Гости оценили Србију: Петица за осмех, кец за ђубре

Gosti ocenili Srbiju: Petica za osmeh, kec za đubre

8 marta 2017

641053_1200px-kalemegdanpark_f

Kako su strani turisti ocenili turističku ponudu Srbije: Oduševljeni su gostoprimstvom, parkovima, ali ne i ponudom izleta, nečistoćom ulica. Svaki drugi gost stiže avionom, spava u hotelu i ima dobra primanja.

Srbi gostoljubivi

Bezbednost, gostoljubivost i gastronomija su tri glavna aduta srpskog turizma, prema oceni turista koji su prošle godine boravili u Beogradu.

Istraživanje zadovoljstva gostiju, koje je sproveo Centar za istraživanja hotelijerstva i turizma, pokazalo je zanimljive podatke koji mogu da pomognu turističkim radnicima da isprave greške i obogate ponudu. Najzanimljiviji je podatak da je najviše stranih turista u Srbiji starosti od 35 do 64 godine, koji su stigli avionom, dobro zarađuju i mnogo troše.

– Posebno raduje podatak da je 40 odsto ispitanih već bilo u Beogradu, ali i da je 61 odsto turista došlo prvi put, zahvaljujući dobroj promociji ili preporuci prijatelja. Istraživanje je ukazalo i na problem da turiste koji su privatno rezervisali smeštaj na aerodromu niko ne obaveštava da će morati da se prijave, jer će na odlasku imati problema – kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.

Svi „polude“ zbog prljavštine

Turisti nisu zadovoljni ponudom izleta i turističkim informacijama, a (ne)čistoća je nervirala gotovo sve ispitanike. Pored razbacanog đubreta, mnogi su naglasili da ih šokira što Beograđani koji šetaju pse ne nose kese da pokupe đubre svojih ljubimaca.

Svaki drugi ispitanik je boravio u hotelu, a ostali kod prijatelja, u hostelu ili u privatnom smeštaju. Najniže ocene za smeštaj dali su oni gosti koji su boravili u hotelima sa jednom, dve i tri zvezdice, ali i oni koji su noćili u hostelima. Gosti hotela visokih kategorija i privatnog smeštaja bili su veoma zadovoljni smeštajem.

Nedostaju dobri hoteli sa 3 zvezdice

– U Beogradu samo dva hotela nisu renovirana, „Beograd“ i „Bristol“, što znači da je 92 odsto soba u kojima spavaju turisti modernizovano. Gosti su beogradskim hotelima zadovoljni, što nije uvek slučaj sa Srbijom. Prestonica nudi kvalitetne hotele, ali i dalje nam nedostaju dobri hoteli sa tri zvezdice i deluks sa pet, koji mogu da prime svetske zvezde, predsednike i kraljeve – napominje Genov.

Ipak, ukupna ocena čitavog boravka u Beogradu nije loša – prestonica je dobila jaku četvorku. Zanimljivo je da su zadovoljniji turisti iz zemalja EU nego gosti iz Srbije. Čak 88 odsto putnika iz zemalja EU preporučiće svojim prijateljima da obavezno posete našu zemlju.

Rumuni i Kinezi biraju Budimpeštu pre Beograda

Naš najveći neiskorišteni potencijal stranih turista nalazi se u Rusiji, Rumuniji i Kini.

– Ako su rumunski turisti u Mađarskoj, kojoj nisu mnogo naklonjeni, ostvarili 460.000 noćenja, a kod nas samo 50.000, znači da možemo mnogo bolje. Takođe, 120.000 Kineza posetilo je prošle godine Budimpeštu, a samo 18.409 Srbiju – ističe Genov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *