Госпођице Брнабић, колико је 3 + 3 ?

Gospođice Brnabić, koliko je 3 + 3 ?

25 decembra 2017

Piše: Radoje Andrić

– Neće se više pričati o povećanju plate od 10 odsto za sve – i one koji provode 12 sati na poslu i one koji provode tri sata u učionici, a roditelji onda moraju da plaćaju dodatne časove!

Ova izjava premijerke Vlade Srbije, Ane Brnabić, koju su preneli svi elektronski i štampani mediji u Srbiji – među prosvetarima je primljena kao „malj u čelo”.

Kao „lapot bez pogače”.

Na suvo!

– Na delu je sistemska demontaža osnovnih vrednosti i ključnih poluga društva: prosvete, zdravstva, policije i vojske! – samo je jedan od komentara na uzavrelim društvenim mrežema, u rasponu od „dabogda joj Palma određivao platni razred”, do „…kada premijer u udarnom terminu na TV ovako ponizi prosvetare, zemlja nam je na putu u nepovrat…”

U čemu je problem i zašto će premijerka ponovo zavapiti „novinari nisu dobronamerni”, i samo je još to ostalo da kaže, „kamere nisu dobronamerno snimile ono što sam ja izgovorila, ta glupa, podmićena elektronika nije shvatila šta sam htela da kažem…”?

Ma, ’ajte, molim vas, ta će gospođica, i kada se nađe na poligrafu – reći da on laže i da nema pravo da  poligrafiše vlast…

Gospođice Ana Brnabić, znate li koliko je 3 + 3 ?

U zavisnosti od toga – kakav bude odgovor na ovo pitanje, pitali bismo vas dalje:

Znate li da je po zakonu – prosvetarima obavezna 40-časovna radna nedelja?

Znate li da, ako bi učiteljicama, nastavnicima i profesorima, ona vaša „inkrimisana”  „tri časa dnevno” povećali za još tri, recimo, dolazimo do sledeće jednačine:

Koliko časova više za nastavnike, toliko časova više i za učenike!

Pa da nam deca umesto šest sati dnevno provode u školi  po 12 sati!

Onda ne bi išli na „privatne časove” – ne zato što bi na duplo dužoj nastavi (možda i subotom?) dobili dovoljno znanja da ne idu na privatne časove, nego ne bi imali vremena da idu i na privatne časove!

Da ste tačno odgovorili na pitanje – koliko je 3 + 3, sledeće bi bilo:

Znate li, gospođice Brnabić, da u zemlji Srbiji – ne samo da postoje privatni časovi, nego postoje i privatne škole?!

Ako ne znate, pitajte ministra prosvete u vašoj Vladi, gospodina Mladena Šarčevića!

Njemu je, valjda, bilo malo da drži privatne časove, pa je odlučio da drži privatnu školu!

Pitajte ga – kolika je školarina u njegovoj školi, koliko ima učenika u odeljenjima i, posebno je bitno, kolika je plata profesorima u njegovoj privatnoj gimnaziji?

Samo ga nemojte pitati za imena roditelja koji se zlopate plaćajući školarine svojoj deci – samo zato da ne bi plaćali dopunske časove posle nastave u državnim školama!

Uhvatite ga u „kljuse” („kljuse” – to je zamka za krupnu divljač) pitanjem:

– Znaš li ti, Šarčeviću, da si odgovoran za srpsko državno obrazovanje u kojem roditelji moraju da plaćaju dodatne časove?

Gospođice ili gospođo ministarko!

Prajministarko!

Vama je postojanje „privatnih časova” spornije od postojanja „privatnih škola”? Znate li da odgovorite na pitanje – kako je to ministar prosvete uspeo da uspostavi dobar sistem u svojoj školi, a ne ume da uspostavi istovetan sistem u državnim školama?

’Oćete li sad, kao premijer – ministarski roditelj, takoreći, svog ministra prosvetepopodne da šaljete na privatne časove da bi postao bolji ministar?

Očigedno i vi u svom kabinetu provodite samo tri sata ili manje, pa vam veseli ministar prosvete „hramlje” i moraće na dodatnu nastavu…

Neću biti jedan od onih koji lociraju sve probleme, a ne predlažu rešenje:

Ukinite vi, kako ste i počeli – dekretom – sve srednje škole i fakultete, pa da svi u Srbiji, završetkom osnovne škole, postanu ministri!

Kolika će to ušteda u budžetu biti: nema profesora u srednjoj, nema profesora na fakultetima, nema obrazovanih koji bi postavljali nezgodna pitanja, nema nezadovoljnih – jer su svi ministri!

Preteško je ovo gradivo za vaš uzrast.

Zato, krenimo od nečeg lakšeg, na primer:

Premijerko Brnabić, koliko je 1 + 1 ?

Ne žurite sa odgovorom!

Ako bude pogrešan, moraćemo da vas vratimo na „kosa – tanka, uspravna – debela”…

(Iskra)

KOMENTARI4 komentara

 1. zlatko says:

  Bez vredjanja, molim. Ona nije gospodjica nego gospodjin.

 2. Velika Metla says:

  Ne znam čemu ovo izveštavanje o tome šta je uradila ova,kao i sve vlasti pre ove,vlast? To za nikoga iole normalnoga nije nikakva vest! Nego se postavlja pitanje ŠTA smo mi kao narod uradili da ne bi smo nestali,odnosno sprečili ovu marvu na vlasti od 5.oktobra do dana današnjega? Ništa! E,upravo takav narod i ne zaslužuje da postoji! U najmanju ruku zaslužuje i to podebelo sve ovo šta mu se događa! Važno je da na izborima učestvuju! I da su zaduženi od ove i prethodnih vlasti,da im ni pra-praunuci neće dugove moći vratiti!

  • zlatko says:

   Ježim se od svih onih koji okolo trube da nismo bolje ni zaslužili. Ti možda i nisi, ali ja jesam, zaslužio sam mnogo, mnogo bolje. Činio sam mnogo, a i sad činim koliko mogu. Zato kad govoriš ovako, govori, molim te, samo u svoje ime.

 3. Aleksandar says:

  Pitanje koliko je 3+3 nije baš lako. Kako kaže dobri stari vic, jednom je Al Kapone pitao svog čoveka, Džo, reci mi koliko je 3+3. Džo je odgovorio, 6, šefe. Al Kapone ga je na mestu ubio. Zašto si ga ubio, šefe, začudili su se njegovi ljudi. Mnogo je znao, odgovorio je Al.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *