GORBAČOV: Putin misli da je zamenik Boga

GORBAČOV: Putin misli da je zamenik Boga

22 novembra 2014

gorbacovNekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov (83) izjavio je da želi da se sretne sa Vladimirom Putinom, ali mu to ne dozvoljavaju predsednikovi pomoćnici koji stalno ponavljaju da je on zauzet. Gorbačov i Putin su se ranije češće sretali, a poslednji put je Gorbačov video Putina 12. juna na dan Rusije ali je i to bilo „u hodu“. Sve se završilo samo na rukovanju i razmeni par reči. Otac sovjetske perestrojke, nekada vrlo popularni Gorbi, ističe da bi Putinu „u oči“ kazao da je „oboleo“ od iste bolesti kao i on sam nekada – od preterane samouverenosti.

– Putin sebe smatra zamenikom Boga, mada ne znam za koje poslove – kazao je Mihail Gorbačov na promociji svoje nove knjige „Posle Kremlja“, koja je zbornik njegovih članaka, eseja, intervjua o aktuelnim političkim temama. Promocija je održana u četvrtak u Moskvi uz prisustvo stotinjak ljudi. Sadašnjem predsedniku Putinu, Gorbačov je posvetio jednu glavu u knjizi.

Bez obzira na to što kritikuje Putina da se uobrazio i postao „zamenik Boga“, Gorbačov ga je u poslednje vreme više puta, boraveći u inostranstvu branio, pa su čak neki komentatori požurili da ga proglase „poslanikom Kremlja“. Uz to, podržao je i pripajanje Krima Rusiji. Nedavno je Gorbačov u Berlinu, na obeležavanju 25-godišnjice pada Berlinskog zida, rekao da je došlo do „kolapsa poverenja“ među liderima vodećih zemalja koji su najodgovorniji za svetsku bezbednost. Posebno je kritikovao rukovodstvo u Vašingtonu koje je svojevremeno proglasilo sebe pobednikom u Hladnom ratu pa im je taj „trijumf udario u glavu“. Kao primer „nedalekovide“ politike, pre svega SAD ali i ostalih članica NATO, Gorbačov je naveo širenje Alijanse na istok, napad na Jugoslaviju i okupaciju Kosova, akcije u Libiji i Siriji. Gorbačov smatra da je Putinova kritika Zapada motivisana željom da se smanji napregnutost u sadašnjim odnosima i zapravo je poziv na dijalog ravnopravnih u kojem bi se poštovao stav Rusije.

O GODINAMA, DRŽAVI…

IAKO je često u bolnicama, Gorbačov je poručio onima koji ga stalno sahranjuju da ih poziva na svoj 90. rođendan. Dodao je da se ne boji ni invalidskih kolica, uostalom njegovi nekadašnji sagovornici Helmut Kol i Buš stariji, već su u njima.

On je i na ovoj promociji govorio o puču 1991. godine, kao i da mu je najteži dan u životu bio onaj kada se raspao SSSR. A o sadašnjoj Rusiji, Gorbačov je samo rekao da se ne može govoriti o jakoj državi ako se rasteruju opozicioni mitinzi.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Govno izdajničko! U rukama je imao najveću silu na planeti, a zarad par pišljivih milijardi, srušio je to sve! Da nije dozvolio rušenje zida i njemačko ujedinjenje, svijet bi danas bio mnogo bolje mjesto za život! I takav tip je našao da soli Putinu pamet? Treba ga oterati u sibirski divljinu, da ga rastrgnu medvedi!

 2. Mare says:

  Smrade flekavi, pa nece covek da ga vide sa tobom.. Ovaj neshvata da ga cela Rusija smatra najvecim izdajnikom ikada rodjenim u toj zemlji.

 3. Toma says:

  Koliko je cenjen u Rusiji najbolje svedoci onaj samar koji je dobio od jedne zene kada se kandidovao za predsednika Rusije kao protukandidat takodje jednom izdajniku Borisu Jeljcinu.

 4. Flash Gordon says:

  Nisam obozavatelj Gorbija ali šta vi mislite da je on kriv za raspad SSSR. To je bila trula država iznutra, samo je ljuska ostala, Gorbi se samo zadesio kao poslednji vladar.

 5. milan says:

  Tko je njemu dozvolio da preda Istočnu Nemačku Zapadu tj. ujedini dve Nemačke? Deo Nemačke je osvojen u ratu od strane SSSR-a. To je plen plačen milionskim žrtvama Ruskoga naroda. Njega treba zatvoriti baciti ključ i zaboraviti u kome delu Rusije je ključ bačen. Zašto su Nemci napali SSSR? Da bi ga posle nekoliko godina pustili da živi kao pre! Napali ga da bi ga porobili da bi napravili koloniju od SSSR, Rusije. To šta je izdajica Gorbačov naparvio, za to mora odgovarati, jedino ne treba da odgovara, ako se Rusi i svi ostali slože s time da je to u interesu svih onih milionskih žrtava koje su pobili Nemci.

 6. mustafa hrustanovic says:

  SLAŽEM SE SA GORDONOM DA JE SSSR BIO IZNUTRA RAŠTELOVAN. ZASLUGA JE GORBAČOVA DA JE TO VIDIO DA NE MOŽE VIŠE TAKO - DONIO JE ODLUKU "SVAK SEBI" - NIJE RADIO NNIŠTA U RUKAVICAMA. SADA ŠTO SE POJAVLJUJU PROBLEMI KAO POSLJEDICA LOŠE VOĐENE POLITIKE OD SAMOG FORMIRANJA SSSR - NIJE KRIV GORBAČOV - NITI MU SE TO MOŽE UZETI ZA GRIJEH, AKO SE NEKO TREBAA OSUĐIVATI TO JE BEZOBRAZLUK ZAPADA KOJI POKUŠAVA ISKORISTITI NAGOMILANE PROBLEME KOJI SU NASTALI OD SAMOG POČETKA VJEŠTAČKE TVOREVINE KOJA SE ZVALA SSSR. GORBAČOV IPAK OSTAJE POZITIVNA ISTORIJSKA LIČNOST. ZAPAD NAPPAD SVAKU ZEMLJU KOJA IMA PRIRODNE RESURSE - A RUSIJA IH IMA ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *