ГОВОР ЗОРАНА ЗАЕВА ЗАТРЕСАО БАЛКАН: Сви да се помире и уједине – Македонци, Турци, Срби, Власи, Албанци…

GOVOR ZORANA ZAEVA ZATRESAO BALKAN: Svi da se pomire i ujedine – Makedonci, Turci, Srbi, Vlasi, Albanci…

2 avgusta 2019

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je na ujedinjenje sve narode u toj zemlji i istakao da su se heroji iz makedonske himne, među njima i Goce Delčev, borili za budućnost, a ne za prošlost.

Zaev je u svom obraćanju povodom Dana Republike i obeležavanja Ilindenskog ustanka rekao da je vreme da Makedonci ustanu i da se bore za svoju zemlju i da više ne treba ništa čekati.“Nastavljamo da negujemo koncept jedno društvo zajedništva, kao nasleđe Manifesta koji poziva susede i prijatelje na bolji život”, istakao je Zaev, dodavši da je patriotska dužnost Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Vlaha, Bošnjaka i Roma da se ujedine i pomire na unutrašnjem nivou.

Povodom 116. godina od Ilindenskog ustanka i Kruševske Republike jutros su brojne državne i diplomatske delegacije u Severnoj Makedoniji položile cveće na grobu predsednika Kruševske Republike Nikola Karev na Gumenju u Kruševo.

Inače, Ilindenski ustanak i Goce Delčev su tačke aktuelnog sporenja između Skoplja i Sofije.

Severna Makedonija i Bugarska 1. avgusta 2017. godine su potpisale Sporazum o dobrosusedstvu i prijateljstvu koji predviđa i rešavanje otvorenih istorijskih pitanja između ova dva suseda.

Zajednička međuvladina komisija o istorijskim pitanjima Bugarske i Severne Makedonije postigla je saglasnost oko zajedničkog obeležavanja istorijskih ličnosti poput Ćirila i Metodija, cara Samuila, međutim rad ove komisije je blokiran zbog nemogućnosti da se usaglase stavovi oko osnivača VMRO i revolucionara Goce Delčeva.Bugarske vlasti smatraju da je Goce Delčev bio Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju, i navode da neće pregovarati sa vlastima u Skoplju, o, kako tvrde, istorijskim činjenicama.

U Skoplju je juče boravio i bugarski premijer Bojko Borisov povodom obeležavanja dve godine od potpisivanja Sporazuma o dobrosusedskim odnosima izmedju Skoplje i Sofije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zaevim, na pitanje da li će Bugarska blokirate put Severnoj Makedoniji ka EU ukoliko se ne postigne rešenje oko Goce Delčeva, Borisov je rekao da Sofija nema nameru da blokira evropsku integraciju Skoplja, ali je ponovio svoje insistiranje da pitanje oko Goce Delčeva mora da se zatvori do oktobra.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivana says:

    Pa dobro jel čovek lud, idiot ili ja samo budala, ajde da se ujedine Srbija, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Stara Južna Srbija Makedonija i privremeno okupirana Republika Srpska Krajina. Ali đe nađe Albance, Bošnjake, Turke to je van svake pameti, blago onom tko rano poludi. Pa tako i blago tebi Zorane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *