ГОСПОДАРИ РАТА: Америка је највећи ратни профитер

GOSPODARI RATA: Amerika je najveći ratni profiter

6 avgusta 2015

amerika-pixabayJoš jednom se potvrđuje da trgovina oružjem ostaje najprofitabilniji biznis. Ko prodaje najviše oružja u svetu? Ili da drugačije postavimo pitanje: ko najviše dobija kada se negde vodi rat ili kada neko predstavlja svoje susede kao veliku pretnju po bezbednost, piše ORF.

Na spisku zemalja-izvoznika oružja SAD zauzimaju prvo mesto. Šest najvećih proizvođača oružja nalaze se u SAD. Na drugom mestu je Rusija, a onda sa velikim zaostatkom sledi Kina, koja je nedavno zauzela treće mesto. Za poslednjih 5 godina kineski izvoz oružja porastao je za 143 odsto. Za njom slede Nemačka i Francuska.

Gde odlazi prodato oružje? U Kinu, kod večitih neprijatelja Indije i Pakistana, odvažnu Južnu Koreju, suseda severnokorejske diktature, i Singapur, malu, ali bogatu grad-državu. Oni su glavni uvoznici oružja.

Na ovih pet država otpada 30 odsto ukupne proizvodnje oružja u svetu. Štaviše, Indija je glavni kupac. Ona uvozi tri puta više oružja od Kine.

Države koriste oružje za snabdevanje armije, vođenje rata, demonstraciju sile, a nekada ga ispod žita sa zadovoljstvom preprodaju.

Evropa uglavnom prodaje, a ne kupuje. Poslednjih godina trgovina oružja u Evropi je opala za 36 odsto. U mirno vreme ljudi najmanje osećaju pretnju. Uz to, zbog finansijske krize, državna sredstva se smanjuju i zato evropski proizvođači oružja ubrzano traže druga tržišta na Bliskom istoku i u Aziji.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *