GORKA ISTINA O ŠEĆERU: Koliko je šećer zapravo opasan

GORKA ISTINA O ŠEĆERU: Koliko je šećer zapravo opasan

7 avgusta 2014

secerIako znamo da konzumiranje prevelike količine šećera čini da nam se zubi kvare i može dovesti do dijabetesa i gojaznosti i dalje ga jedemo. Međutim, naučnici kažu da je upravo šećer uzrok i visokog holesterola, pritiska, bolesti srca pa čak i pojave raka?

Ovo je mišljenje progresivne medicinske grupe istraživača koji tvrde da se šečer ponaša kao toksin u našem telu i odgovoran je za srčane bolesti, rak i mnoga hronična obolenja.

Obzirom na to da je šećer tako čest u hrani danas – od sladoleda, kolača i soka pa sve do „zdravih“ krekera, energetskih čokoladica i preliva salata, eksperti tvrde da ljudi danas doživljavaju takozvano „toksično preopterećenje“.

„Šećer je razlog za najveću zdravstvenu krizu u istoriji sveta“, tvrdi dr Robert Lustig, endokrinolog Kalifornija univerziteta koji je 2009. godine održao predavanje pod nazivom „Šećer: Gorka istina o njemu“ koji do sada ima skoro pet miliona pregleda na Jutjubu.

U naučnom radu, objavljenom početkom godine u žurnalu „Nature“ Lustig i njegove kolege izazvali su pravu debatu kada su rekli da je šećer toliko štetan da ga treba regulisati kao što je to slučaj sa alkoholom ili duvanom.

„Za svaku supstancu koja se zloupotrebljava – kokain, heroin i slično imamo pravnu i društvenu regulativu“, kaže Lustig i dodaje „a za šećer nemamo ništa a treba nam“.

Možda ovo mišljenje deluje ekstremno ali Lustig s kolegama objašnjava da je šećer opasan kada ga ima mnogo, ne zato što je prepun kalorija već zato što je okidač za toksični lanac reakcija u telu koji proizvode loše masti, hormone i druge metaboličke otpade.

Šećer se danas može naći u skoro svakoj namirnici osim u mesu, ulju i puteru. Velika je razlika između sirovog šećera, neobrađenog kao u voću, povrću mleku i onom koji je dodat u procesu spremanja hrane.

Dodati šećeri imaju u sebi – beli šećer, tamni šećer, kukuruzni (fruktozni) sirup, dekstrozu, med i nektar.

„Priroda je učinila šećer teško dostupnim“, kaže Lustig i dodaje: „A čovek je to okrenuo.“

Od različitih tipova šećera, fruktoza je najštetnija, kažu eksperti. Fruktoza se nalazi u voću ali kombinovana s glukozom ona se nalazi u zaslađivačima i fruktoznom sirupu.

„Fruktoza je štetna upravo zvog svoje jedinstvenosti“, kaće dr Mirijam Vos, gastroenterolog Emori univertiteta „najviše zato što ga metaboliše jetra“, pa tako kada je jedemo ona se obrađuje i ostaje u jetri stvarajući škodljive povećane nivoe masti u krvi zvane trigliceridi.

Šećer koji ne sadrži fruktozuk, kao recimo čista glukoza i kukuruzni sirup se obrađuju u jetri a onda šalju direktno u krv.

Ukoliko jedete mnogo fruktoze i bildujete trigliceride, dovodite organizam do toga da dođe do masne jetre i otpora prema insulinu kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina i obradi šećer koji jedete.

Neki istraživači veruju da efekti šečera na isulin mogu uzrokovati rak i njegovo brzo širenje: “Ova hipoteza je dosta mlada ali znamo da šećer dovodi do otpora insulina a otpor insulina dovodi do raka.”

Nažalost vežbanje vas ne može u potpunosti spasiti od negativnih efekata šećera na telo. Iako vežanje može smanjiti vaš holesterol najčešće je to nedovoljno da se holesterol dovede u normalu. “Čak i da ste mršava aktivna osoba koja u ishrani ima mnogo šečera, to je i dalje veoma loše”, kaže Vos.

Ako ste atletičar, onda ne treba skroz da izbacite šećer, posebno pre i posle treninga. “Postoje dokazi da su za super atletičare male količine fruktoze dobre”, kaže dr Ričard Džonson nefrolog sa Kolorado univerziteta.

Doktor Dejvid Kac sa Centra za prevencijui Jejl, slaže se u ideji da ne tgreba preterivati sa šečerom ali spori Lustigovo mišljenje da je šećer pravi otrov. “Možete pokazati rezultate visokih doza ali šta s tim? Od jednog drveta ne vidite šumu”, piše HuffPost.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *