ГОТОВА ИГРА СА ДРОНОВИМА: Русија спрема убојите системе за борбу против дронова

GOTOVA IGRA SA DRONOVIMA: Rusija sprema ubojite sisteme za borbu protiv dronova

4 decembra 2020

RUSKA pešadija i jedinice i baterije protivvazdušne odbrane dobiće modernu i ubojitu zaštitu od dronova.

Reč je o sistemu malog dometa „Pticelov“ koji će biti naoružan raketama, laserima i teškim mitraljezima-automatima. Posebna snaga „Pticelova“ biće njegova „inteligencija“. Jer, moći će da raspoznaje avione, helikoptere, krstareće rakete i dronove. I da ih napada i uništava.Posadama „Pticelova“ jedini zadatak će biti da ih izvedu na `borbeni položaj`i uključe. Oni će sve ostalo odrađivati sami. „Pticelovi“ će početi da stižu u odgovarajuće jedinice Oružanih snaga Rusije kroz godinu i po.

Kopnene i vazdušno-desantne snage dobiće različite verzije „Pticelova“. Verzija za pešadiju biće na šasiji borbenog vozila BMP-3, a za padobranske jedinice – na šasiji BMD-4M. Rakete koje će koristiti obe verzije „Pticelova“ na mete će biti navođene laserski.

Same „Pticelove“ će ne samo od napada iz vazduha braniti automatizovani mitraljezi.

Ovi novi ruski sistemi PVO će za otkrivanje ciljeva koristiti i radare i visokotehnološke optičko-elektronske uređaje sa noćnim termo-vizionim kanalom.

Oružane snage Rusije dosad su koristile uglavnom sovjetske PVO sisteme kratkog dometa koji nisu prilagođeni borbi protiv savremenih dronova. Među njima su „Tunguska-M1“, „Strela-10“, „Tor-M2“ i „Osa“. Raketni sistemi Strela-10M3, koji su u službi u ruskim Vazdušno-desantnim snagama, imaju maksimalni domet od pet kilometara, a uvid – 3,5 kilometra, što je malo protiv savremenih jurišnih bespilotnih letelica.

„Pticelovi“ će popuniti tu `prazninu`. Za borbu protiv dronova na manjima daljinama koristiće prenosne PVO sisteme „Verba“.

Uskoro treba da se pojave i sistemi „Gibka-S“ koji će biti postavljani na borbena vozila „Tigar“.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Nadam se da Rusi uvode u svoju vojsku masovno i svoje dronoveizviđačke,napadne,elektronske itd.!Nužnost toga su trebali shvatiti još u Ukrajini,kad nisu mogli locirati-uništiti protivničke topove-minomacače koji su mjesecima-godinama degenečili i civilne ciljeve,ali tu nužnost Rusi tamo nisu shvatili!Nego tek sad na Blistoku i Armeniji,nadam se,kad su ih Turci tamo dobro izdegenečili i izašli kao pobjednici tih ratova,nanijevši svojim protivnicima teške do katastrofalne gubitke!Nadam se da su sad Rusi shvatili!Pogotovo zato što su Turci male bebe spram USA!Koji osim velikih dronova,koriste i masovne rojeve-jata malih dronova,pa čak i mikro i nano dronova!I to sve kompjuterski uvezano u integrirano ratište,pojačano i tehnički superiornom umjetnom inteligencijom i novim oružjima!Stoga Rusi mogu biti zahvalni Turcima na ovoj rundi koju su popušili,da se probude i otrezne i reorganiziraju i sutra ne popuše rat-opstanak!

    • Mr MI IQ preko 170 says:

      Da li nas neko moze otrezniti? Imamo tehnologiju za avione galeb i jastreb, i IT strucnjake. Dovoljno za proizvodnju boljeg sistema od dronova. U cemu je bio problem? U protivvazdusnoj odbrani od letova protivnika preko 10.000 metara. Molim Vas da probleme ne resavaju vojnici sa IQ manjim od bar 150. Napravite im model odbrane, dajte rusima da upravljaju tim sistemima, a nase je sve ostalo. Bolji je nas galeb, nego svi migovi 29. Samo treba porusiti one koji ometaju nasa dejstva sa velikih visina. Bar nas je ``milosrdni andjeo`` tome naucio. Okruzenje onda postaje mala maca sa malo ulaganja. Znam da to nije potpuna logika, ali male modifikacije nose velike ustede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *