ГОРИ ИРСКА – СУКОБИ СА ПОЛИЦИЈОМ – ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ЏОНСОН (ВИДЕО)

GORI IRSKA – SUKOBI SA POLICIJOM – HITNO SE OGLASIO DŽONSON (VIDEO)

8 aprila 2021

GRUPA mladih u probritanskom području Belfasta zapalila je oteti autobus i napala policiju kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle nedelje u Severnoj Irskoj.

Više desetina policajaca ranjeno je u noćnom nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju, navodi Rojters.Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u pro-britanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Šin Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Šin fejn su zauzvrat okrivili DUP za podsticanje tenzija svojim odlučnim protivljenjem novim trgovinskim aranžmanima i pozivom poslednjih dana da šef policije u regionu da ostavku.

Do nasilja je došlo u zapadnom Belfastu, u blizini takozvanog „mirovnog zida“ koji deli zajednicu od irskog nacionalističkog uporišta Fals Roud, gde su se takođe okupile grupe mladih.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dve zajednice kako bi se sprečili sukobi tokom tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj koje se uglavnom okonačalo mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

I lideri najvećih političkih partija Severne Irske Šin Fejn i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraf.

DŽONSON SE HITNO OGLASIO

BRITANSKI premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je duboko zabrinut zbog scena nasilja u Severnoj Irskoj, gde je grupa mladih u probritanskom području Belfasta otela i zapalila autobus i napala policiju kamenjem.

Džonson je na Tviteru naveo da je posebno zabrinut zbog napada na Policijsku službu Severne Irske, jednog vozača autobusa i jednog novinara, prenosi Rojters.

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalila je oteti autobus i napala policiju kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle nedelje u Severnoj Irskoj.

– Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal – poručio je Džonson.

Više desetina policajaca ranjeno je u noćnom nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju, navodi Rojters.

Do nasilja dolazi usred rastuće zabrinutosti mnogih u pro-britanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Šin Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Tako je genetska braco (nisam pogresio) samo gruvajte. Uvek je dobra motka po grbaci na kraju dovela do mirovnih procesa. Evo sta truli europski politicki mudrac izrece: "Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal – poručio je Džonson." Vrhunska politicka demagogija od coveka cija je drzava najveci istorijski kolonizator. TO izrece politicar cija je drzava vekovima bez bilo kakvog dijaloga ubijala koga je stigla. Nema vise nikakvog narodnog dijaloga sa pokvarenom i trulom birokratijom, ta vremena prevare su prosla. Narodi su svesni da su svi vazeci zakoni u drzavama doneti da bi se zastitila autokratija, pozicija drustvenih krpelja. Najvece nasilje i kriminal su upravo zakoni, oni su osmisljeni da aboliraju najvece narodne kriminalce. Uvek je u istoriji motka bila pravednija od paragrafa i "slobodnog sudskog uverenja". Tek krece haos u svetu, ovo je samo pocetak, tek ce svetski "mudrolozi" videti koju su gresku napravili kada su se osmelili da puste ovaj virus i potruju svetsko stanovnistvo. Nazalost, crne prognoze pametnih ljudi se ostvaruju.

    • doktrina soka says:

      tacno.neka sada sredjuju svoje dvoriste TE POKVARENE I UBICE ENGLEZI.........ETO...NSP...U RUKAMA NARODA...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *