ГОТОВО ЈЕ! „Битка за Бахмут“ још траје, али већ прераста у „Битку за Славјанск“

GOTOVO JE! „Bitka za Bahmut“ još traje, ali već prerasta u „Bitku za Slavjansk“

18 marta 2023

RUSKA vojska u borbama po zapadnom obodu Donbasa trenutno „melje“ ukrajinsku armiju, a ne bori se primarno za nove teritorije.

To se najbolje vidi po bitkama koje vodi od Avdejevke, preko Bahmuta (Artjomovska) i Severska do Kremenoj i Svatova.To je više od 300 kilometara fronta na koji Ukrajinci dovode sve nova i nova pojačanja. Rusi „napreduju“ preko tih pojačanja, a na zemlji – uzimaju pod svoju kontrolu protivničke utvrđene tačke, zgrade i ulice.

Tako su, doduše, poslednjih dana zauzeli Krasnogorovku, koja je bila jako utvrđenje severno od Avdejevke.

A sad uzimaju u klešta Orehovo-Vasiljevku, Novomarkovku i Bogdanovku, a to su ukrajinska utvrđenja između Bahmuta i Severska. A verovatno je još važnije što se nalaze na spoljnoj linije odbrane Kramatorska i Slavjanska.

Počeli su i ruski udari na Nikiforovku, Privoljje i Minjkovku, a to su takođe tačke na toj liniji, sa otvorenim putem za napad na Raj-Aleksandrovku, čiji pad će biti uvod u pad Severska i zauzimanje pogodnih pozicija za ofanzivna dejstva prema Kramatorsku i Slavjansku.

Pogodne su i zato što se ta mesta nalaze uzvišenjima koja dominiraju u sva tri ključna pravca – i prema Seversku, i prema Slavjansku, i prema Kramatorsku.

Sve u svemu, neki ruski vojni eksperti smatraju da „Bitka za Bahmut“ – zbog svega – postepeno prerasta u „Bitku za Slavjansk“. Ovo se uzima i kao signal da najavljene ukrajinske prolećne kontraofanzive možda neće ni biti.

Postoje dva pravca u kojima Oružane snage Ukrajine (AFU) mogu pokrenuti ofanzivu: sever i jug. O tome je 16. marta za Izvestije rekao

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov povodom namera i šansi Kijeva ima nešto drugačije mišljenje:

„Ukrajinska ofanziva se može desiti uskoro. U bilo koje vreme. Moguć je udar na severu, ali će glavna ofanziva verovatno biti na jugu, jer će se tamo ranije prosušiti zemlja, što će omogućiti korišćenje tenkova i drugih oklopnih vozila koje Kijev poslednjih dana gomila uz pomoć svojih zapadnih partnera“.

Američki list Politico objavio je, pozivajući se na „sopstvene izvore“, da Bela kuća očekuje početak ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u maju.

I da su u razmatranju dva ofanzivna scenarija – udar na Krim ili prema Melitopolju i Azovskom moru. Ovaj drugi pravac udara smatra se verovatnijim.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milutin says:

    Za Zapad ova najavljena Ukrajinska ofanziva ima za cilj da Rusija eventualno stavi u upotrebu i naoružanje, za koje Zapad zna ili naslućuje da ih Rusi imaju. I da dodatno utvrde brzinu kojom je Rusija u stanju da nadoknađuje potrošenu municiju i uništeni tehniku. "Utrošeni" ljudski resursi Ukrajine nisu u opciji za razmatranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *