GORBAČOV: Kriza u Ukrajini je posledica nedemokratske vlade

GORBAČOV: Kriza u Ukrajini je posledica nedemokratske vlade

23 februara 2014

Gorbachev_2077502bBivši lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio da je do krize u Ukrajini došlo zbog toga što se tamošnja vlada nije ponašala demokratski.

Gorbačov, koji prisustvuje konferenciji o komunikaciji državnih organa u gradu Šardža u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dodao je i da je ključni uzrok nemira u Ukrajini „prekid primene perestrojke“, odnosno reformskih mera koje je on uveo, kao i prekid demokratskih procesa, prenela je agencija AP.

Ukrajina je postala samostalna država nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, podseća američka agencija.

Gorbačov (82) je bio poslednji lider SSSR-a, a reforme koje je on uveo su u velikoj meri doprinele padu komunizma. Zbog uloge u okončanju „hladnog rata“, Gorbačovu je 1990. dodeljena Nobelova nagrada za mir, ali on u današnjoj Rusiji nema mnogo uticaja.

Ukrajina je već tri meseca u dubokoj političkoj krizi podstaknutoj odlukom predsednika Viktora Janukoviča da prekine pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Nakon gotovo svakodnevnih protesta u Kijevu od 21. novembra prošle godine, tokom kojih je u sukobima policije i proevropskih demonstranata poginulo više desetina ljudi, na pomolu je razrešenje krize budući da je parlament raspisao vanredne izbore za 25. maj, a iz zatvora je puštena bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *