GORNJA REPUBLIKA MAKEDONIJA – novo ime za nekadašnju Makedoniju u sastavu SFRJ

GORNJA REPUBLIKA MAKEDONIJA – novo ime za nekadašnju Makedoniju u sastavu SFRJ

16 aprila 2013

Macedonia_Skopje01Državno rukovodstvo u Skoplju pred predstojeći junski izveštaj Evropske komisije, moraće da donese“hrabru odluku” i doprinese rešenju 20 – godišnjeg spora sa susednom Grčkom o službenoj upotrebi imena Makedonija. A najnoviji predlog posrednika u tim pregovorima pod pokroviteljstvom UN, američkog ambasadora Metjua Nimica je naziv – Gornja Republika Makedonija. To ime bi trebalo da zameni naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija – BJRM, u narednih najmanje sedam do osam godina, koliko je predviđeno da traju pregovori za članstvo u EU.

Vlada premijera Nikole Gruevskog u Skoplju zvanično se još nije oglašavala stavom po tom predlogu, ali je jasno da je vreme da se reši spor o imenu sa Grčkom. Taj isti preduslov je, pored ostalih reformskih zadataka, prepreka i za konačno dobijanje datuma početka pristupnih pregovora za članstvo u EU, iako je zemlja kandidatski status dobila još 2005.

Primijer Gruevski je u nekoliko navrata ukazivao da bi rešenje spora sa susednom Grčkom o imenu Makedonija trebalo da donesu građani zemlje na referendumu. Sada se takva solucija nagoveštava tek po okončanju procesa pristupnih pregovora za članstvo zemlje u EU, dakle posle gotovo čitave decenije. Na referendumu tada bi građani odlučivali o članstvu u EU i mogućem prihvatanju trajnog rešenja imena -“Gornja Republika Makedonija”.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *