ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Запад сваљује кривицу на Србе због сопствених злочина

GORAN PETRONIJEVIĆ: Zapad svaljuje krivicu na Srbe zbog sopstvenih zločina

28 decembra 2017

Srpski advokat Goran Petronjević branio je prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na 40 godina u Haškom sudu.

U intervjuu za RT, advokat je govorio ko je odgovoran za smrt hrvatskog generala Slobodana Praljka, kao i o pokušajima zapadnog sveta da ponovo upiše istoriju jugoslovenske krize, odnosno da svali krivicu za Srbe. Petronijević je takođe govorio o ratnim zločinima takozvanog premijera Kosova Ramuša Haradinaja, rizicima zbog delimičnog priznalja kao države i stvarnim razlozima za stvaranje Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Gorane, u jednom od intervjua govorili ste o Haškom sudu kao kaznenoj strukturi. Nedavno je hrvatski general Praljak počinio samoubistvo u sudnici. Mislite li da je i on postao žrtva ovog sistema?

– Sam sistem Haškog tribunala je nehuman i negativno utiče na psihofizičko stanje ljudi. Mnogi su umrli tamo, ozbiljno se razboleli, a neki su počinili samoubistva ili su umrli podsumnjivim okolnostima.

General Praljak, nesumnjivo, je jedna od žrtava ovog tribunala i takav sistem godinama iscrplji ljude. Zato što suđenje traje duže od običnog suda. Podsetiću vas da je Vojislav Šešelj oslobođen nakon 13 godina zatvora. Proces je trajao 13 godina protiv njega.

General Praljak je okončao svoj život kao žrtva Tribunala, a ovaj gest očaja je posledica nepravde Tribunala prema njemu.

Šta bi mogli reći o pokojnom generalu?. Mnogi ga simpatišu, ali se borio na strani Hrvata. Da li je tačno da on nije bio najveći krivac za zločine?

– Da ostavimo po strani ono što je učinio ili nije učinio, da li je dokazana njegova krivica ili ne. Ja lično ne verujem u „istinu“ koju Tribunal predstavlja kao dokazanu. Generala Praljka sam lično poznavao. Upoznali smo se u zidinama Haškog tribunala.

I mogu reći da je bio vrlo obrazovan i neverovatan čovek koji je imao odlične odnose sa svima. Naročito sa gospodinom Karadžićem. Oni su bili prijatelji pre rata, i pre svih ovih događaja u Tribunalu. Da govorim o tome da li je general Praljak bio ratni zločinac, ne mogu, jer nisam učestvovao u njegovom suđenju ili odbrani. Ali ne verujem u pravdu Haškog tribunala.

Kako je izvršio samoubistvo i zašto Tribunal ne govori o ovome?

– Najverovatnije se Praljak unapred pripremio za samoubistvo, razmišljajući o detaljima. Krivci mogu biti straža ili neko ko ga je posetio. Glavna greška leži na samom Tribunalu, na samom sigurnosnom sistemu.

Pored toga, ambulantna kola su stigla tek nakon 1 sata i 15 minuta, a ne kako je zvanično saopšteno – za 30 minuta. To su tačne informacije koje sam dobio od Haga.

GORAN PETRONIJEVIĆ: Paulo Koeljo je tražio od Radovana Karadžića…

Tribunal je osudio generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Poznato je da je odbrana tražila da se odloži objavljivanje presude u vezi sa zdravstvenim stanjem Mladića. Da li znate kako se sada oseća, da li ima informacija o njemu?

– Odbrana generala Mladića zatražila je odgodu objavljivanja presude zbog njegovog zdravstvenog stanja – ozbiljno je do tačke da je besmisleno suditi.Preživio je nekoliko moždanih udara koji su izazvali oštećenja na mozgu. U većini slučajeva, on nije mogao pratiti tok suđenja.

Verovatno, da se postavi pitanje o tome zašto se Srbima uglavnom sudi, nema smisla. Sve u svemu, u Rusiji je očigledno da se radi o pokušajima da se slomi Srbija. Po Vašem mišljenju, da li je Zapad uspio ispisati istoriju? Ili u svetu i dalje znaju istinu o tome šta se dešavalo?

– Zapad je preuzeo ulogu istorijskog sudije na Balkanu, a to traje proteklih 30 godina. Još duže – 100 godina. Nedavno se aktivnost zapada oštro intenzivirala. Najveći interes za njih predstavljaju Srbi – najmnogobrojniji i jak narod. Pravoslavci, koji su u bliskom odnosu sa Rusijom.

Dakle, pritisak koji se vrši na Srbe ima za cilj da se preispita istorija u smislu da se smanji uloga Zapada u stvaranju svih država koje su se pojavile na ruševinama stare Jugoslavije. U njima Zapad ima ogroman uticaj i zato je praktično okupirao Balkan, izuzev Srbije.

Da li će Srbija biti u stanju da prevaziđe ovo namerno ocrnjivanje njene istorije? Da li je to moguće u kontekstu kursa koje su vlasti zemlje preuzele, odnosno prema evropskim integracijama?

– Mislim da je sada nemoguće u uslovima medijskog progona – govore, Srbi su loši momci, ratni zločinci. Prema rezultatima rada Haškog tribunala i drugih sudova, Srbi su proglašeni krivim u 80% slučajeva. Ukratko, Zapad je odredio Srbe za krivce.

Podstičući građanske ratove na teritorijama gde još uvek postoji opterećenost nerešenih pitanja prethodnih sukoba, Zapad čini zločine koji pokušava da prikrije, svaljujući krivicu na Srbe.

Biće veoma teško srpskom narodu da se opere od ove prljavštine, koju je Zapad napravio. Činjenica što su Srbim sa tom prošlošću deo procesa evropskih integracija znači da će im se u budućnosti dati sekundarna uloga, uloga radne snage. Ovo je u slučaju da nas prihvate, Srbe u Evropsku uniju, u šta ja veoma sumnjam. Mislim da će se Evropska unija pre raspasti.

Početkom 2016. godine, Radovan Karadžić, Vaš klijent, osuđen je na 40 godina zatvora. Da li ste u kontaktu s njim? Šta radi u zatvoru i da li se nada da će ikada biti pušten?

– Podneli smo ustavnu žalbu protiv odluke suda, koja će se razmotriti u smanjenom sastavu Tribunala. Često se čujemo, ponekad dva puta nedeljno. On je u dobrom psihofizičkom stanju: radi, čita, piše. Čekamo zasedanje, koje se očekuje da će biti u prvoj polovini 2018. godine, a odluka neće biti doneta do 2019. godine. Očekivanja su optimistična.

Jedan od najozloglašenijih, Ramuš Haradinaj ne da nije samo slobodan, nego takođe ima dužnost „premijera“ Kosova. Nedavno je Interpol ukinuo nalog za njegovo hapšenje. Istovremeno, većina svedoka u njegovom slučaju je ili su ubijeni ili su odbili da svedoče. Prema Vašim saznanjima, da li je umešan u te zločine za koje je optužen?

– Ramuša Haradinaja znam lično, jer sam bio sudija na Kosovu 1998-1999. u gradu Peći i lično sam provodio istražne radnje o zločinima Haradinaja nad Albancima, Srbima, Romima i drugih nacionalnosti.

Kroz njegovu krivicu, ubijeno je mnogo ljudi – bilo lično, ili njegovim naređenjem ili principom odgovornosti. Haradinaj je dobro obučeni terorista koji je na Zapadu obučen za događaje na Kosovu. Haški tribunal, oslobađajući ga i puštajući na slobodu, kao i uklanjanje sa liste Interpola, stvoren je presedan dvostrukih aršina, čime se pokazalo da se zakon primenjujnje različito u odnosu na Srbe i predstavnike drugih nacionalnosti.

Izvršio je mnoge zločine i mora odgovarati za to. Njegovo bivanje na slobodi dalo je priliku da se zastraše neki od svedoka i da se deo njih likvidira. Stvorena je situacija u kojoj nije bilo nikakvih svedoka.

Zar Evropa ne rizikuje sopstvenu bezbednost, omogućavajući formiranje na Balkanu strukture poput Kosova? Naročito sa aspekta porasta terorističkih aktivnosti. Zar se neće dogoditi da će Kosovo izazvati glavobolju za evropljane – na primer, u vezi sa pokušajima izgradnje velike Albanije?

– Kosovo nije evropski projekat, već je američki. EU takođe ne deluje nezavisno, već s pogledom na anglosaksonski faktor, to jest, Vašingtonska EU, a ne evropska. Činjenica je da se same zemlje EU sve više suočavaju sa ovom činjenicom, koja je okupirana i nemaju sopstveni glas. Objasnimo ovo primerom kompjutera – tastatura i miš su u Vašingtonu, hard disk je u Londonu, a ekran i štampač su u Briselu.

Koje nezavisne odluke može doneti Evropa? Ovo se odnosi i na Kosovo. Stvaranje islamske zemlje u Evropi, stvaranje centra za terorizam i trgovinu drogom je projekat Vašingtona, kroz koji će u svako doba biti u stanju da se stvori talas tenzija i destabilizacija Evrope.

Po Vašem mišljenju, zašto Zapad toliko ne voli Srbiju? Koji je razlog za ovaj odnos?

– Jedan od razloga je stav Srbije i Srba prema Rusiji, našim vezama: ekonomskim, kulturnim, religijskim. Drugi razlog je da mnogi drugi narodi žive ovde, dok su sami Srbi nešto preko 60%. A u odnosu na manjine i svoj narod, Srbija može poslužiti kao primer čak i Evropskoj uniji.

(Vostok)

BONUS VIDEO:

GORAN PETRONIJEVIĆ: Paulo Koeljo je tražio od Radovana Karadžića…

KOMENTARI9 komentara

  • Zaharije Serak says:

   Upravo sam se vratio iz Srbije prije dva dana.Nemas bas cime da se pohvalis.Ono sto sam ja vidio i razgovarao sa meni dragim ljudima mozes vjerovati ili ne za mene je porazavajuce.Svakir put kada odem sve je gore i gore.Nazalost priprema se teren bez rjesenja.To je opet situacija iz 90tih,ali sada vjerovatno gora,jer Srbija misli da je dovoljno jaka uz pomoc Rusije.Nije i Rusija se samo tu da uzme i iskoristi trenutnu situaciju u eventualnu korist.Njima to isto treba,jer ne ide u Rusiji bas onako kako zele da pokazu.Putinova,nervoza zbog gospodina kome je zabranjeno da ucestvuje u eventualnom nadmetanju pokazuje njegovu slabost.Naravno nije bas to gotovo vidjecemo kako se situacija razvija i sta ce izaci.Znam samo da Srbija eventualno izazivanjem novih sukoba/napadanja/ tone sve dublje.Ali dok je onih koji misle da se treba "saginjati " pred Srbijom gospodari rata ne treba da se brinu

 1. Zaharije Serak says:

  Zlocina Srbije nije lako nadmasiti.Onoliku kolicinu i obim Ja licno nisam vjerovao da se moze dogoditi.Ja nisam odgajan u tom miljeu i zato su mi Srbski zlocini tesko pali

  • Pajo says:

   "ZAHARIJE",SRPSKI se pise malim slovom. Polako tonete, nema Vam spa.

   • Zaharije Serak says:

    Upravu si.Meni jednostavno promakne,ne citam nego samo posaljem.Nadje se gramaticka greska,hvala na upozorenju.Necu "potonuti " zbog toga,a hvala ti.Mozda te ovo hvala probudi,okrenes se i uvidis ko je potonuo,a nije mu jos niko kazao

  • Velika Metla says:

   Balijaneru,ti si odgajan u sramnom miljeu! Ti si otpad ljudskog roda i nesoj kakav se retko sreće na portalima! Ti kopilanu jedan ne pominješ zločine nad Srbima u poslednjih 100 godina,gde je pobijeno više od 3 miliona Srba,a isto toliko raseljeno! Ti si jedno obično ništavilo! To što si dobio pasoš genocidne tvorevine i najokorelijih uuubica i pljačkaša planete amerikanaca samo potvrđuje kopilanu jedan da si na lajanju o Srbima taj isti pasoš i dobio!

   • Zaharije Serak says:

    Ne,dobio sam ga valjda zato sto sam zelio.Kada nemas nista da kazes zoves "balijaneru "Meni licno to ne smeta,a ako zelis malo da znas o mome porijeklu vrlo lako.Otidji i procitaj potomke pok.Makse Despica stare Sarajevske familije i kazace ti se.Zbog ljudi koji misle,opravdavaju,nalaze na sve nacine razloge razumijevanja za zlocince ja moram moralno da kazem da nismo svi isti.Onaj ko zna svoje porijeklo ne moze biti "kopilan"Zivi u svome svijetu na moju srecu Ja mu nikada nisam pripadao.Ja imam svoje misljenje i znam ko sam.A ti?......Razmisli,okreni se iza sebe,osim mrznje sta mozes ponuditi?

 2. Milutin says:

  To si znao i kad si zapoečo odbranu u hagu ali si samo branio JEDNOG SRBINA a da si tako počeo sa dokazima i pričom i da ste se svi advokati ujedinili druga bi priča bila.

  • Velika Metla says:

   Milutine,lupaš kao otvoren prozor! O kojim dokazima oooooooooo Milutine pišeš? Milion dokaza ti na tom sprdištu od sudišta ne bi pomoglo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *