ГОВОР Ане Брнабић у УН

GOVOR Ane Brnabić u UN

28 septembra 2018

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je svoj autorski govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Brnabić je predstavila novo lice Srbije i dosadašnje rezultate, a kao nezaobilaznu temu pomenula je pitanje Kosova.„Reći ću, međutim, ovo: nastojeći da nađemo izlaz iz ove situacije i u težnji da gradimo bolji svet za sve nas, svi treba da pođemo od nas samih, te od onog što mi sami moramo uraditi, pre svega kao pojedinci, onda kao zemlje, pa regioni, kontinenti i na kraju kao ujedinjeni svet koji mi jesmo. Još jednom, treba da počnemo da spajamo zemlje i narode sveta, baš kao i pre nekih sedamdesetak godina“, rekla je Brnabićeva i dodala:

„Osnovna vrednost Evropske unije, u čemu mnogo naliči na Ujedinjene nacije je: mir. Nije to ni privreda, ni trgovina, niti pak veće tržište. To je mir. Sve te druge stvari, i mnogo, mnogo više, proizilaze su, i uvek će proizilaziti, kao efekat prelivanja mira.Evropska unija je mirovni projekat i to uspešan.A mi želimo i imamo potrebu da budemo deo toga – zato postoji održivi mir, te dosledno tome, stabilnost i napredak na Balkanu – tom nemirnom regionu sveta koji je nekad bio poznat kao bure baruta Evrope.“

Premijerka je u svom obraćanju navela da se Srbija danas mnogo trudi da iza sebe ostavi tradcionalne omraze i da je posvećena miru.

„Svakog dana podsećamo zaposlene u javnoj upravi, sve nas, da smo tu gde smo da služimo, a ne da nas služe. Oduvek smo bili poznati, a bogme i ponosni, na naše nabujale emocije, žrtvovanja, poetske bitke, tradicionalne omraze. Danas se Srbija veoma mnogo trudi da sve to ostavi iza sebe, da to prevaziđe i postane razložnija, a manje emocionalna; pragmatičnija, a manje zaokupljena mitovima; ponosna na svoje pobede, a ne na svoje poraze; zemlja koja stvara neočekivana prijateljstva umesto tradicionalnih omraza. Srbija je danas posvećena miru i, ako mogu tako da kažem, ponaša se kao odrasla“, rekla je premijerka.

Brnabićeva se osvrnula i na Briselski sporazum i njegovu primenu.

„Potpisali smo Briselski sporazum pre više od pet godina i primenili ga. Priština ga je potpisala, ali još uvek nije primenila nijedno jedino slovo koje u njemu piše. Mi ćemo insistirati na primeni Briselskog sporazuma i uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ali ćemo i dalje biti tolerantni i strpljivi.Danas vam mogu reći i ovo: makoliko da je težak, a težak jeste, makoliko da je veliki izazov, a jeste, makoliko da je ponekad beznadežan i jalov dijalog s Prištinom, mi ćemo ostati privrženi iznalaženju kompromisa kojim će se obezbediti održiv mir, napredak i svetlija budućnost svim narodima u regionu.“

Međunarodnoj zajednici poručila je da i dalje podržava napore Srbije.

„Stoga od međunarodne zajednice tražim da i dalje podržava napore koje je Srbija inicirala. Da bismo postigli napredak u dijalogu potrebna nam je čvrsta i dosledna podrška od strane međunarodne zajednice. Srbija je odlučna da radi s drugim zemljama širom sveta na uzimanju „zajedničke nam sudbine“, kako to mnogi u Ujedinjenim nacijma nazivaju, u sopstvene ruke.Želimo da budemo odgovorni prema budućim generacijama. Želimo da nas one smatraju odgovornim. Stoga toliko mnogo ulažemo u mir, razumevanje i pomirenje u regionu. S druge pak strane, na taj način investiramo i u svoju budućnost“, istakla je Brnabić.

Jedna od ključnih poruka bila je da su prioritet njene vlade mladi i obrazovanje.

„Ključni prioriteti moje vlade su mladi i obrazovanje. Treba da počnemo učiti svoje mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle. Srbija ima veliku sreću da ima mnogo ljudi, naričito mladih ljudi, koji su među najboljima na svetu u kreativnom razmišljanju, video-igrama, genetskom istraživanju, digitalnoj poljoprivredi, animaciji, fizici, inženjerstvu, blokčejnu, veštačkoj inteligenciji, analizi podataka, matematici, biologiji, razvoju softvera i programiranju. Naš apsolutno ključni prioritet je da im damo podršku i da obezbedimo da stvorimo sistem, institucije kao bi još više njih mogli realizovati svoj puni potencijal. Ne samo da će to biti osnova za budući rast Srbije već, što je možda i važnije, da im, nadamo se, pružimo mogućnosst da zajedno s drugima iz celog sveta grade bolji svet za sve nas„, zaključila je premijerka Ana Brnabić.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Ukratko: utopijska priča o EU. Nema rata u Evropi, ali evropske zemlje ratuju po svetu. Terorizam i napadi migranata o kojima se ne sme pisati. Toliko o miru. Srećom, neće da nas prime ni pod razno. Brnabić bi dao Kosovo za srpsko lovačko društvo zvano ZSO. On će i dalje da strpljivo čeka, odnosno da potpiše priznanje. Prodali su PKB za 104 miliona dolara arapima, vredan 1650 000 000 dolara, a onda će arapi u roku od tri godine da zatvore PKB i pretvore zemljište u građevinsko. Na čelu je vlade, koja pljačka narod i prodaje strateške objekte, da bismo što bolje uvozili hrvatsko đubre. Toliko o naprednoj vladi i zapošljavanju mladih. Govor je globalistički i u interesu njenih mentora iz grupe Bilderberg.

  2. da da says:

    ova ustaška lezbejka je postavljena od strane hrvatske da bude premijer kolonije Srbije...o čemu više..

  3. Goran says:

    Još jedan u nizu besranmnih činova zanemarivanja i prodaje nacionalnih interesa ove vlasti koji će se pamtiti dugo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *