ГОТОВО ЈЕ! РУСИЈА ИХ ДРЖИ У РУКАМА – НЕМАЈУ НОВАЦ

GOTOVO JE! RUSIJA IH DRŽI U RUKAMA – NEMAJU NOVAC

28 jula 2023

EVROPSKA komisija trenutno nema novca u budžetu i nema jasan način da pomogne finansiranje dodatnih transportnih troškova neophodnih za izvoz ukrajinskih žitarica, nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Agencija navodi da to ostavlja Rusiji “priliku da zaradi“, dok Kijev procenjuje da je dodatni trošak 30-40 dolara po toni. U pismu od 21. jula u koje je Rojters imao uvid, ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od šefa EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da EK obezbedi finansijsku pomoć za dodatne transportne troškove korišćenja alternativnih ruta EU poznatih kao soliradni koridori.Pored toga, u pismu Kijev traži da se solidarni koridori prošire za 1-1,5 miliona tona mesečno kroz „zelene koridore“, koji uključuju Jadransko more, Baltičke države, Nemačku i Holandiju. Ranije ove sedmice evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski rekao je da bi Rusija mogla imati koristi od potkopavanja izvoza Ukrajine, osim ako EU ne pomogne u smanjenju troškova, ali kako su izvori Rojtersa naveli, još ne postoji jasan put za to.

– Još nismo našli rešenje da podržimo transport žitarica. Ljudi se češu po glavi od prošle godine oko toga. Već je mnogo napora uloženo u pojednostavljenje sistema – rekao je jedan izvor. Drugi diplomatski izvor je rekao da je novca veoma malo i da bi značajna sredstva mogla stići tek nakon srednjoročne revizije budžeta, za koju bi moglo biti potrebno još nekoliko meseci, čak i pored toga što se približava jesenja žetva kukuruza. Jedno od pitanja koje se u pismu pominje je i privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica u pet susednih zemalja EU, koje se zalažu da ono potraje do 15. septembra.

Poljska se oštro protivi puštanju ukrajinskog žita na svoje tržište, navodeći da traži fleksibilan aranžman zabrane. Rusija se ranije ovog meseca povukla iz sporazuma o izvoza ukrajinskog žita Crnim morem kojim su posredovali UN i Turska, a koji je omogućovao bezbedan prolaz ukrajinskih teretnih brodova natovarenih žitaricama, uljaricama i pšenicom da stignu do svetskih tržišta.

Kako navodi Rojters, Rusija je već obećala besplatno žito pojedinim uobičajenim kupcima ukrajinskog žita iz Afrike. Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, sada će morati skoro u potpunosti da se osloni na skupe rute kroz Evropsku uniju, a najjeftinija alternativna arterija, reka Dunav, možda neće moći da proširi svoj obim koliko je isprva očekivano.

KOMENTARI3 komentara

  1. MK-9 Triper says:

    ko nema novca u budzetu??? Samo nastampaju eure. Ali oroblem je u gome sto Rusija NE PRIMA EURE vise. A EU realne valute NEMA; one koje Rusija bi primila za hranu. Nemas oara, nemas hrane,a euro si koristite u javne wc-e po EUrobiji. Jednaka stvar i sa ju es daaalrsima ;-))) To je poanta price.

  2. Milutin says:

    Zapadu mnogo više vredi da bude uništen jedan njihov tenk na ukrajinskom ratištu nego da daju deseti deo njegove vrednosti za transport ukrajinskog žita. U izvozu žita nema zarade. Za Zapad su to bačene pare. Zapadu ne odgovara da Ukrajina ima prihode po bilo kom osnovu. Ne daju oni njima milijarde dolara da ostvare pobedu već da za sitne milijarde dolara dođu do ogromnih resursa. Posebno poljoprivrednih da mogu da rukovode "Svetskom Igrom Gladi". Onako kako su to radili dok je Amerika bila najveći izvoznik pšenice a Rusija najveći uvoznik. Od kad je, zahvaljujući sankcijama Zapada, Rusija postala najveći izvoznik žitarica Amerika je postala najveći uvoznik. Ne zato što Amerika nema obradivog zemljišta već zato što mora da plaća ceo svoj proizvodni sistem više nego što se plaća za to isto u Rusiji ili Ukrajini. Blokadom ruskog izvoza žitarica i mineralnih đubriva Amerika nastoji da i dalje rukovodi "Svetskom Igrom Gladi". Optužujući naravno Rusiju za korišćenje hrane kao vrste vođenja rata. Zapad je svestan da su ovo potezi kratkog daha, kupovine vremena za ovladavanje ukrajinskih žitnica. Zato NATO neće dozvoliti Poljskoj da uzme zapadnu Ukrajinu. Jer Poljska ne sme postati nova "Nemačka". Evropa ne sme više nikad imati velikog igrača, moćnu lokomotivu razvoja,ma koliko pod kontrolom Amerike. Jer jaka EU se ipak nalazi istočno od Amerike. I Amerika će svojim "Drang nach Osten" progutati sve svoje saveznike.

  3. Jedan tamo, ne znaš ga ti 🖕... says:

    Onda ništa... No money, no honey.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *