ГОТОВО ЈЕ! РУСИЈА ИХ ДРЖИ У РУКАМА – НЕМАЈУ НОВАЦ

ГОТОВО ЈЕ! РУСИЈА ИХ ДРЖИ У РУКАМА – НЕМАЈУ НОВАЦ

28 јула 2023

ЕВРОПСКА комисија тренутно нема новца у буџету и нема јасан начин да помогне финансирање додатних транспортних трошкова неопходних за извоз украјинских житарица, након што се Русија повукла из споразума о извозу житарица Црним морем, пренео је данас Ројтерс позивајући се на неименоване изворе.

Агенција наводи да то оставља Русији “прилику да заради“, док Кијев процењује да је додатни трошак 30-40 долара по тони. У писму од 21. јула у које је Ројтерс имао увид, украјинско Министарство пољопривреде затражило је од шефа ЕУ за трговину Валдиса Домбровскиса да ЕК обезбеди финансијску помоћ за додатне транспортне трошкове коришћења алтернативних рута ЕУ познатих као солирадни коридори.Поред тога, у писму Кијев тражи да се солидарни коридори прошире за 1-1,5 милиона тона месечно кроз „зелене коридоре“, који укључују Јадранско море, Балтичке државе, Немачку и Холандију. Раније ове седмице европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски рекао је да би Русија могла имати користи од поткопавања извоза Украјине, осим ако ЕУ не помогне у смањењу трошкова, али како су извори Ројтерса навели, још не постоји јасан пут за то.

– Још нисмо нашли решење да подржимо транспорт житарица. Људи се чешу по глави од прошле године око тога. Већ је много напора уложено у поједностављење система – рекао је један извор. Други дипломатски извор је рекао да је новца веома мало и да би значајна средства могла стићи тек након средњорочне ревизије буџета, за коју би могло бити потребно још неколико месеци, чак и поред тога што се приближава јесења жетва кукуруза. Једно од питања које се у писму помиње је и привремена забрана увоза украјинских житарица у пет суседних земаља ЕУ, које се залажу да оно потраје до 15. септембра.

Пољска се оштро противи пуштању украјинског жита на своје тржиште, наводећи да тражи флексибилан аранжман забране. Русија се раније овог месеца повукла из споразума о извоза украјинског жита Црним морем којим су посредовали УН и Турска, а који је омогућовао безбедан пролаз украјинских теретних бродова натоварених житарицама, уљарицама и пшеницом да стигну до светских тржишта.

Како наводи Ројтерс, Русија је већ обећала бесплатно жито појединим уобичајеним купцима украјинског жита из Африке. Украјина, један од највећих светских извозника житарица, сада ће морати скоро у потпуности да се ослони на скупе руте кроз Европску унију, а најјефтинија алтернативна артерија, река Дунав, можда неће моћи да прошири свој обим колико је испрва очекивано.

KOMENTARI3 коментара

  1. MK-9 Triper says:

    ko nema novca u budzetu??? Samo nastampaju eure. Ali oroblem je u gome sto Rusija NE PRIMA EURE vise. A EU realne valute NEMA; one koje Rusija bi primila za hranu. Nemas oara, nemas hrane,a euro si koristite u javne wc-e po EUrobiji. Jednaka stvar i sa ju es daaalrsima ;-))) To je poanta price.

  2. Milutin says:

    Zapadu mnogo više vredi da bude uništen jedan njihov tenk na ukrajinskom ratištu nego da daju deseti deo njegove vrednosti za transport ukrajinskog žita. U izvozu žita nema zarade. Za Zapad su to bačene pare. Zapadu ne odgovara da Ukrajina ima prihode po bilo kom osnovu. Ne daju oni njima milijarde dolara da ostvare pobedu već da za sitne milijarde dolara dođu do ogromnih resursa. Posebno poljoprivrednih da mogu da rukovode "Svetskom Igrom Gladi". Onako kako su to radili dok je Amerika bila najveći izvoznik pšenice a Rusija najveći uvoznik. Od kad je, zahvaljujući sankcijama Zapada, Rusija postala najveći izvoznik žitarica Amerika je postala najveći uvoznik. Ne zato što Amerika nema obradivog zemljišta već zato što mora da plaća ceo svoj proizvodni sistem više nego što se plaća za to isto u Rusiji ili Ukrajini. Blokadom ruskog izvoza žitarica i mineralnih đubriva Amerika nastoji da i dalje rukovodi "Svetskom Igrom Gladi". Optužujući naravno Rusiju za korišćenje hrane kao vrste vođenja rata. Zapad je svestan da su ovo potezi kratkog daha, kupovine vremena za ovladavanje ukrajinskih žitnica. Zato NATO neće dozvoliti Poljskoj da uzme zapadnu Ukrajinu. Jer Poljska ne sme postati nova "Nemačka". Evropa ne sme više nikad imati velikog igrača, moćnu lokomotivu razvoja,ma koliko pod kontrolom Amerike. Jer jaka EU se ipak nalazi istočno od Amerike. I Amerika će svojim "Drang nach Osten" progutati sve svoje saveznike.

  3. Један тамо, не знаш га ти 🖕... says:

    Онда ништа... No money, no honey.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u