Гордер о тајнама света

Gorder o tajnama sveta

10 decembra 2018

IZDAVAČKA kuća “Geopoetika” objavila je novu knjigu slavnog norveškog pisca Justejna Gordera, a srpski prevod (Radoša Kosovića) dela “Baš kako treba” prvo je strano izdanje ovog naslova u svetu.

Autor kultne knjige “Sofijin svet”, povodom objavljivanja novog naslova i 25. rođendana “Geopoetike”, biće gost svog izdavača u Beogradu.

Predstavljanje i potpisivanje knjige će biti upriličeno u sredu 12. decembra 2018. u 18 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograd, a pored autora učestvovaće i prevodilac Radoš Kosović i Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica “Geopoetike”.

Prema rečima glavnog urednika “Geopoetike” Vladislava Bajca, i ova Gorderova knjiga kao i sve prethodne pisana je jednostavnim jezikom kratkih rečenica, tako da je pristupačna čitaocima svih uzrasta i ima u sebi bajkovitih elemenata iako kroz njih provlači filozofske teme. Knjiga je pisana u formi dnevnika glavnog junaka, koji je već u poznim godinama i polako se oprašta od sveta u kome je živeo.

U pismu izdavaču, Gorder je poručio:

– Ovu knjigu smatram pričom, nečim malo drugačijim od tradicionalnog romana…. iako se drama proteže decenijama, sama priča odigrava se za samo 24 časa…. Kada biste tražili da opišem “Baš kako treba” u tri reči, rekao bih vam da je to kratka priča o životu, smrti i ljubavi. Ipak, ovo ne bi bila knjiga iz mog pera kada se ne bi dotakla i najvećih misterija: Šta je čovek? Šta je svemir? Zašto je Veliki prasak sadržao upravo odlike i sposobnosti potrebne za naš nastanak?

ZLATOKOSA

NAZVAO sam ovu knjižicu “Baš kako treba: Mala priča o skoro svemu”. Verovatno se sećate izraza “baš kako treba” iz stare bajke o Zlatokosi i tri medveda. Zlatokosa jede kašu koja je baš kako treba, ni pretopla ni previše hladna. Pojam “Zlatokosina zona”, izveden iz te bajke, astronomi često upotrebljavaju kada opisuju oblast oko zvezde u kojoj je temperatura “baš kako treba” da bi se pronašla voda – napisao je Gorder.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    Crnjanski je jedan svoj tekst naslovio: "Beograd, kolonija strane knjige".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *