ГОРАН ШАРИЋ ПОТПУНО РАЗБИО ХРВАТЕ: „Владо, ми смо ортодоксни“ (ВИДЕО)

GORAN ŠARIĆ POTPUNO RAZBIO HRVATE: „Vlado, mi smo ortodoksni“ (VIDEO)

6 februara 2023

Hrvatski istoričar i teolog, Goran Šarić, u najnovijoj emisiji „DREVNI TRAGOVI“ na televiziji RAS potpuno je razbio Hrvate, objasnivši istoriju Srba u Dalmaciji i poreklo Hrvata.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Srbima u hrvatskoj je jedan od njihovih najvećih problema što su se uvek kroz historiju ustručavali javno reći da su Srbi.

  • Kosovac says:

   @ Kulak, ,,,,,Bilo je tako i sa Srbima u Srbiji - Jugoslaviji. Da bi srpski komunistički političar nešto mogao da kritikuje, mantra je bila da on prethodno upozori auditorijum na veliku opasnost od srpskog nacionalizma. Onda je mogao bez straha da ispriča to što je naumio. ……………Međutim, 1987. godine, čujem na TV Dnevniku nekog srpskog političara Slobodana Miloševića, iz Beogradskog komiteta, kako kaže (za govornicom) jasno i glasno: „Drugovi, dokle ćemo da se plašimo da kažemo da smo Srbi“? Ja sam onako sam za sebe tada rekao „Neće ovaj dugo ovde“. Srećom, pogrešio sam, a nažalost završilo nam se ovako kako nam je sada. ……………Sada se ponovo navrzo taj strah od srpskog nacionalizma, ali nema komunista, oni su ispušili. Ali su sa lakoćom konvertovali u sorošoide pa tako evo i sada vedre i oblače, ogrnuti jagnjećom kožom, sa punim ustima straha od srpskog nacionalizma.

   • Gagi says:

    Kosovac... Sto bi narod rekao, PRESALMUDILI se.

  • Portopranco says:

   To je istina. Dražen Petrović se bojao reći da mu je ćaća Srbin, Arsen Dedić se ustručavao reći da mu je ćaća Srbin. Danijel Subašić je izmišljao svakakve budalaštine o svom porijeklu, samo da ne bi morao reći da je Srbin. Miladin Dado Pršo se izmotavao na sve moguće načine da javno ne kaže da je Srbin. Srbi i tzv. Jugoslaveni (od kojih su golema većina bili Srbi) svojevremeno su bili 25% stanovništva u hrvatskoj, ali su se u javnosti mnogi od njih ustručavali reći da su Srbi. Iz privatnih ili profesionalnih razloga, sad se o tome da raspravljati. To je tema koju bi detaljno trebali obraditi psiholozi, sociolozi i istoričari. Evo, na primjer u Zadru i Benkovcu svi su znali ko je hrvat, a ko Srbin. Iako se, naročito u Zadru, rijetko ko javno izjašnjavao kao Srbin. Trebali bi mi Srbi među nama otvoriti tu raspravu zašto smo sami sebe umanjivali i od sebe u hrvatskoj pravili nekakvu poluilegalu.

  • Jov says:

   Istina. Da bi bili popularni u ZG,nikada u javnosti nisu pominjali da su Srbi, nego europejci, jugaslaveni, i sl. Naravno, u početku su samo Srbi katolici pod austro-vatikankim inzinjeringom postajali Hrvati( od Istre do Dubrovnika), da bi u XX veku, 1918. ukidanjem drzave (Kraljevine)Srbije, i stvaranjem tzv.Jugoslavije i drzave "Hrvatska banovina" 1938/9, 1941-1991. NDH i genocida, veliki broj prezivelih Srba postaju cisti Hrvati, antiSrbi. Medjutim, jos vaznije, ono sto vecina ljudi u Srbiji ne vidi sta je uništilo srpski narod u XX veku,a to je sto je od okupacije 1915. Beograd postaje Jozefstat i takav je sve vreme Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, i u njemu zivi "BG elita" koja je sve vreme ratova 90-ih bila na strani NDH, muslimana, Shiptara,... Bilo je IN biti protiv Milosevica, a na strani NATO alijanse protiv Srbije. I dan danas se profitira ako govoriš protiv "velikosrpskog nacionalizma",",o "genocidu u Srebrenici", i ako se odrekneš srpstva, kako u NDH, tako i u samoj Srbiji.

  • RASPUCHIN says:

   Onih godina oko "MAS-POK"-a krenuo sam u osnovnu školu u jednom od većih gradova "lijepe njine". Ljeto prije namolio sam svog , sada pok. oca , da mi kupi neki novčanik od skaja koji je imao fotografiju tadašnje postave "Crvene Zvezde". Negdje u zimu sam ponio taj novčanik u školu a poslije nastave me dočekalo njih desetak i dobih malo batina ali ne toliko koliko bi se očekivalo na osnovu njihovog broja a i naišli su neki stariji učenici koji su prekinuli tuču. Nekoliko godina poslije , koliko se sjećam u sedmom razredu , počeo sam voditi bilješke u sveskama ćirilicom. Niko mi nije ništa smio reći ali je jedan od tri nastavnika , sva tri ustaše , jedan Vrban , drugi Perković (kao onaj P.M. Tomson a čak su i iz istog kraja a trećeg se trenutno ne mogu sjetiti) , iskoristio prvu priliku da me uhvati za zulufe i krvniči ih izvuče. Zabluda je da smo se skrivali jer se sakriti nismo mogli. Kao što neko gore reče , za Zadar , svi ti 'rvati su tačno znali ko je Srbin a ko je njihov. Oni su uvjek bili dobro obavješteni i uticali su na razne načine kako bi nas onemogućili u bilo kakvom napretku.

 2. Gagi says:

  Kulak, to nije bilo moguce zbog katolicko-komunisticke okupacije. Jedva su pretekli od jama i klanja, sustina je bila da opstanu i da se odrze, kako-tako. Na kraju su ih urnisali ovi komunisticki nacionalisti. Nema tu velike pameti, vidi gde su danas i kako zive ti "nacionalisti" spasioci. Sto je gore i crnje, ne odustaju od "spasa" Srpskog naroda. Bas su se lepo skucili od nesrece Srpskog naroda. Evo ih, svakodnevno trtljaju na medijima o patriotizmu i svojoj nezamenljivoj komunistickoj ulozi u spasu ovog "njihovog naroda". Narvno, pare. Malo za drogu, malo za Dubai i lep zivot njihovih izabranica koje su im podarile vanvremensku pametnu decu. Da nije trivijalno i duhovno jadno, maozda bi nekada i gledali u te zivotne trgovce i prevarante.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Pravilno je gore rekao čovjek da su Srbi u hrvatskoj i sami od sebe pravili nekakvu poluilegalu. Godine 1984. boravio sam mjesec dana u Zagrebu. Bio sam zapanjen koliko je puno Srba tada bilo u ZG. Svima su očevi bili Srbi iz Slavonije, Banije, Korduna, Like i Sjeverne Dalmacije ali ih je većina skrivala svoje srpsko porijeklo. Glumatali su nekakvo hrvatstvo ili se kamuflirali jugoslavenstvom. Od deset voditelja dnevnika na zagrebačkoj televiziji šestorica su bili Srbi, ali se jedino Mirjana Rakić javno usudila reći da je Srpkinja. Znam da je bilo neugodno živjeti i raditi u antisrpskom okruženju, ali su Srbi i sami svoj nacionalni identitet dobrim dijelom gurali u tu kamuflažu i poluilegalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *