GOVOR MRŽNJE BOSANSKIH POLITIČARA: Teranje Srpske u samostalnost

GOVOR MRŽNJE BOSANSKIH POLITIČARA: Teranje Srpske u samostalnost

13 јануара 2014

uvredljiva-cestitka-srbima-u-srebrenici-foto-srnаPolitičke stranke i nevladine organizacije iz Republike Srpske pozvale su nadležne pravosudne organe da hitno sankcionišu govor mržnje bošnjačkih političara i NVO koji su nakon slanja morbidnih „čestitki“ povodom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske, preko federalnih medija najavili nove ratnohuškačke akcije i pretili predsedniku RS Miloradu Dodiku!

Nakon što je predsednik Srpske pre nekoliko dana saopštio da su nadležne institucije RS već preduzele zakonom predviđene mere protiv 25 bošnjačkih nevladinih organizacija koje su uoči 9. januara brojnim srpskim zvaničnicima poslale fotografije na kojima se nalaze ljudski leševi, sarajevski mediji preneli su reakcije kolovođa ovog bizarnog performansa, koordinatora bošnjačke Koalicije „Prvi mart“ Emira Suljagića i predsednika tuzlanske NVO „Istina pravda, pomirenje“ Sinana Alića, koji su kočoperno poručili da je slanje morbidnih razglednica bio „samo početak“ njihovog „patriotskog delovanja“!

Odraz nemoći

– Dodiku i njegovim nadležnim organima poručujem da ne moraju provoditi istragu. Javno kažem da sam ja ta adresa koju traže! I kažem da je ovo 9. januara bio samo početak! Mi nismo slali čestitke, već jasnu opomenu stavljajući pred lice Miloradu Dodiku sve zločine koje su počinili pripadnici vojske i policije RS tokom rata. I da kažemo da je Haški tribunal jasno utvrdio da su vojska i policija RS odgovorne za genocid. A sve to utemeljeno je 9. januara koji se danas proslavlja kao Dan Republike Srpske – rekao je Alić.

U istom stilu oglasio se i famozni Emir Suljagić, poručujući da ga ne zabrinjavaju pretnje o istrazi protiv autora razglednica te da se „jedino u paralelnom svetu Milorada Dodika izražavanje stava suprotnog od njegovog tretira kao krivično delo“.

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i šef kluba srpskih delegata u ovom telu Staša Košarac za Press RS kaže da je uveren da će nadležni pravosudni organi u najkraćem roku procesuirati odgovorne za slanje morbidnih čestitki na adrese srpskih političkih predstavnika. Košarac ističe i da Alićeve i Suljagićeve pretnje nekakvim „novim akcijama“ predstavljaju odraz nemoći onih koji ne mogu da sakriju svoju patološku mržnju prema Srbima i Srpskoj.

– Očigledno je da u bošnjačkom nacionalnom korpusu vlada velika panika zbog toga što je Republika Srpska svakim danom sve bliža samostalnosti i što im nisu uspeli pokušaji da uz pomoć stranih mentora unitarizuju BiH. Slanjem ovih morbidnih ratnohuškačkih pamfleta samo su potvrdili svoj poraz i pokazali frustraciju koja ih izjeda. Primitivni i vulgarni napadi na sve što je srpsko samo će dodatno utvrditi naše stajalište da je zajednički život sa takvim ekstremistima nemoguć. Ako postoje krivci što se BiH polako, ali sigurno raspada, onda su to upravo Suljagić i njegovi istomišljenici koji svakodnevno pokazuju kakva bi budućnost čekala Srbe s ove strane Drine da nemaju Republiku Srpsku – kaže Košarac.

Samostalnost jedini put

Član Skupštine BORS-a Mihajlo Parađina smatra da sve političke stranke u Srpskoj, bez obzira na dnevnopolitičke razmirice, moraju energično odgovoriti na sve učestalije provokacije koje stižu iz Sarajeva.

– Bošnjačka politička, intelektualna i verska elita ujedinjene su u naporima da u miru ostvare ono što im nije pošlo za rukom u ratu. Svi Srbi u Republici Srpskoj, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju ili je podržavaju, moraju da na isti način odgovore na „rukavicu“ koja im je bačena u lice! To, pre svega, znači da se zaista najozbiljnije počne razmišljati o samostalnosti Srpske koja je jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima – ističe Parađina.

Žestoka antisrpska kampanja

U žestoku antisrpsku kampanju koja se krajem prošle godine povela iz Sarajeva i u kojoj osim bošnjačkog nevladinog sektora aktivno učestvuju i brojni tamošnji političari, uključujući predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Bećirovića, uključio se i do sada „neutralni“ bošnjački Savez logoraša BiH. Predsednik ove organizacije Jasmin Mešković juče je ustvrdio da je za vreme rata „samo u logorima u Republici Srpskoj ubijeno 30.000 bošnjačkih civila, dok je 25.000 žena silovano“!?

Za razliku od Meškovićevog naduvavanja brojki o bošnjačkom stradanju u stilu Harisa Silajdžića, sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar i njegov direktor Mirsad Tokača pre dve godine su izneli podatke koji pokazuju da je ukupan broj stradalih Bošnjaka za vreme proteklog rata, uključujući vojnike i civile, 64.000.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u