GORBAČOV U BERLINU PORUČIO: Evropa će zbog antriruske politike postati nevažna

GORBAČOV U BERLINU PORUČIO: Evropa će zbog antriruske politike postati nevažna

10 novembra 2014

gorbacovZapadna politika protiv Rusije predvođena Vašingtonom dovela je do trenutne krize, a ako se suočavanje nastavi, Evropa će biti oslabljena i postaće nevažna, upozorava bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov.

Govoreći na forumu u Berlinu povodom proslavljanja 25. godišnjice pada Berlinskog zida, on je pozvao zapadne lidere da umanje tenzije i da se nađu sa Rusijom na pola puta kako bi popravili međusobne odnose.

Nakon Hladnog rata, vođe zapadnog sveta su bile opijene euforijom zbog pobede, usvojivši antirusku politiku koja je na kraju dovela do trenutne krize, rekao je Gorbačov.

„Iskoristili su prednost nad oslabljenom Rusijom i nedostatak protivteže kako bi proglasili monopol nad vođstvom i dominaciju sveta. Odbili su da poslušaju oprezne savete mnogih koji su prisutni ovde“, rekao je. „Događaji u poslednjih par meseci posledica su kratkovide politike nametanja volje uz istovremeno ignorisanje interesa partnera“.

Gorbačov je izneo čitavu listu primera ovakvih politika, uključujući ekspanziju NATO-a i razvoj antibalističkog sistema projektila, vojne intervencije u Jugoslaviji i Iraku, secesiju Kosova koju je podržao Zapad, krizu u Siriji i mnoge druge. Ukrajinska kriza je „žulj koji se pretvara u krvavu i gnojnu ranu“, rekao je on.

Evropa je u stvari najviše pogođena čitavom situacijom, rekao je Gorbačov.

„Umesto da postane vođa promena u globalnom svetu, Evropa se uključila u politički preokret, takmičenje oko sfere uticaja i na kraju u vojni konflikt. Neizbežna posledica je slabljenje Evrope u vreme kada drugi centri moći dobijaju na snazi. Ako se to nastavi, Evropa će izgubiti dobar glas po pitanju svetskih poslova i postepeno će postati nevažna“, rekao je on.

Ono što treba da se uradi jeste da Zapad ublaži svoju antirusku retoriku i potraži dodirne tačke, rekao je Gorbačov. On je dodao da iz svog iskustva iz osamdesetih godina zna da mnogo gori i naizgled beznadni konflikti mogu da se razreše, pod uslovom da postoji politička volja i određivanje pravih prioriteta. On je uverio forum da je rusko vođstvo spremno na to, što je Vladimir Putin dokazao na svom ključnom govoru u Valdaj forumu.

„Uprkos njegovoj strogoj kritici Zapada i naročito SAD, u njegovom govoru se mogla videti želja za smanjenjem tenzija i za izgradnjom nove osnove za partnerstvo“, rekao je Gorbačov.

Ukrajina jeste centar sukoba, ali isto tako može postati i centar pomirenja između Rusije i Zapada, navodi Gorbačov. On je pozvao strane da ujedine snage i da pomognu Ukrajini da prevaziđe posledice građanskog rata kroz koji trenutno prolazi.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. MILE says:

    E moj baćuška sjebaše tebe ameri samo sa jednom nobelovom nagradom,sjebaše vaše carstvo a sada opet gledajte kako ćete da izadjete na kraj sa ovom zapadnom aždajom. To samo dokazuje koliko ste se bili opustili ko svinjska creva, mogli ste bilo što da menjate u svetu u vašu korist a doživeliste pravi fijasko pod Gorbačovim.I sada ta matora izvapela budala priča neke priče Evropi koja je praktično okupirana od strane amerta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *