ГОРАН ШАРИЋ О ФИЛМУ „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“: Срби су показали да не разумеју шта је то усташко зло…

GORAN ŠARIĆ O FILMU „DARA IZ JASENOVCA“: Srbi su pokazali da ne razumeju šta je to ustaško zlo…

23 februara 2021

“Dara iz Jasenovca ili kako Srbi ne razumeju ustaško zlo? Trebalo je proći više od sedam decenija da se u Srbiji snimi film o jednom od najmonstruoznijih genocida koje je čovečanstvo zapamtilo (ako ga uopšte pamti), a istorija ljudskog roda je istorija genocida, zločina, greha i pobune ljudi protiv Boga.“

Nikad neću zaboraviti suze Hrvata, bivšeg jasenovačkog logoraša, koji je tada već kao sedi starac prepričavao događaj kojem je svedočio u logoru.Pedeset godina je jako puno vremena, pa ipak, plakao je kao dete dok je opisivao kako je izvesna ustašica Marija ubijala bebu udaranjem glave o zid. Ljudski um ne može začeti rezmeru tog zla. Jasenovac nije bio neka izolovana kuća strave, nego je čitava NDH natopljena krvlju nevinih žrtava. Četiri godine pakla na Zemlji.

Nije moguće ni u jednoj knjizi, niti na jednom filmu prikazati ono što se tada događalo. Svakako je pohvalno što je neko pokušao to ekranizirati, što je film prikazan na RTS-u, što je država stala iza projekata.

Problem filma nisu ni patetika ni crno-beli prikaz karaktera. Svaki hrvatski ratni film ili svaki film o Srebrenici ima sto puta više patetike. I može li među ustaškim čuvarima u dečjim logorima iko biti ne beo, nego i tamno-svi?

Problem je što film, ako je rađen za međunarodnu publiku nije objasnio ko je i zašto pobio stotine hiljade Srba, Židova, Roma i Hrvata u desetinama logora i u nebrojnim stratištima po selima NDH. Nije objasnio genezu zla. Nije ga potpisao, imenom i prezimenom.

U jednom ovakvom filmu atmosfera pakla se ne postiže brutalnim scenama nasilja ni divljačkim ispadima ustaških zlikovaca i to je najveći promašaj filma. Režiser i scenarist pokazali su potpuno nerazumijevanje istorije, duha onog vremena, duha ustaškog klero-fašizma. Ne, ustaše su bile hladni i mirni sadisti, zlobni i pakosni, ljigavi, ali staloženi.

Da sam ja snimao film, za uloge ustaša koristio bih današnje negiratelje ustaškog genocida, Igora Vukića i njegovu besramnost kojom negira pokolje u Jasenovcu, Stjepana Razuma i njegovu perverznu mirnoću, Romana Ljeljka i onaj pogled prevaranta.

Režiser, scenarist i glumci trebali su gledati nastupe u hrvatskom saboru Hrvoja Zekanovića i sladostrasnu mržnju kojom govori o Srbima, fanatičnost Karoline Vidović Krišto, lukavost Željke Markić ili pasivnu agresiju Vlatke Vuković dok izjavljuje da đečje logore nisu osnovale ustaše nego crveni krst.

Trebali su prisustvovati pripovedanjima biskupa Košića. Ili bar, ako im je bliže, otići u krug dvojke, poslušati Sonju Biserko, Dubravku Stojanović, Nikolu Samardžića, Svetislava Basaru…

Bez obzira na sve mane filma, pustio sam suzu na kraju…

Naš Bog je Bog živih, a ne mrtvih, kao što kaže evanđelje po Ivanu. I svi jasenovački mučenici sada su, neka im je večna slava u Bogu. Suština Isusove poruke je praštanje, ali oprostiti možemo samo onome ko se pokajao!

A gore spomenuti likovi, svojim narativima o večnoj srpskoj krivici i Srbima kao bizanticima i primitivcima, svojim negiranjem genocida, svojim pravdanjima zločina nad civilima, tarcima, ženama i decom, po drugi puta ubijaju te žrtve”, napisao je on.

KOMENTARI22 komentara

 1. Ivana says:

  Film se radio bez previše pameti ko i sve kod Srba. Zašta niste imali par preživelih iz Jasenoca, Jastrebarskoga, Ličkih jama, logora Danice kod Koprivnice i ostalih klaonica u kojima su se hrvati iživljavali nad Srbima gore od bilo kojih životinja. Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

  • Karital says:

   Pa vi ste menjali imena mjesta po Hrvatskoj u bivšoj Jugi.Tako ste preimenovali mjesto Polje kod Otočca u srpsko Polje, Moravice u srpske, Kapelu u srpsku.To vam je išlo od ruke dok ste bili glavni u Jugi, sad kad Juge nema, vraćaju se stari nazivi.

   • doktrina soka says:

    Mrs kuce.

   • jovan says:

    Nikada Srbi nisu bili glavni u Jugoslaviji,  od 1914, vec samo topovsko meso za ostvarivanje  ciljeva svih drugih! Vec 20-ih. shiptari uz saglasje shvaba, engleza, vatikana proglasavaju Veliku  Shiptariju, a 30-ih uz pomoc kneza Pavla i srpskih vlastodrzaca proglasavaju Hrvatsku drzavu u drzavi. Ministar policje Slovenac Korosec krvavo bije po Beogradu patrijarha i narod!  Jugoslavija je grobnica Srba. Broj Srba "prekodrinskih " u poslednjih 150 godina 3X se smanjio, a Hrvata 5X povecao!  Zar ti samo to nije cudno?! kako se to desilo?! Da ne pominjemTita, Kardelja, Bakarica, Krlezu, Krajacica,... bilo je i srba ali samo za "kratkorocnu upotrebu"! Potrosna roba Tu je i genocid  nad Srbima od strane Bugarra i Shiptara!  Jezivo. Pa ti malo mucni glavom kada nesto napises u stilu vladajuce lazi o "velikosrpskoj hegemoniji" i sl. budalastine.

   • jovan says:

    Nikada Srbi nisu bili glavni u Jugoslaviji,  od 1914, vec samo topovsko meso za ostvarivanje  ciljeva svih drugih! Vec 20-ih. shiptari uz saglasje shvaba, engleza, vatikana proglasavaju Veliku  Shiptariju, a 30-ih uz pomoc kneza Pavla i srpskih vlastodrzaca proglasavaju Hrvatsku drzavu u drzavi. Ministar policje Slovenac Korosec krvavo bije po Beogradu patrijarha i narod!  Jugoslavija je grobnica Srba. Broj Srba "prekodrinskih " u poslednjih 150 godina 3X se smanjio, a Hrvata 5X povecao!  Zar ti samo to nije cudno, kako se to desilo?! Jos i genocid  nad Srbima od strane Bugarra i Shiptara!  Kako se broj Shiptara povecavao geometrijskom progresijom kada je bio ugnjetavan?! Bice da je bilo suprotno, sta vise napravili smo im univerzitet u Pristini na shiptarskom, za koji je Milos Crnjanski u Londonu kao antikomunista rekao da " moze da razume cak i komunizam , ali ne moze da razume zasto smo im napravili univerzitet na shiptarskom jer ce svi oni biti najgori neprijatelji Srba". Istina. Vlast su SFRJ su drzali Tito, Kardelj, Bakaric, Krleza, Krajacic,.. bilo je srba kao "potrosni materijal" ( Rankovic, ..). Potrosna roba. Do dolaska Milosevica na vlast, rukovodstva   Vojvodine i Kosova imali  su nadvlast  nad Srbijom (uzaS) Jezivo. Pa ti malo mucni glavom kada nesto napises, ne da ponavljas laz o "srpskoj hegemoniji i srpski nacionalizam.".

  • Ljubiša says:

   Svaka čast na!

 2. GSM says:

  Čovek koji voli istinu,ma kakva jeste,samo su TAKVI LJUDI! Sve ostalo je ljudski otpad,najpodmuklije pod ovim nebom.

 3. test01 says:

  Srbima se nikada nije dozvoljavalo da o tome pricaju a zapad pokusava da potpuno prekroji istoriju, cak nam oni i pisu udzbenike.Nisam gledao film a i ne treba da ga gledam posto sam dva puta bio u Jasenovcu i gledao filmove iz arhive - uzas koji nijedan film ne moze da docara... Zasto Srpska vlada nikada nije izglasala rezoluciju o genocidu koji su pocinili (a i danas cine) prema Srbima? Ali su zato pokrenuli rezoluciju o Srebrenici i gle cuda, Ceda, Canak i ostala bagra iz skupstine je to potpisala i gurala... Jadna smo mi nacija i narod...

  • Biogradlija says:

   Predrag Antonijević je vešt zanatlija i film Dara iz Jasenovca je u profesionalnom i tehničkom smislu veoma dobro napravljen.Posebno bih istakao sjajnu muziku u filmu.Nešto impresivno.

   • Suzuki Vitara says:

    Nekom se svidja, nekom ne, ali na svakog ostavlja utisak, sto je i bio cilj. Svaka cast za ovaj film.

 4. Kulak says:

  Bitna osobina filma Dara iz Jasenovca jeste što je on zamišljen prvenstveno kao doživljaj stravičnog ustaškog konc-logora iz rakursa devojčice.I to je izuzetno važno zato što su hrvatske ustaše jedini zlikovci u istoriji koji su imali konc-logore za decu.Goran Šarić koji je čovek sa prihvatljivim stavovima,tu dečju komponentu filma nije shvatio.Dara iz Jasenovca je puno bolji film nego što ga je on doživeo,iako on ima pravo na svoje mišljenje.U ovoj njegovoj recenziji filma Dara iz Jasenovca za svaku je pohvalu što je u istu ravan sa monstruoznim ustašom iz Šibenika hrvojem zekanovićem stavio i zločinačku hrvatsku lobisticu sonju biserko.

  • doktrina soka says:

   Dara iz Jasenovca je film melodrama,jedina pohvala za film po mom misljenju sto se tako strasno stratiste srpskog naroda u Jasenovcu,bez ostalih milion stratista,ipak pojavio posle 75g. Svaka ostala konotacija ostaje bez komentara. Zalosno da Srbi od tolikog gledanja holivudskih filmova nisu naucili sta je borba za svoj narod i drzavu i nakon cega su sve prosli od zapadnih zlikovaca u borbi za svoje Kosovo i drzavu Srbiju. KO NAM POPI PAMET?

 5. zaliv.net says:

  Kad poluinformisane budale pricaju i komentarisu o filmu. Film je radjen tako da mogu prakticno i deca da ga gledaju, prilagodjen svemu kako bi se prica cula jer vecina cak ni u regionu ne zna sta se tamo desavalo. Ne moze se u 2h spucati sve sto je nekome na pameti!

 6. Beli Orao says:

  Teško je “taj jasenovac” i danas prošao , jer komunjarski sinovi i kćeri su i danas u vlasti ili pri vlasti ! A vlasti podrobno podržavaju ne vladine ( kandićku i ostale ustaše ) organizacije koje su samo nastavile Jasenovac i danas se to vidi !!!

  • Portopranco says:

   Ostvaren je uspjeh,ja sam jurio iz Trsta u Republiku Srpsku da vidim film Dara iz Jasenovca.Do danas film je vidjelo 2,5 miliona ljudi,svi govore o ustaškom genocidu nad Srbima,Židovima i Romima.Cilj je ostvaren,film je odličan,ja sam prezadovoljan.

 7. milorad 5 says:

  Mislim da je jedini način prikazivanja MONSTRUOZNOSTI ustaša upravo DOKUMENTARAN užasni gejzir SMRTI.Nema tu nikakvog psihološkog faktora i dubinske analize,da imaju psihu i dušu te zveri to ne bi ni uradile.Sve što imaju je upravo to ZVERSKO ponašanje i zato je potrebno to pokazati TAČNO onako kako su sami priznali da su radili,jer je tako nešto NEZAMISLIVO normalinim ljudima, MORAJU DA VIDE koljače NA DELU BUKVALNO DA BI JEDNOSTAVNO shvatili.NIKO NORMALAN TO NE MOŽE DA ZAMISLI jednostavno NISMO ZVERI.Tražiti psihu kod ustaškog prosečnog ubice i onoga koji ga pravda ili podstiče, sakriva ili objašnjava je isto kao i praviti psihološki portret divlje životinje koj UŽIVA u ubijanju, to normalnim ljudima nije svojstveno i zato je NEMOGUĆE prikazati psihu životinja, mi nismo životinje i to ne možemo da shvatimo. Sve što možemo je da VIDIMO njihova zlodela ,e ONDA shvatamo svu tragediju i užas koje mogu da izazovu RAZULARENI patološki pojedinci i pokreti koji se BAZIRAJU na tim najnižim porivima ljudske psihe.U pisanoj istoriji čovečanstva do sada nije postojao pokret ili pojedinici koji su se ovako ponbašali to je SIGURNO,ovo je vrhunc ciničnog sadističkog ludila koje je kultivisano JAKO DUGO medju hrvatima a genocid je vrhunac njihove namere.I UČINILI SU TO na najbestijalniji mogući način, nemci su gospoda za njih,i imaju bar još neki privid racionalnosti, ono što su ustaše uradile je potpuno ludilo.Treb prikazti sva svedočanbstva tih pomahnitalih manijaka ,jedino tk oće i hrvti shvatiti šta ZNAČI kjada ih zovu da obuku istu tu koljačku uniformu patoloških umobolnika.NIKO pri zdravoj pameti se ne može poistovetiti sa ovom plejadom monstruma,pod uslovom da VIDI šta su radili i na šta njih pozivaju da im se priključe.ISTINA je MALJ za ustaše i treba je POKAZATI tAČNO ONAKO KAKO SE DESILO ma koliko taj zločin bio odvratan i užasna za GLEDANJE čak i kada se GLUMI i kaa znate da je krv u stvari sok od paradajza.

 8. Stipe S. says:

  ja kao hrvat nisam zadovoljan . sad sam pogledao film , pirate bay moze da se skine, hvala exyubraci ! , pa Ustase su dobile legitimaciju u tom filmu , pod obzirom ratnog stanja tadasnjem, da ubijaju zene, djecu i stare ljude. ukradi kukuruz, metak u celo. popisaj se od straha na cipelu ustase, metak u celo. razboli se, nema mjesta u bolnici, metak u celo mislim Pa vi dajete legitimaciju , pravnu u ratnom stanju, da se smije ubiti !! jer takva je situacija i mora se adekvatno reagirat. svasta! ovo je bio GENOCID u NDH nad srbima!! planski, sistematski !! nemojte ustasama legitimaciju pred svijetom za njihova zlodjela davati, nepitano!

  • Kulak says:

   Ja kao Srbin sam vrlo zadovoljan,a svaki čovek hrvatske nacionalnosti koji nije ustaša za mene je dobrodošao kao rado viđen gost.

 9. Gagi says:

  Sva ova desavanja su odraz samo jedne jedine stvari, svi ovi zlocini su se desavali u ime "vere". Vrlo dobro znamo iz istorije da nisu samo Srbi stradali u ime te "vere", ima zaista bezbroj istorijskih primera. Ta zapadna tkzv. hriscanska "vera" je ljudozderska, vrlo dobro znamo iz istorije sta je sve cinjeno u ime te "vere" medju sopstvenim stanovnistvom. Oni koji su razapeli Hrista, perfidno i lopovski preuzimaju njegovo ucenje o dobrobiti ljudske vrste da bi mogli da sakriju svoja nedela i da dalje manipulisu sa narodima. Znaci, klasicna istorijska prevara zbog golog interesa. Sva ova stradanja raznog naroda su proistekla iz te kuhinje zla, to je organizacija koja nema duhovnu sustinu, osnovna sustina im je moc i manipulacija zbog golog opstanka. Zbog toga su stolecima unazad bili usko vezani sa gusarima i Al Kaponeom, njihovo poimanje vere je MOC a NE zrtvovanje za ljudski rod. Ta njihova bolesna MOC je najbolje ilustrovana bestijalnim ubijanjem nemocnih i dece, zapravo, oni su apsolutna suprotnost hriscanskom ucenju da je Bozije stvorenje nesto najvrednije sto je potrebno cuvati i razvijati. Ta Bozja stvorenja nam donose progres i laksi ovozemaljski zivot. NE, oni sve to satiru i ubijaju jer su jedini progres i gazda na zemljinoj kugli ONI. Njihovoj samoljubivosti nema kraja u ovom univerzumu, zaista je to teska devijatna organizacija koja nije prijatelj Bozjem delu. Dok se mi Pravoslavni hriscani molimo Bogu za opstanak ljudskog roda, ONI planiraju kako da ga uniste zbog svoje koristi pa usput ekoloski unakazise ovu planetu. Mi Srbi i nase stradanje je samo delic njihovog istorijskog zla i nakaradnog uma, da imaju sto vise teritorija u planu posedovanja celog sveta. Nazalost, svo to njihovo zlo su perfidno posejali i kod nas sa njihovim komunistima, ista prica, ista tehnologija. Ubijaj, streljaj, satri, da bi mogla da se odrzava dominantna lopovska kontrola i njihova retrogradna dominacija. NIKADA nama Srbima nece biti bolje, sve dok ne proradi ozbiljno nacionalno sito, postoje nama bliske vodenice koje melju sitno i odvajaju otpad koji nije za upotrebu. Trebalo bi da idemo na te vodenice kada su sve nase unistene.

 10. Dražen Jovan Petrović says:

  Film Dara iz Jasenovca je odličan,ja sam ga gledao preko dva sata širom otvorenih očiju,upijao svaki kadar.Kamera je zanatski vješta,scene izazivaju jake emocije,a muzika u filmu je naprosto fenomenalna.A da će film smetati potomcima onih koji su klali u Jasenovcu,to sam i očekivao.Pun pogodak!

 11. Olja says:

  Meni se film dopao!Nije prikazana monstruzoznost ustaške vlasti ni blizu ali neka, ovo je prvi zračak svetlosti u tami koja okružuje priču o genocidu nad Srbima!Gluma ove devojčice Biljane je neverovatna, taj pogled, izraz, glas, dete je zaista dalo pečat filmu!Ali, po meni, ono što treba snimati je IGRANo DOKUMENTARNI FILM!Kombinovanje dokumentarnog materijala sa igranim scenama je za ovakve priče idealno, daje dokaz o istini a gledalac ima priliku da to doživi i daleko snažnije i lično!

 12. Gardista says:

  Ajmo dalje u novi film. Ovo je razbijanje leda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *