ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Запад сваљује кривицу на Србе због сопствених злочина

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Запад сваљује кривицу на Србе због сопствених злочина

28 децембра 2017

Српски адвокат Горан Петроњевић бранио је првог председника Републике Српске Радована Караџића, осуђеног на 40 година у Хашком суду.

У интервјуу за РТ, адвокат је говорио ко је одговоран за смрт хрватског генерала Слободана Праљка, као и о покушајима западног света да поново упише историју југословенске кризе, односно да свали кривицу за Србе. Петронијевић је такође говорио о ратним злочинима такозваног премијера Косова Рамуша Харадинаја, ризицима због делимичног признаља као државе и стварним разлозима за стварање Хашког трибунала за бившу Југославију.

Горане, у једном од интервјуа говорили сте о Хашком суду као казненој структури. Недавно је хрватски генерал Праљак починио самоубиство у судници. Мислите ли да је и он постао жртва овог система?

– Сам систем Хашког трибунала је нехуман и негативно утиче на психофизичко стање људи. Многи су умрли тамо, озбиљно се разболели, а неки су починили самоубиства или су умрли подсумњивим околностима.

Генерал Праљак, несумњиво, је једна од жртава овог трибунала и такав систем годинама исцрпљи људе. Зато што суђење траје дуже од обичног суда. Подсетићу вас да је Војислав Шешељ ослобођен након 13 година затвора. Процес је трајао 13 година против њега.

Генерал Праљак је окончао свој живот као жртва Трибунала, а овај гест очаја је последица неправде Трибунала према њему.

Шта би могли рећи о покојном генералу?. Многи га симпатишу, али се борио на страни Хрвата. Да ли је тачно да он није био највећи кривац за злочине?

– Да оставимо по страни оно што је учинио или није учинио, да ли је доказана његова кривица или не. Ја лично не верујем у „истину“ коју Трибунал представља као доказану. Генерала Праљка сам лично познавао. Упознали смо се у зидинама Хашког трибунала.

И могу рећи да је био врло образован и невероватан човек који је имао одличне односе са свима. Нарочито са господином Караџићем. Они су били пријатељи пре рата, и пре свих ових догађаја у Трибуналу. Да говорим о томе да ли је генерал Праљак био ратни злочинац, не могу, јер нисам учествовао у његовом суђењу или одбрани. Али не верујем у правду Хашког трибунала.

Како је извршио самоубиство и зашто Трибунал не говори о овоме?

– Највероватније се Праљак унапред припремио за самоубиство, размишљајући о детаљима. Кривци могу бити стража или неко ко га је посетио. Главна грешка лежи на самом Трибуналу, на самом сигурносном систему.

Поред тога, амбулантна кола су стигла тек након 1 сата и 15 минута, а не како је званично саопштено – за 30 минута. То су тачне информације које сам добио од Хага.

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Пауло Коељо је тражио од Радована Караџића…

Трибунал је осудио генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора. Познато је да је одбрана тражила да се одложи објављивање пресуде у вези са здравственим стањем Младића. Да ли знате како се сада осећа, да ли има информација о њему?

– Одбрана генерала Младића затражила је одгоду објављивања пресуде због његовог здравственог стања – озбиљно је до тачке да је бесмислено судити.Преживио је неколико можданих удара који су изазвали оштећења на мозгу. У већини случајева, он није могао пратити ток суђења.

Вероватно, да се постави питање о томе зашто се Србима углавном суди, нема смисла. Све у свему, у Русији је очигледно да се ради о покушајима да се сломи Србија. По Вашем мишљењу, да ли је Запад успио исписати историју? Или у свету и даље знају истину о томе шта се дешавало?

– Запад је преузео улогу историјског судије на Балкану, а то траје протеклих 30 година. Још дуже – 100 година. Недавно се активност запада оштро интензивирала. Највећи интерес за њих представљају Срби – најмногобројнији и јак народ. Православци, који су у блиском односу са Русијом.

Дакле, притисак који се врши на Србе има за циљ да се преиспита историја у смислу да се смањи улога Запада у стварању свих држава које су се појавиле на рушевинама старе Југославије. У њима Запад има огроман утицај и зато је практично окупирао Балкан, изузев Србије.

Да ли ће Србија бити у стању да превазиђе ово намерно оцрњивање њене историје? Да ли је то могуће у контексту курса које су власти земље преузеле, односно према европским интеграцијама?

– Мислим да је сада немогуће у условима медијског прогона – говоре, Срби су лоши момци, ратни злочинци. Према резултатима рада Хашког трибунала и других судова, Срби су проглашени кривим у 80% случајева. Укратко, Запад је одредио Србе за кривце.

Подстичући грађанске ратове на територијама где још увек постоји оптерећеност нерешених питања претходних сукоба, Запад чини злочине који покушава да прикрије, сваљујући кривицу на Србе.

Биће веома тешко српском народу да се опере од ове прљавштине, коју је Запад направио. Чињеница што су Србим са том прошлошћу део процеса европских интеграција значи да ће им се у будућности дати секундарна улога, улога радне снаге. Ово је у случају да нас прихвате, Србе у Европску унију, у шта ја веома сумњам. Мислим да ће се Европска унија пре распасти.

Почетком 2016. године, Радован Караџић, Ваш клијент, осуђен је на 40 година затвора. Да ли сте у контакту с њим? Шта ради у затвору и да ли се нада да ће икада бити пуштен?

– Поднели смо уставну жалбу против одлуке суда, која ће се размотрити у смањеном саставу Трибунала. Често се чујемо, понекад два пута недељно. Он је у добром психофизичком стању: ради, чита, пише. Чекамо заседање, које се очекује да ће бити у првој половини 2018. године, а одлука неће бити донета до 2019. године. Очекивања су оптимистична.

Један од најозлоглашенијих, Рамуш Харадинај не да није само слободан, него такође има дужност „премијера“ Косова. Недавно је Интерпол укинуо налог за његово хапшење. Истовремено, већина сведока у његовом случају је или су убијени или су одбили да сведоче. Према Вашим сазнањима, да ли је умешан у те злочине за које је оптужен?

– Рамуша Харадинаја знам лично, јер сам био судија на Косову 1998-1999. у граду Пећи и лично сам проводио истражне радње о злочинима Харадинаја над Албанцима, Србима, Ромима и других националности.

Кроз његову кривицу, убијено је много људи – било лично, или његовим наређењем или принципом одговорности. Харадинај је добро обучени терориста који је на Западу обучен за догађаје на Косову. Хашки трибунал, ослобађајући га и пуштајући на слободу, као и уклањање са листе Интерпола, створен је преседан двоструких аршина, чиме се показало да се закон примењујње различито у односу на Србе и представнике других националности.

Извршио је многе злочине и мора одговарати за то. Његово бивање на слободи дало је прилику да се застраше неки од сведока и да се део њих ликвидира. Створена је ситуација у којој није било никаквих сведока.

Зар Европа не ризикује сопствену безбедност, омогућавајући формирање на Балкану структуре попут Косова? Нарочито са аспекта пораста терористичких активности. Зар се неће догодити да ће Косово изазвати главобољу за европљане – на пример, у вези са покушајима изградње велике Албаније?

– Косово није европски пројекат, већ је амерички. ЕУ такође не делује независно, већ с погледом на англосаксонски фактор, то јест, Вашингтонска ЕУ, а не европска. Чињеница је да се саме земље ЕУ све више суочавају са овом чињеницом, која је окупирана и немају сопствени глас. Објаснимо ово примером компјутера – тастатура и миш су у Вашингтону, хард диск је у Лондону, а екран и штампач су у Бриселу.

Које независне одлуке може донети Европа? Ово се односи и на Косово. Стварање исламске земље у Европи, стварање центра за тероризам и трговину дрогом је пројекат Вашингтона, кроз који ће у свако доба бити у стању да се створи талас тензија и дестабилизација Европе.

По Вашем мишљењу, зашто Запад толико не воли Србију? Који је разлог за овај однос?

– Један од разлога је став Србије и Срба према Русији, нашим везама: економским, културним, религијским. Други разлог је да многи други народи живе овде, док су сами Срби нешто преко 60%. А у односу на мањине и свој народ, Србија може послужити као пример чак и Европској унији.

(Восток)

БОНУС ВИДЕО:

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Пауло Коељо је тражио од Радована Караџића…

KOMENTARI9 коментара

  • Zaharije Serak says:

   Upravo sam se vratio iz Srbije prije dva dana.Nemas bas cime da se pohvalis.Ono sto sam ja vidio i razgovarao sa meni dragim ljudima mozes vjerovati ili ne za mene je porazavajuce.Svakir put kada odem sve je gore i gore.Nazalost priprema se teren bez rjesenja.To je opet situacija iz 90tih,ali sada vjerovatno gora,jer Srbija misli da je dovoljno jaka uz pomoc Rusije.Nije i Rusija se samo tu da uzme i iskoristi trenutnu situaciju u eventualnu korist.Njima to isto treba,jer ne ide u Rusiji bas onako kako zele da pokazu.Putinova,nervoza zbog gospodina kome je zabranjeno da ucestvuje u eventualnom nadmetanju pokazuje njegovu slabost.Naravno nije bas to gotovo vidjecemo kako se situacija razvija i sta ce izaci.Znam samo da Srbija eventualno izazivanjem novih sukoba/napadanja/ tone sve dublje.Ali dok je onih koji misle da se treba "saginjati " pred Srbijom gospodari rata ne treba da se brinu

 1. Zaharije Serak says:

  Zlocina Srbije nije lako nadmasiti.Onoliku kolicinu i obim Ja licno nisam vjerovao da se moze dogoditi.Ja nisam odgajan u tom miljeu i zato su mi Srbski zlocini tesko pali

  • Pajo says:

   "ZAHARIJE",SRPSKI se pise malim slovom. Polako tonete, nema Vam spa.

   • Zaharije Serak says:

    Upravu si.Meni jednostavno promakne,ne citam nego samo posaljem.Nadje se gramaticka greska,hvala na upozorenju.Necu "potonuti " zbog toga,a hvala ti.Mozda te ovo hvala probudi,okrenes se i uvidis ko je potonuo,a nije mu jos niko kazao

  • Velika Metla says:

   Балијанеру,ти си одгајан у срамном миљеу! Ти си отпад људског рода и несој какав се ретко среће на порталима! Ти копилану један не помињеш злочине над Србима у последњих 100 година,где је побијено више од 3 милиона Срба,а исто толико расељено! Ти си једно обично ништавило! То што си добио пасош геноцидне творевине и најокорелијих ууубица и пљачкаша планете американаца само потврђује копилану један да си на лајању о Србима тај исти пасош и добио!

   • Zaharije Serak says:

    Ne,dobio sam ga valjda zato sto sam zelio.Kada nemas nista da kazes zoves "balijaneru "Meni licno to ne smeta,a ako zelis malo da znas o mome porijeklu vrlo lako.Otidji i procitaj potomke pok.Makse Despica stare Sarajevske familije i kazace ti se.Zbog ljudi koji misle,opravdavaju,nalaze na sve nacine razloge razumijevanja za zlocince ja moram moralno da kazem da nismo svi isti.Onaj ko zna svoje porijeklo ne moze biti "kopilan"Zivi u svome svijetu na moju srecu Ja mu nikada nisam pripadao.Ja imam svoje misljenje i znam ko sam.A ti?......Razmisli,okreni se iza sebe,osim mrznje sta mozes ponuditi?

 2. Milutin says:

  То си знао и кад си запоечо одбрану у хагу али си само бранио ЈЕДНОГ СРБИНА а да си тако почео са доказима и причом и да сте се сви адвокати ујединили друга би прича била.

  • Velika Metla says:

   Милутине,лупаш као отворен прозор! О којим доказима оооооооооо Милутине пишеш? Милион доказа ти на том спрдишту од судишта не би помогло!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u