GOTOVO: Krim pripojen Rusiji

GOTOVO: Krim pripojen Rusiji

18 marta 2014

UkrainePutin potpisao Nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji. Kijev osudio priznanje samoproglašene Republike Krim.

Nakon što je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima da se ujedini sa Rusijom, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, saopštio je Kremlj. Duma je usvojila Deklaraciju o situaciji na Krimu, u kojoj se izražava podrška narodu Krima u njegovoj težnji za ujedinjenjem, javio je Itartas.

Dekret, koji je Putin potpisao i koji je danas objavljen na zvaničnom sajtu vlade, jedan je od koraka kojima se formalizuje aneksija Krima. Međutim, Rusija još ima prostora da odstupi.

Sporazum o aneksiji Krima moraju potpisati lideri Rusije i Krima, Ustavni sud mora da ga odobri, a zatim sledi ratifikacija u parlamentu.

U međuvremenu, Duma je usvojila Deklaraciju podrške narodu Krima sa 441 glasom za i jednim uzdržanim.

„Pozdravljajući izražavanje volje naroda Krima na referendumu od 16. marta 2014. godine za uključenje Republike Krim i grada Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, Državna duma polazi od toga da će organi državne vlasti koji funkcionišu na teritoriji Krima, podržavati međukonfesionalnu slogu i jezičku raznolikost republike“, navedeno je u deklaraciji.

Poslanici su, takođe, pružili uveravanje da će „pomagati socijalno-ekonomski razvoj Krima i dobrobit njegovog stanovništva“ u prelaznom periodu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miško says:

    Kosmet je za Srbiju , ono što je Jerusalim za Jevreje, ili Krim za Ruse! Krim se vratio majci Rusiji! Kosmet će se vratiti majci Srbiji, po rezoluciji 1244 ili na ruski način!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *