Građanima Srbije će ponovo biti potrebne vize za putovanja?

Građanima Srbije će ponovo biti potrebne vize za putovanja?

12 septembra 2013

Srbija_EU-1526721363U Evropskom parlamentu se danas glasa o predlogu za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze lažni azilanti. Među tim zemljama je i Srbija.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Kada se jednom na nivou EU usvoji „mehanizam suspenzije bezviznog režima za treće zemlje u hitnim situacijama i u slučaju zloupotrebe postojećeg sistema“, a prvi korak ka usvajanju je upravo glasanje u Evropskom parlamentu, zemlje Zapadnog Balkana biće izložene riziku ponovnog stavljanja na „crnu listu“, ocenjuje Dojče vele.

Prema onome o čemu se danas glasa, dovoljno je da zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma u pismu obavesti Evropsku komisiju o pogoršanju situacije na terenu. Zatim je na ekspertima da procene situaciju, na osnovu čega Evropska komisija daje predlog, a zemlje članice zatim usvajaju odluku o suspenziji bezviznog režima, koja bi u prvom trenutku trajala šest meseci, posle čega bi usledila nova procena, ističe Dojče vele.

Slovenačka poslanica Tanja Fajon, članica Komiteta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, zatražila je od kolega da glasaju protiv predloga, između ostalog zato što ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta.

S druge strane, poslanici Evropske narodne stranke (EPP), grupacije koja okuplja partije desnog centra, podržali su predlog. Za sada je neizvesno da li će ovaj takozvani zaštitni mehanizam danas biti usvojen, ali čak I ako bude izglasan, to neće značiti da je povratak viznog režima na pomolu.

Prema najnovijim izveštajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u poslednje vreme je znatno opao, zahvaljujući merama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao i izmena u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Sem toga, kako je u utorak podsetio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *