ГОТОВО ЈЕ – ЕВРОПА ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ НЕМОЋНА ПРЕД РУСИЈОМ

GOTOVO JE – EVROPA PRIZNALA DA JE NEMOĆNA PRED RUSIJOM

21 aprila 2023

Evropska unija uvela je deset paketa sankcija Rusiji od početka vojne operacije u Ukrajini, ali zvaničnici koji pripremaju nove mere kažu da će dodatne akcije verovatno biti ograničene na proširenje liste pojedinaca koji podležu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja (trenutno oko 1.500 ljudi i više od 200 subjekata), kao i na korake za pooštravanje postojećih.

Nezvanični sastanci Komisije i zvaničnika država članica radi neformalnog iznošenja predloga 11. paketa sankcija počinju sutra, piše „Fajnenšel tajms“, ali većina zvaničnika priznaje da su jedini delovi ruske ekonomije koji su ostali nesankcionisani – oni sektori bez kojih jedna ili više država članica EU ne mogu da žive, pa bi na mere koje su usmerene na njih bio uložen veto.„Završili smo“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik EU. „Ako uvedemo još sankcija, biće više izuzeća od sankcija nego mera.“

Uprkos sankcijama, navodi „Fajnenšel tajms“, ruska ekonomija će da poraste ove godine a njena industrija i dalje funkcioniše.

Neke države EU će ponoviti svoje zahteve za zabranu izvoza ruskog nuklearnog goriva i usluga, što je potez koji je dobio na snazi poslednjih dana zahvaljujući podršci Nemačke, ali pošto su Francuska, Mađarska i drugi protiv, verovatno će morati da se zadovolje pojedinačnim sankcijama protiv rukovodilaca nuklearne grupe „Rosatom“ i onih koji su, navodno, „zaplenili“ ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje.

(RT)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Baš naslov sa pričom nema zajedničkih crta?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *