ГОРАН ШАРИЋ ЗАПАЛИО РЕГИОН: Да ли је Гаврило Принцип јунак или терориста? (ВИДЕО)

GORAN ŠARIĆ ZAPALIO REGION: Da li je Gavrilo Princip junak ili terorista? (VIDEO)

1 jula 2021

Hrvatski istoričar i teolog, Goran Šarić, u najnovijoj emisiji „DREVNI TRAGOVI“ na televiziji RAS izložio je sve istorijske činjenice, dokaze i navode istoričara u vezi Gavrlia Principa i SARAJEVSKOG ATENTATA.

POGLEDAJTE NAJNOVIJI VIDEO:

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI25 komentara

 1. spira says:

  Na Frdinada je bilo još 5 pokušaja atentata. Atentat je izvršen sa 5 metka Princip je ispalio dva metka. Ko je onda ispalio ostala tri metka. Sa dva metka je ubijen Ferdinand treći je usmrtio njegovu ženu. Četvrti je ranio Poćoreka a peti je pogodio auto.

  • Željko says:

   Bio je terorist ! Napravite anketu u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Vojvodini bila dio Austrougarske i u Crnoj Gori do rijeke Željeznice u Baru koji je bio dio Austrougrske da li bi voljeli da su i dalje živjeli u Austrougarskoj ili u "Kraljevini SHS", tj. u Velikoj Srbiji 90 % bi se odlučilo za Austrougarsku, garantiram vam !

 2. Veliki brat says:

  Događaj od prije više od stotinu godina. Koga boli briga što je on bio.

  • Simon Saivil says:

   Sasvim je moguće da boli tebe! Inače, zašto bi se ti uopće gnjavio da ostavljaš komentar!?

  • Mirko says:

   I te kako treba da nas briga. Da nije Gavrila Principa i mlade Bosne bilo, danas bi nas bilo barem 15 Miliona Srba. Ne radujem se sto je on bio Franz Ferdinand ubijen, vec zalim jel nam se bilo vratilo najzesca osveta, pa 1./2./pa ovi zadnji ratovi.

 3. Gagi says:

  SVE okolnosti ucesca Gavrila u ovom istorijskom dogadjaju ce se saznati, istog onog dana, kada se obelodani ucesce i uloga tite u okupaciji naseg naroda. Da pogadjamo kada ce to biti i KO bi to trebao da obelodani. Sve ove price i "istine" sluze da nas stalno drze pod tenzijom, da nikada ne saznamo sta je bilo, kako mozemo da znamo sta je DANAS kada pojma nemamo STA JE BILO. Naravno da nista od svega nije vazno, rodjeni smo u nekom drugom vremenu i normalno je da zivimo, jedino je u svemu interesantno TO da MI nismo vlasnici svojih zivota.

 4. independent says:

  Prvenstveno je ubica.I to ubica nenaoruzanog čoveka i trudne zene.Gavrilo princip je osoba koja je ucinila najveće zamislivo zlo upravo Srbima.1 milioni 200hiljada srba je ubijeno zbog njegovog ubistva neduznih ljudi.60 % muskog stanovnistva je ubijeno Nema u istoriji primera da se tako nesto desilo.Kao vrhunac gluposti ubio je coveka koji je hteo da refirmise Austrougarsku tako da slovenski narodi postanu konstitutivni deo monarhije.Da budu potpuno ravnopravni.Baš to i nije odgovaralo srbiji koja je imala pretenzije prema Vojvodini jos onda i koja nije htela stabilizovanje Austrougarske monarhije jer bi sa stabilizacijom izgubila razlog da se srbi u Vojvodini bune.Sve u svemu srbija je organizovala atentat u beogradu je obucavala Principa u gadjanju iz pistolja dala mu je oruzje i naredbu da ubije nadvojvodu.On je to uradio i time je zapecatio sudbinu i srbije i srba Od demografske katastrofe srbi se nikada nece oporaviti.Mogu se na tome zahvaliti principu i nikoli pasicu.

  • Karital says:

   @independer, ne samo Srbi, već i Rusi koji su desetkovani u ratu, građanskom ratu i komunizmu.Izgubili dinastiju Romanov, te dvadesetak miliona ljudi.Za sve mogu zahvaliti dvoru u Beogradu.Nema potrebe kriviti čovjeka koji je bio neuračunljiv u trenutku ubojstva.

   • spira says:

    Kapital očito da malo znaš ili ništa. Rat protiv Srbije i Rusije spreman mnogo ranije. Veliki udeo u tome ima katolička crkva.Treba dobro poznavati političu situaciju da bi se svatilo šta se spremalo i šta se desilo u tom perijodu. VAtikanu je mnogo zasmetao fancusko-ruskim savezom. to se vidi u aferi Drajfus. Francuska je čvrsto odlučila da ne stoji sama nasuprot njenom opasnom susedu i Austro–Ugarskoj. Na politiku tako “slepu i nepromišljenu”, prema monsinjoru Kristijaniju (Cristiani), gledano je veoma neblagonaklono od strane katoličke “Svetinje nad Svetinjama”. Jer, osim što je ugrožavala “temeljno puštanje krvi” koje je bezbožnoj Francuskoj bilo potrebno, ova politika je bila dragocena podrška raskolnič - koj (šizmatičkoj) Rusiji, toj izgubljenoj ovčici čijem se povratku u rimsko katoličko stado nikad nije prestalo nadati, iako bi to moglo podrazumevati rat..

    • spira says:

     ratoborna osećanja Pija X su bila jasno izražena već 1913. Nema ničeg iznenađujućeg u vezi ovoga kada uzmemo u obzir inspiratore rimske politike. “Šta su Habzburzi trebali učiniti? Kazniti Srbiju, pravoslavnu državu. Ugled Austro-Ugarske, ovih Habzburga koji su, sa Bur - bonima Španije bili poslednje pristalice jezuita, a pogotovo ug - led prestolonaslednika, Franca Ferdinanda, njihovog čoveka, bio bi silno uvećan. Za Rim, ovo pitanje je bilo od gotovo verskog značaja; pobeda katoličke monarhije nad Carizmom bi se mogla smatrati pobedom Rima nad raskolničkim Istokom”.2 Ipak, stvar se rastegla kroz 1913. godinu. Ali, 28. juna 1914, nadvojvoda Franc Ferdinand je ubijen u Sarajevu. Srpska vlada nije imala ništa s ovim atentatom počinjenim od strane građanina Austro-Ugarske, koji

    • Mate says:

     Ne zaboravi ni židovski rat protiv slavena. S ostalim se slažem.

  • spira says:

   Austrougaska je okupator Nije nikakav reformator. To što ti pišeš nema veze sa zdravim razumom. Po tebi je i Hitlerova nacistička Nemačka reformator. Kamo sreće da se našao neki "zlikovac" da Parizu 1942 ubije reformatora. NAravno da zvanična informacija da je Princip ispalio 2 metka. A se skriva činjenica da je ispaljeno 5 metka. - „Katolička enciklopedija“ i u naše doba definiše tiranoubistvo kao „ubistvo tiranina od strane pojedinca a radi opšteg dobra“ - zapisao je čuveni istoričar Vladimir Dedijer u legendarnoj knjizi „Sarajevo 1914“ objavljenoj 1964. u Americi, na pedesetogodišnjicu atentata na Franca Ferdinanda. U vreme kad je ova knjiga objavljena, u školama širom sveta se učilo da su Princip i njegovi drugovi borci za nacionalno oslobođenje od tiranije. Kao što su to bili i mnogobrojni Italijani, Mađari, Hrvati, pa čak i Meksikanci koji su izvodili atentate na Habzburge i njihove visoke činovnike. Od silnih atentatora na bečku carsku porodicu, revizionisti istorije danas samo Principa i njegove drugove u zaveri nazivaju teroristima. Iako su mladobosanci bili samo poslednji u nizu atentatora, koji su u prethodnih 60 godina pucali, bacali bombe, ubadali i klali bečku vladarsku porodicu.

  • jovan says:

   Pisete komentare koji nemaju veze sa mozgom, a tek su daleko od istine! Znaci, nemate pojma da su planovi za napad i okupaciju Srbije postojali i deset godina pre atentata, pik na okupiranje Srbije imaju jos 1876-od anslusa Bosne i Hercegovine, tada vecinske SRPSKE! Da nije pucao Gavrilo,nasli bi drugi povod! Pa gde ste vi NAIVNI I SA TANKOM NAOBRAZBOM, 90-ih. Pa jel ste gledali rodjenim ocima kako isceniraju, Vasu Miskina, Markale, Racak, ...uvode sankcijije, ubijaju i progone Srbe, a optuzuju ih za "holivud predstavu" zvanu "genocid Srebrenica"???!!! Na kraju, borba za SLOBODU i oslobodjenje od shvabske okupacije ne moze niko normalan da osudi, osim kvislinga sluge okupatorske. Tacka.

  • VLADIMIR PUTIN says:

   Franc Ferdinand je namerno dosao na Vidovdan 28.06.1914. da preteci provocira Srbe u Bosni i Kraljevinu Srbiju,i taj dan je Austrougarska izvodila pretece vojne vezbe na geanici sa Kraljevinom Srbijom. Franc Ferdinand nije bio Reformator nego najveci Tiranin koji je na Slovenske narode edao kao na Inferiornu Rasu! GAVRILO PRINCIP je bio JUNAK,svesno se zrtvovao radi oslobodjenja Srpskog naroda od Austrougarskog okupatora!

 5. spira says:

  CRKVENO ODOBRENJE Habzburzi nikad nisu podnosili Pruse Hoencolerne i gvozdenog kancelara Bizmarka, jer su upravo oni porazili Austrougarsku i stvorili protestantsko nemačko carstvo. To se nije dopadalo ni Vatikanu, koji je vladao duhom vladara katoličke Habzburške monarhije. Zato je bačvarski kalfa Kulman, pokušao 1874. atentat na Bizmarka. Na suđenju je izričito izjavio da je pokušao da ubije kancelara zbog donošenja zakona suprotnih intersima rimokatoličke crkve: „Pobuda su mi bile mržnja i osveta u skladu sa crkvenim zakonima“. U naprednom 20. veku, atentatori su na istim verskim motivima pravdali svoj čin. Član zavereničke armijske organizacije OAS koja je 1962. pokušala atentat na francuskog predsednika De Gola izjavio je da se pre atentata posavetovao sa svojim rimokatoličkim ispovednikom i da je pristupio delu tek pošto je odgovor da su „neophodni uslovi za ubistvo ispunjeni“.

 6. Simon Saivil says:

  Gorane Srbine!

  • Kosovac says:

   @ Simon Saivil, …..Odgledao sam i odslušao ceo video. Video sam ceo video. ……………Nemam nikakve zamerke, čak dajem i komplimente na način izražavanja Gorana Šarića. Ja od rođenja stičem veliko iskustvo sa srpskim jezikom, tako da počinjem intuitivno da prepoznajem primese srpskog razmišljanja kod nekog stranca. Evo, kod Gorana Šarića, deklarisanog Hrvata, to srpstvo prepoznajem u mnogo slučajeva. Možda nije trebalo da se mnogo školuje kod jezuita, verovatno je on srpskog porekla i kod njega se zadržalo (genetski) to srpstvo u njegovoj glavi i jezičkim konstrukcijama. I sada plus, po ovom pitanju Gavrila Principa. Jeste da je ovo parola što si napisao „Gorane Srbine“. Dobra parola. Ali ima i dosta istine u njoj.

 7. Covid histery idiots says:

  Za sve progermane i sluge fasisticlih religija iz vatikana i arabije,za te naciste i fasiste iz EUrope i USA i njihova balkanske sluge-pokatolicene i islamizovane balkanske kukavice, Gavrilo je terorist, ali nas ne zanima misljenje fasista i nacista jer to je ljudski otpad.

 8. petrovgrad says:

  Nije ga upucao u Beč, već u Sarajevo. Šta će Franja u Sarajevo, ako nije okupator.

  • Simon Saivil says:

   Padeži, padeži i samo padeži! I tako pade Nadvojvoda Frdinand.

   • Kosovac says:

    @ Simon Saivil, …..Poštovani, nema smisla da ispravljaš gramatiku petrovgrada, on je naš čovek, iako se baš uvek ne slažem sa njegovim komentarima. I sada, razumeo sam sve što je rekao, bez obzira na gramatičke greške. Iako ovo njegovo pisanije više liči na neko pravdanje. Jer da je Gavrilo Princip ubio to govno Franju i usred Beča, moje zadovoljstvo bi bilo veće. Okupator je okupator, nije važno na kojoj si ga lokaciji skratio za glavu. ……………Upecao jedan čovek zlatnu ribicu. Ona mu reče da ako je pusti, ispuniće mu jednu želju. Ovaj poželi da postane princ. Ribica mu reče u redu, a ovaj je vrati nazad u vodu. Posle izvesnog vremena, budi ovog čoveka jedno jutro sluga, i kaže mu: „Ustajte prinče Ferdinande, danas idemo u Sarajevo“. ……………Apropo srpske gramatike, padeža i jezika: Pročitaj komentar gore koji je napisao „Mirko“. Srpsko nik-name Mirko. Odvratan komentar, naročito kada sam pomislio da to piše neki Srbin Mirko. Piše „Ne radujem se sto je on bio Franz Ferdinand ubijen, vec zalim jel nam se bilo vratilo najzesca osveta,...“. Sa kilometra daljine se vidi da je to neuspešan prevod, najverovatnije sa Engleskog jezika, znaš, on je rodno ravnopravan. Možda je prevod i sa Nemačkog jezika. Google prevodilac je zadnjih nekoliko godina veoma napredovao u prevođenju sa Engleskog jezika, ali razumem da je još rano da mu damo kompliment da je savršen. Tako, Simon Saivil, molim te da petrovgradu oprostiš njegove sitne gramatičke greške – zaslužio je to svojim komentarom. A onog Mirka prostudiraj malo bolje.

    • jovan says:

     Tako je Kosovac. Nije bitna gramatika, da li je u Becu, ili u Bec, vec je vazna sustina, a to jeda je Austro-ugarska bila OKUPATOR, a prema okupatoru treba PRINCIP Gavrilo! Mada mi Srbi (Rusi, Sloveni) smo mnogo gresili unazad hiljadu godina, kao najveci narod (prema antickim istoricarima), dozvoljavali smi da nas okupiraju Shvabe (i Turci), umesti da mi okupiramo Bec, ili povratimo Berlin Drezden, Lajpcig,... A jos BOLESNIJI su komentari da smo trebali da volimo i sluzimo shvabskog okupatora!??? Danas ti isti pricaju budalastine da treba da volimo Natofasiste koji su nas ekonomski i uranijumom razoririli!??

    • Mussa Kessedžija says:

     Onda je to srpsko govno Gavrilo krepalo u zatvoru.

     • Kosovac says:

      @ Mussa Kessedžija, …..Teško da tvoj mozak može da shvati koliko je govno bio Franz Ferdinand. Bakir Izmetbegović je na primer, obično govance u odnosu na Franju. Pa i Franjo Tuđman je bio torta (ali od govana). ………………..Čitaju jednom Šipi srpsku narodnu pesmu „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“: -Vino pije Musa Kesedžija, U Stambolu u krčmi bijeloj,…. Kaže Šipo (kao persida): „Ćitaj, ćitaj dalje“. –Evo dođe Kraljeviću Marko, Pola pije pola Šarcu daje….. Kaže Šipo: „Ćitaj, ćitaj dalje“. –Nameri se junak na junaka, U koštac se oba uhvatiše….. Kaže Šipo: „Ćitaj, ćitaj dalje“. –Musi pena potekla niz bradu, Marku pena do koljena….. Kaže Šipo: „Aha, Ćitaj, ćitaj dalje“. –Naljuti se Kraljeviću Marko, Pa izvadi handžar iz pojasa, Pa raspori Musu Kesedžiju, Od qrca do bijela grla….. Kaže Šipo: „Nemoj da ćitaš više, mi bolji gllava“.

 9. Rocky says:

  Ma da baš je Srbiji trebao još jedan rat nakon dva balkanska.Čista zloba i glupost je tvrditi da je Srbija organizirala atentat.Ko je detaljnije proučavao istoriju mogao je saznati da su Austrougari i posebno krvožedna kajzerova Njemačka stalno huškali na rat protiv Srbije i vodili prljavu rasističku antisrbsku propagandu jer su u Srbiji vidjeli opasnost po svoje svoje carevine pune slavenskih naroda.Uostalom bili su smrdljivi okupatori srbske zemlje Bosne.Da to je oduvijek bila srbska zemlja,a nikako germanska ni turkoazijatska prčevina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *