ГОТОВО ЈЕ СА ПОНИЖЕЊИМА: Кина формира једну од најјачих армија на свету – ИСТОРИЈСКИ ГОВОР СИ ЂИНЂИНГА

GOTOVO JE SA PONIŽENJIMA: Kina formira jednu od najjačih armija na svetu – ISTORIJSKI GOVOR SI ĐINĐINGA

1 jula 2021

KINESKE vlasti treba da pretvore Narodnooslobodilačku armiju Kine jednu od najjačih oružanih sila na svetu radi zaštite nacionalnih interesa zemlje, rekao je predsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji u čast 100. godišnjice Komunističke partije Kine.– Narodnooslobodilačka armija treba da postane oružana sila svetske klase sa još većim mogućnostima, kako bi bila sposobna da pouzdano zaštiti suverenitet, bezbednost i interese razvoja zemlje – rekao je kineski lider.

Kako je dodao, „učeći iz prošlosti i štiteći svoju budućnost, neophodno je ubrzati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga“.

– Snažna zemlja treba da ima snažnu vojsku. Samo snažne oružane snage u stanju su da osiguraju nacionalnu bezbednost – konstatovao je Si.

Kako je saopštio, Kina će usvajati pozitivno iskustvo drugih zemalja, ali ne prihvata „arogantne pridike“ na svoj račun.

– Želimo da učimo iz dostignuća drugih kultura i pozdravljamo korisne predloge i dobronamernu kritiku. Međutim, odbacujemo arogantne pridike od onih koji su uobrazili da su učitelji – poručio je kineski predsednik.

Prema njegovim rečima, „Komunistička partija Kine i kineski narod će samouvereno ići putem koji su sami sebe izabrali i čvrsto će uzeti svoju sudbinu u svoje ruke radi razvoja Kine i njenog napretka“.

Krajem 2015. godine kineske vlasti pokrenule su veliku reformu oružanih snaga koju su mnogi domaći i strani eksperti nazivali „najradikalnijom“ u istoriji Narodnooslobodilačke armije Kine.

Kraj epohe ponižavanja

Si Đinping je poručio da je epoha nacionalnog poniženja i nametanja Kini tuđe volje zauvek ostalo u prošlosti.

– Nakon što je nova demokratska revolucija pobedila, došao je kraj eri polukolonijalnog i polufeudalnog društva stare Kine. To je okončalo vreme kada su svetske sile nametale Kini neravnopravne sporazume, kada su imperijalisti imali ovde isključiva prava – precizirao je lider.

Kako je dodao, to je poslužilo kao presudni uslov za veliki nacionalni preporod kineske nacije.

– Herojska i uporna borba Komunističke partije Kine i kineskog naroda svečano su objavile čitavom svetu: kineska nacija je stala na noge, a ta vremena kada je kineski narod dozvoljavao drugima da upravljaju njegovom sudbinom, epoha ponižavanja, prošla su zauvek – poručio je Si.

Komunistička partija Kine osnovana je u periodu uspona revolucionarnog pokreta na osnovu ideja marksizma-lenjinizma, a njen prvi kongres održan je ilegalno od 23. jula do 5. avgusta 1921. godine.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad5 says:

    Lele...sreća da nas kinezi gledaju kao prijateljsku i savezničku državu,jer, realno rat sa kinom niko ne može da vodi i da pobedi, uključujući i rusiju koja bi u najboljem slučaju tu prošla nerešeno.Ostali bolje da promisle dva puta pre nego što zaseru situaciju jer kina će izgraditi sigurno masivnu i opasnu armiju,već sada oni raspolažu sredstvima bez PRESEDANA.

  2. Nenad says:

    SVAKA CAST KINESKOM NARODU TO SU LJUDI KOJI STALNO RADE I RADE,,,ONI ZIVE DA RADE I DA NAPREDUJU,I SVAKA IM CAST NA TOME,,,,,

  3. petrovgrad says:

    Čim je obukao ovaj sako, koji je kreirao Mao Ce Tung stvar je ozbiljna. zgaziće Amere, kao pijan govno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *