ГОРИ ГРАНИЦА СА ТУРСКОМ! Курди кренули на Турке (ВИДЕО)

GORI GRANICA SA TURSKOM! Kurdi krenuli na Turke (VIDEO)

27 aprila 2017

Provokacije koje već danima traju sa turskih položaja prema kurdskim teritorijama, konačno su eskalirale ozbiljnim sukobom koji preti da se pretvori u konačni rat između dve sukobljene strane.

Tokom današnjeg dana, kao i prethodnih, turska artiljerija tukla je sa terotorije svoje zemlje po položajima sirijskih kurda i u istočnim i u zapadnim delovima sirijsko-turske granice.

Ipak, danas je došlo i do dejstava sa sirijske teritorije koja je pod kontrolom snaga „Štita Eufrata“, operacije koju predvodi Turska armija uz podršku sirijskih „pobunjenika“.

Kurdi su danas počeli i da odgovaraju na artiljerijsku vatru, i to duž čitave granice.

U centru dešavanja je pogranično selo Firfirke u kurdskoj enklavi Efrin, na koje Turci vrše napade i iz Sirije i iz Turske, u čijoj su blizini Kurdi, koristeći prenosive protivtenkovske sisteme uništili dva tenka i jedno tehničko vozilo, pritom usmrtivši 5 turskih vojnika i ranivši šestoro.

Osim toga, u istoj enklavi zabeleženi su udari i po mestima Vehsije, Sed, Šeale, Tal Cican, Hesije, Tal Midjek, Herbel, Tal Rifat, Šeik Isa, Verdije, Hesacik i Ajn Dekne.

Na severoistoku Sirije najvatrenije borbe vode se na pograničnoj liniji Derbasije – Senjurt, gde su Kurdi, takođe, uništili dva turska tenka.

Eskalacija, odnosno kurdski odgovor na turske napade, usledila je nakon vazdušnog udara turske avijacije u kom je nastradalo više desetina novinara i tehničara kurdske informativne agencije Rojava njuz i pripadnika IPG-a.

Kurdske organizacije su, usled neočekivanog novog rata s Turcima objavili mogućnost obustavljanja ofanzive na Raku, u kojoj učesvuje i američka vojska.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *