Горе високо, доле дубоко

Gore visoko, dole duboko

9 marta 2017

15-kolektiv_620x0

U PAVILJONU „Cvijeta Zuzorić“ zajedničkom izložbom predstavlja se srpsko-makedonski umetnički dvojac: Stojan Đurić i Miroslav Masin. Postavku u „četiri ruke“ nazvali su „Gore visoko, dole duboko“. Reč je o autorima znanim na prostoru regiona po bogatoj izlagačkoj aktivnosti, koje povezuju istraživački nerv i generacijska bliskost (Đurić je rođen 1962, a Masin 1963. godine).

Radovi Stojana Đurića su printovi na platnu na kojima su predstavljeni uvećani detalji sa slika iz ciklusa Hot-line. Glave, delovi lica, ruke i cele figure, prema rečima autora, nose snažnu erotsku konotaciju koja se donekle gubi stavljanjem detalja u prvi plan i svođenjem na asocijaciju. Kako u katalogu izložbe ističe Olivera Vukotić, Masin je umetnik čiji stvaralački opus odlikuje nekoliko ciklusa koji se nadovezuju kao prirodan sled likovnih dešavanja, a poslednji u nizu je ciklus Encante, čija se estetika temelji na ranijem stvaralaštvu.

U Galeriji ULUS u toku je revijalna izložba „Izbor“, koja predstavlja pedesetak članova ovog esnafskog udruženja. Ovaj mogući „isečak“ aktuelne likovne scene sagledan je iz vizure članova Umetničkog saveta ULUS, u kome su Đorđe Aralica, Anđelka Bojović, Dušan Mikonjić, Biljana Vuković, Vesna Milunović, Vesna Ristovski i Dragan Cvetković.

Postavka je raznovrsna, jer su na njoj zastupljene sve discipline i veliki raspon generacija autora koji trenutno stvaraju na našoj sceni. Među učesnicima su, između ostalih, Miloš Šobajić, Velizar Krstić, Božidar Damjanovski, Aleksandar Cvetković, Stjepan Mimica, Šemsa Gavrankapetanović, Jelena Kršić, Tijana Fišić, Mirjana Đošić, Vesna Balkanski, Nikola Žigon, Dijana Kožović, Jelena Jašović, Nataša Budimlija, Snežana Grozdanović, Dragana Todorović Skorić, Đorđe Stanojević, Snežana Perović…

LETE RIBE I PČELE

SKULPTURE i radovi na papiru Dragiše Miloševića mogu da se vide u Galeriji Grafičkog kolektiva. Riba letačica, sova i pčela, dominantni motivi Miloševićeve ikonografije, sugerišu element mita, legende i oniričnog ambijenta u kome se prepoznatljivi oblici u procesu metamorfoze razlažu i potom konstituišu fragmente nove, izmaštane realnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *