralna gromada" taj Bregović, zar ne?

 10. vuk SAMOTNJAK says:

  PREKODRINAC, FOLIRANT I PLAGIJATOR, KOJI JE KAO I SVI ROKERI IZ BIVSE JUGE DOLAZIO U BEOGRAD DA BI BILO GDE NESTO ZNACIO. ON JE USPEO U ONOME U CEMU SU PREKODRINCI MAJSTORI A TO JE FOLIRANJE I ZABIJANJE NOZA U LEDJA. ON OBICAN NARKOMAN I KOME U SRBIJI TREBA NJEGOV INTERVJU USTASKOJ TELEVIZIJI. KOGA JOS BOLI CURAC ZA NJEGA!?

 11. Padre says:

  Vraćaj se ti u Sarajevo, dok te ne prebiju, kao onog od Zabranjenog pušenja (Beogradski deo)!

 12. Zeljko,Zapresic,Hrvatska says:

  Ispravka krivoga navoda ! Tata mu je Hrvat a mama Srpkinja !! Sto ga pljujete jer se vratio doma , u Sarajevo a pri tome je iz jedne beogradske filijale jedne inozemne banke prebacio 50 milijuna eura u Sarajevo ! Bio sam skoro u Sarajevu , grad mucenik , ali po meni citiram vaseg voditelja Ognjena Amidzica ( prezime indicira na nesto a i njegova pojava ) " Sarajevo je bilo glavni grad ex YU ! "!!

 13. deda mraz says:

  Ovaj polutan tj. pomagac komunisticke sekte koja je organizovano unistavala Srbe sa ovim komentarom se ruga Srbima iz Sarajeva preko Kusturice jer Srbi iz bivseg najveceg Srpskog grada posle Beograda se ne vracaju u to prokletstvo jer ih je komunisticka sekta isterala iz tog grada.Prvo su poturicama 1974 godine dali naciju a posle 1995 im Milosevic poklonio taj prokleti grad i jos im cestitao.Kusturica se otrgnuo od te sekte i vratio se svojim korenima i svome narodu i nije htio vise da bude poturica i zato smeta svima.

 14. Za Srbiju says:

  Kada je Josip Broz početkom sedamdesetih sazvao vrh KPJ, pitao je kako da zaustave mlade buntovnike i revolucionarni duh u Jugi. Neki su predlagali silu i progone, ali je Dolanc predložio da primene provereni zapadni recept: rok, seks i droga. Stvar je preuzela DB. Sarajevo je određeno kao centar ovog projekta, jer je bio geogr. centar bivše Juge, a posebno što je bio multinacionalan. Okupili su sve akademske kompozitore bivše Juge i angažovali za projekt koji su pokrenuli. Goran Bregović je odmah pristao da ga vrbuju, dok ih je Zdravko Čolić odbio. Međutim, nakon malog Čolićevog koncerta u Skoplju, uhapšen je na ulici kako menja dinare u devize. Uslov je bio jasan. Ili bajbok ili vrbovanje za njihovu stvar. ......Sve o ovom projektu je objavio čovek-imenom i prezimenom, koji je učestvovao u ovom projektu. Zato nemojte da vas čudi što je po ugovoru i dogovoru, Jugoton imao obavezu da Bregovića snabdeva kokainom. "Rok, seks i droga" iz sedamdesetih, bio je početak našeg kraja. Hvala drugu titu i njegovim saradnicima.

 15. Milan cg says:

  Da se nadovežem na komentar 'Za Srbiju'. Jedan od zadataka državne grupe Bijelo dugme je bio i pravljenje pjesme Đurđevdan. Tu pjesmu su ispjevali Srbi mučenici u vozu kojim su ih prevozili u Jasenovac jer su im ustaše rekle da ih vode na đurđevdanski uranak. Pjesma je preko preživjelih logoraša ušla u narod i pjevala se krišom posle rata sve više. Pošto je jasno asocirala na događaje koje je komunistička vlast prikrivala ili umanjivala naložili su agentu Bregovicu da je devalvira. Ovaj je to efikasno uradio tako sto je tekst spojio sa ciganskom muzikom i pjesmom Erdelezi i zatim je plasirao kao veliki hit. Tako da se ta tužna pjesma danas pjeva po svadbama, na splavovima i po ciganskim veseljima i svi se uz nju vesele. Inače i Štulić i Kusturica su za ovu slinu ljudske i umjetničke gromade.

 16. miroslav says:

  Srbi su isli na klanje uz pesmu Djurdjevdan.Milane to sam tek pre neki dan saznao nazalost.Sto se muzike tice Smak je nezamenljiv.Ja ipak volim Sumadijski bluz!Nego kako da najurimo ovo kokainsko zlo?Sa sve Severinom!

 17. Nikola II says:

  @miroslav,vrlo jednostavno.Ne treba posecivati njihove koncerte.Kada ih budu docekivale potpuno prazne hale i sportske dvorane,prestace i da dolaze.

 18. ZoranM says:

  Bez obzira na nacionalni predznak Gorana Bregovića i njegovih roditelja, život i delo Goranovo govore o njemu. Mora mu se priznati pragmatičnost i da je znao gde, kako i šta reći, a nije mnogo pričao. Ne zanimaju me njegovi ljudski kvaliteti. Nisam gledao pomenuti intervju, ali ako je tačno ovo što je preneto u gornjem članku, da je pomenuo Kusturicu u navedenom kontekstu, onda to više govori o Bregoviću nego mnogo toga drugog. Notorna je činjenica da se Brega i Kusta, najblaže rečeno, ne gotive (od kada i zašto - nije ni važno). Ali da na postavljeno pitanje, koje nema nikakve veze sa nekom osobom, ti odgovaraš (para)duhovitim pominjanjem konkretnog imena, stvarno je podlo i neprihvatljivo. O kulturološkom značaju ove dve osobe ne bih sudio jer njihova dela najbolje govore o njima. Moj subjektivni stav je totalno nevažan u realnoj oceni.

 19. Pantelija says:

  Što se mene tiče nisi morao ni ,izlaziti, iz Sarajeva tamo ti i jeste mesto, a Kusti možeš samo pljunuti pod prozor ,pilav, muzičaru !

 20. Svetislav says:

  U ovakvo ovcarsko lojavo smrdajevo i treba da se vratis, jer ti tamo pripadas sa komunjarskim polutanima i dzamijama na svakih pet metara! Bijelo dugme je stvoreno od udbe, pokrao si svaki ton i melodiju "svojih" pesama, i ziveo si na srpskim jaslama dok je bilo gusto, i dok su ti naivni Srbi punili racun na banci. Sto se tice da se svako vraca u smrdajevo, to cemo poverovati tek kad se vrati 200 hiljada proteranih Srba pravih sarajlija, ili jos tacnije potomci onih na cijoj zemlji i kucama sada zive dosljaci iz sandzaka, turske, arapi, i svako drugo isljamsko smece!

 21. ZORAN says:

  Ako se vraćaju SVI, kako kaže Bregović, onda će uskoro Sarajevo ponovo biti najveći srpski grad posle Beograda kakav je bio do 1991.

 22. jadranka says:

  Ajde, ostavite vise Kusturicu na miru! Da nije tako dobar,ne bi vam svima smetao,za "dobrim konjem se prasina dize".....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *