Gospodo ministri, važno da ste vi na odmoru

Gospodo ministri, važno da ste vi na odmoru

3 avgusta 2013

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Vlada je u četvrtak u ekspresnih 55 minuta odradila 31 točku dnevnog reda, kako bi se ministri već danas stigli spremiti za zasluženi godišnji odmor.

I to upravo na dan kad je kreditna agencija Standard & Poors’s (S&P) objavila da je snizila izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, zadržavši pritom važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+.

Dakle, postali smo „gori od smeća“.

Zbog nedostatka reformi, nedovoljnog smanjenja državnih rashoda, zbog slabosti gospodarstva, a upozorava se i kako bismo zbog izostanka reformi mogli ostati bez EU fondova.

Za to vrijeme, Ranko Ostojić naziva novinare „kretenima“ jer su napisali da će ljetovati na Braču, a sebe naziva kretenom zato što bi se „trebao opravdavati gdje ljetuje“, dok Slavko Linić odlazi na godišnji odmor uz prkosnu poruku novinarima da „ide na odmor, iako oni misle da bi on trebao krepati na poslu“.

Radili ili se odmarali, posve je svejedno. Ionako krepavamo.

Najbolji kad ne rade

Čini se da je u pravu bio Radimir Čačić kad je prije četiri godine, onaj mršavi plusić BDP-a iz trećeg ljetnog kvartala, s neskrivenom ironijom protumačio kao dokaz da nam „bolje ide kad odmaramo“. A sada više uopće nema razlike.

Čim je prije dvije godine preuzela mandat, ova Vlada je kao svoj primarni zadatak istaknula očuvanje kreditnog rejtinga. Ne samo da nije očuvan, nego je još dublje potonuo.

Onda su krenuli u kreiranje gospodarskog rasta, nabacujući se svakakvim prognozama od optimističnih do suludih, pa već dvije godine gledamo kako industrijska proizvodnja posrće i radujemo se što je u lipnju pala manje nego u svibnju.

Jedini u regiji, uz Sloveniju, nećemo ni nakon dugih pet godina izaći iz recesije.

Za to vrijeme Linićevi inspektori ratuju s kumicama na placevima, zatvaraju lokale zbog sedam kuna viška, nabijaju kazne od 25 tisuća kuna zbog viška od 24 kune, dok u isto vrijeme trgovačkim lancima zbog višemilijunskih utaja nabijaju simbolične kazne od 200 tisuća kuna.

Oni to nazivaju uvođenjem reda u državu.

Proračunski Moloh

Za to vrijeme, ministarstva uporno probijaju budžete, državni aparat podebljan javnim poduzećima i fantomskim agencijama guta svaku silom iscijeđenu kunu iz sve slabijeg realnog sektora, monetiziraju se autoceste kako bi se pokrpale rupe u vječito izbušenom državnom proračunu, dok nam sada zbog svega toga prijeti i opasnost da ćemo ostati i bez onoga što je Vlada istaknula kao zadnju slamku spasa: EU fondova.

Možda su novinari „kreteni“, ali država je pod ovom Vladom postala „gora od smeća“.

I zato, mogu ministri slobodno ići na godišnji odmor. Zašto bi se vraćali na posao, kad ionako nema nikakve svrhe? Zašto bi krepavali na poslu, kako to kaže Linić, kad ćemo ionako uskoro krepati? I gdje je nestalo ono premijerovo „izvanredno stanje“?

Pretvorilo se u redovno sranje. Pardon, u ono što se naziva „gorim od smeća“.

Radili ili ne radili, dođe nam na isto.

Oni koji još rade, uskoro će biti zatvoreni. Oni koji ne rade, vjerojatno neće ni do daljnjeg.

Linić glumi žrtvu

Saborski zastupnici ne usude se prekršiti Ustavnu odredbu o dva i pol mjeseca godišnjeg odmora, premijer je uzeo puna tri tjedna odmora kako bi napunio baterije za jesensko hvatanje u koštac s krizom, a ubogi Linić glumi žrtvu.

Zato bi stvarno „kretenski“ bilo očekivati da se premijer i ministri vrate s godišnjeg nakon najnovijih vijesti o padu kreditnog rejtinga. Kad su u protekle dvije godine pokazali da tome ionako ne mogu stati na kraj.

Kako smo već imali prilike čuti, ovo je ionako „slučajna država“, a u takvoj državi samo se pukom slučajnošću možemo izvući iz propasti.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *